Flash-bestanden en andere rich media-bestanden

Flash Meer informatie...
Silverlight Meer informatie...
Video Meer informatie...
Iframes Meer informatie...
Praktische tips Meer informatie...

Google kan de meeste soorten pagina's en bestanden indexeren (gedetailleerde lijst).

Zoekmachines zijn echter over het algemeen op tekst gebaseerd. Dit houdt in dat uw inhoud een tekstindeling moet hebben om te kunnen worden gecrawld en geïndexeerd. (Google kan tegenwoordig tekstinhoud in Flash-bestanden indexeren, maar andere zoekmachines kunnen dat mogelijk niet.)

Dat betekent echter niet dat u geen rich media-inhoud zoals Flash- of Silverlight-bestanden of video's kunt opnemen in uw site. Inhoud die u in deze bestanden insluit, moet echter wel in een tekstindeling beschikbaar zijn, anders is deze niet toegankelijk voor zoekmachines. De volgende voorbeelden hebben betrekking op de meest gebruikte soorten niet-tekstinhoud, maar de richtlijnen gelden ook voor alle overige soorten: voeg tekstequivalenten toe voor alle niet-tekstbestanden.

Uw inhoud kan dan beter worden gecrawld en geïndexeerd door Googlebot en bovendien wordt uw inhoud hierdoor beter toegankelijk. Veel mensen, zoals gebruikers met een visuele handicap die een schermlezer gebruiken of mensen die een verbinding met een lage bandbreedte hebben, kunnen afbeeldingen op webpagina's niet zien. Door het gebruik van tekstequivalenten kunt u een breder publiek aanspreken.

Flash

Googlebot kan bijna elke tekst indexeren die een gebruiker ziet. Googlebot kan namelijk Flash-bestanden in SWF-indeling op uw site lezen, en de tekst hiervan gebruiken om een fragment te genereren of overeenkomsten te vinden voor zoektermen in Google-zoekopdrachten. Daarnaast kan Googlebot ook URL's ontdekken in SWF-bestanden (zoals links naar andere pagina's op uw site) en deze links volgen.

We crawlen en indexeren deze inhoud op dezelfde manier als andere inhoud op uw site. U hoeft dus geen speciale stappen te ondernemen. We kunnen echter niet garanderen dat we alle inhoud, Flash of anders, crawlen of indexeren.

Als een SWF-bestand inhoud uit een ander bestand laadt, zoals een HTML-bestand, een XML-bestand of een ander SWF-bestand, kan Google deze externe inhoud ook indexeren en koppelen aan het hoofd-SWF-bestand en andere documenten waarin het is ingesloten.

We werken er voortdurend aan om het indexeren van Flash-bestanden te verbeteren, maar er zijn enkele beperkingen. Inhoud in Flash-bestanden in talen die van rechts naar links worden gelezen (zoals Hebreeuws of Arabisch), kan momenteel bijvoorbeeld niet worden geïndexeerd.

Houd er rekening mee dat hoewel Google de inhoud van Flash-bestanden nu kan indexeren, andere zoekmachines dit mogelijk niet kunnen. Daarom raden we u aan rich media-technologieën (zoals Flash) voornamelijk voor decoratieve doeleinden te gebruiken en HTML te gebruiken voor inhoud en navigatie. Uw site wordt daardoor gebruiksvriendelijker voor crawlers en is bovendien toegankelijk voor een groter publiek, zoals mensen met een visuele handicap die een schermlezer gebruiken, gebruikers van oude of niet-standaardbrowsers en gebruikers met een verbinding met een beperkte of lage bandbreedte, zoals een mobiele telefoon of een ander mobiel apparaat. Een bijkomend voordeel: wanneer u HTML gebruikt voor de navigatie, kunnen gebruikers bladwijzers toevoegen aan de inhoud en rechtstreekse links in e-mails verzenden.

U kunt ook overwegen om sIFR (Scalable Inman Flash Replacement) te gebruiken. sIFR (een open-sourceproject) biedt webmasters de mogelijkheid tekstelementen te vervangen door Flash-equivalenten. Met deze techniek worden inhoud en navigatie-elementen weergegeven door een ingesloten Flash-object. Omdat de inhoud zich echter in de HTML-broncode bevindt, kan deze toch worden gelezen door niet-Flash-gebruikers (inclusief zoekmachines).

U kunt het indexeren van uw Flash- of rich media-app ook verbeteren door het AJAX-crawlschema van Google te ondersteunen. Dit schema werkt voor JavaScript, maar ook voor Flash en andere browsertechnologie.

Silverlight en andere rich media-indelingen

Google kan de tekstuele inhoud van Flash-bestanden crawlen en indexeren, maar we hebben nog steeds problemen met de toegang tot inhoud in andere rich media-indelingen, zoals Silverlight. Deze rich media-indelingen zijn per definitie visueel en dit kan problemen opleveren voor Googlebot. In tegenstelling tot sommige andere internetspiders kan Googlebot bepaalde rich mediabestanden wel lezen en de tekst en links hieruit extraheren, maar de structuur en de context ontbreken. Bovendien voegen rich media-ontwerpers vaak inhoud in de vorm van grafische afbeeldingen toe. Omdat Google geen woorden kan detecteren die zijn ingesloten in afbeeldingen, kunnen belangrijke zoekwoorden worden gemist. Met andere woorden: zelfs als we uw inhoud kunnen crawlen en deze zich in onze index bevindt, kunnen hierin tekst, inhoud of links ontbreken.

Video

De inhoud van videobestanden kan niet worden gecrawld door Googlebot. Het is daarom van belang dat u informatie verschaft over de video's die u opneemt. U kunt bijvoorbeeld een transcript maken van de video die u wilt toevoegen, of een gedetailleerde beschrijving van de video opnemen binnen de HTML. Als u video-inhoud heeft, kunt u deze hosten op Google Video's, YouTube of een aantal andere videohostingproviders. Gebruikers kunnen video's van Google Video's of YouTube direct vanaf de pagina met zoekresultaten van Google weergeven.

Iframes

Iframes worden soms gebruikt om inhoud op websites weer te geven. Inhoud die via iframes wordt weergegeven, wordt mogelijk niet geïndexeerd en beschikbaar gemaakt in de zoekresultaten van Google. We raden u aan geen iframes te gebruiken om inhoud weer te geven. Als u wel iframes gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u extra tekstlinks toevoegt naar de inhoud die de iframes weergeven, zodat Googlebot deze inhoud kan crawlen en indexeren.

Praktische tips

Als u rich media op uw site wilt gebruiken, hebben we enkele tips die u kunnen helpen problemen te voorkomen.

• Probeer rich media alleen te gebruiken als dat nodig is. We raden u aan HTML te gebruiken voor inhoud en navigatie.
  • Bied ook tekstversies van pagina's. Silverlight wordt vaak gebruikt als een splash-scherm op de startpagina, waarbij de hoofd-URL van een website een rich media-intro weergeeft dat als link fungeert naar HTML-inhoud dieper in de site. Als u deze methode gebruikt op uw website, moet u ervoor zorgen dat die beginpagina een normale HTML-link bevat naar een op tekst gebaseerde pagina waarmee een gebruiker (of Googlebot) door de hele site kan navigeren zonder rich media te gebruiken.