Praktische tips voor rich media-bestanden

Welke typen bestanden kan Google indexeren?

Google kan de meeste soorten pagina's en bestanden indexeren. Hieronder geven we u wat meer informatie over enkele specifieke rich media-typen:

Algemene praktische tips

Als u rich media op uw site wilt gebruiken, hebben we enkele tips die u kunnen helpen problemen te voorkomen.

• Probeer rich media alleen te gebruiken als dat nodig is. We raden u aan HTML te gebruiken voor de content en navigatie.
  • Bied ook tekstversies van pagina's. Als u een niet-HTML-startscherm op uw homepage gebruikt, neemt u op die beginpagina ook een reguliere HTML-link op naar een tekstgebaseerde pagina waar gebruikers (of Googlebot) op uw site kunnen navigeren zonder dat er rich media nodig zijn.

Zoekmachines zijn over het algemeen op tekst gebaseerd. Dit houdt in dat uw content een tekstindeling moet hebben om te kunnen worden gecrawld en geïndexeerd. (Google kan tegenwoordig tekstcontent in Flash-bestanden indexeren, maar andere zoekmachines kunnen dat mogelijk niet.)

Dat betekent echter niet dat u geen rich media-content zoals Flash- of Silverlight-bestanden of video's kunt opnemen in uw site, maar u moet content die u in deze bestanden insluit in dat geval ook in een tekstindeling beschikbaar maken, omdat deze anders niet toegankelijk is voor zoekmachines. De volgende voorbeelden hebben betrekking op de meest gebruikte soorten niet-tekstcontent, maar de richtlijnen gelden ook voor alle overige soorten: voeg tekstequivalenten toe voor alle niet-tekstbestanden. (Houd er ook rekening mee dat Flash in de meeste mobiele browsers niet meer werkt.)

Uw content kan dan beter worden gecrawld en geïndexeerd door Googlebot en bovendien wordt uw content hierdoor beter toegankelijk. Veel mensen, zoals gebruikers met een visuele handicap die een schermlezer gebruiken, of die een verbinding met een lage bandbreedte hebben, kunnen afbeeldingen op webpagina's niet zien. Door het gebruik van tekstequivalenten kunt u uw publiek vergroten.

Video

Bekijk praktische tips voor video's.

Iframes

Iframes worden soms gebruikt om inhoud op websites weer te geven. Content die via iframes wordt weergegeven, wordt mogelijk niet geïndexeerd en beschikbaar gemaakt in de zoekresultaten van Google. We raden u aan geen iframes te gebruiken om inhoud weer te geven. Als u wel iframes gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u extra tekstlinks toevoegt naar de content die de iframes weergeven, zodat Googlebot deze content kan crawlen en indexeren.

Flash

Flash wordt in de meeste mobiele webbrowsers niet meer ondersteund en Adobe is van plan de ondersteuning van Flash in 2020 te beëindigen. Daarom raden we u aan een andere indeling te gebruiken, zoals HTML5.

Googlebot kan bijna elke tekst indexeren die een gebruiker ziet. Googlebot kan namelijk Flash-bestanden in SWF-indeling op uw site lezen, en de tekst hiervan gebruiken om een fragment te genereren of overeenkomsten te vinden voor zoektermen in Google-zoekopdrachten. Daarnaast kan Googlebot ook URL's ontdekken in SWF-bestanden (zoals links naar andere pagina's op uw site) en deze links volgen.

We crawlen en indexeren deze inhoud op dezelfde manier als andere inhoud op uw site. U hoeft dus geen speciale stappen te ondernemen. We kunnen echter niet garanderen dat we alle content, Flash of anders, crawlen of indexeren.

Als een SWF-bestand inhoud uit een ander bestand laadt, zoals een HTML-bestand, een XML-bestand of een ander SWF-bestand, kan Google deze externe inhoud ook indexeren en koppelen aan het hoofd-SWF-bestand en andere documenten waarin het is ingesloten.

We werken er voortdurend aan om het indexeren van Flash-bestanden te verbeteren, maar er zijn enkele beperkingen. Content in Flash-bestanden in talen die van rechts naar links worden gelezen (zoals Hebreeuws of Arabisch), kan momenteel bijvoorbeeld niet worden geïndexeerd.

Houd er rekening mee dat hoewel Google de content van Flash-bestanden nu kan indexeren, andere zoekmachines dit mogelijk niet kunnen. Daarom raden we u aan rich media-technologieën (zoals Flash) voornamelijk voor decoratieve doeleinden te gebruiken en HTML te gebruiken voor content en navigatie. Uw site wordt daardoor gebruiksvriendelijker voor crawlers en is bovendien toegankelijk voor een groter publiek, zoals mensen met een visuele handicap die een schermlezer gebruiken, gebruikers van oude of niet-standaardbrowsers en gebruikers met een verbinding met een beperkte of lage bandbreedte, zoals een mobiele telefoon of een ander mobiel apparaat. Een bijkomend voordeel: wanneer u HTML gebruikt voor de navigatie, kunnen gebruikers bladwijzers toevoegen aan de content en rechtstreekse links in e-mails verzenden.

U kunt ook overwegen om sIFR (Scalable Inman Flash Replacement) te gebruiken. sIFR (een open-sourceproject) biedt webmasters de mogelijkheid om tekstelementen te vervangen door Flash-equivalenten. Met deze techniek worden content en navigatie-elementen weergegeven door een ingesloten Flash-object. Omdat de content zich echter in de HTML-broncode bevindt, kan deze toch worden gelezen door niet-Flash-gebruikers (inclusief zoekmachines).