Resurser vid utveckling av mobilanpassade sidor

Användare besöker numera webbplatser från en mobil enhet lika ofta (eller till och med oftare) som från en dator. Därför bör du anpassa designen på webbplatsen efter hur den visas på mobila enheter.

Mobila enheter delas vanligtvis upp i två kategorier: smartphones och funktionsmobiler. En smartphone är i princip en minidator med liten skärm. Android- och iPhone-enheter faller under denna kategori (vi räknar även surfplattor hit vad sidornas design beträffar). Det går inte att göra lika mycket med en funktionsmobil och Google hanterar inte sådana enheter på samma sätt som smartphones.

För båda typer av enheter:

• Sökresultatssidan på Google är anpassad efter den mobiltyp som begäran kommer från (funktionsmobil eller smartphone).
  • Det går att använda Hämta som Google om du vill visa sidan så som den ser ut på en viss typ av enhet.
  • Du kan blockera en användaragent för en specifik typ av mobil enhet (smartphone eller funktionsmobil) i robots.txt-filen
  • PageSpeed Insights kan analysera en sida och ge tips på hur sidan kan läsas in snabbare.
  • Läs mer om att utvecka mobilanpassade webbplatser.
Resurser och information för utvecklare av webbplatser för smartphone
Resurser och information för webbplatsutvecklare för funktionsmobiler
  • SERP och alla sidor som SERP länkar till kodas om över hela världen på alla nätverk oavsett hastighet såvida inte:
    • Sidan redan är anpassad för funktionsmobiler,
      eller
    • Sidan har taggen <link rel="alternate" media="handheld" href="alternate_page.htm" />.
  • Storleken på alla bilder i SERP och alla sidor som SERP länkar till ändras såvida inte användaren aktivt väljer bort funktionen.
  • Google stöder ett format för webbplatskartor som är specifikt för funktionsmobiler och hittar och indexerar sidor som är anpassade för funktionsmobiler med hjälp av funktionssökroboten.
  • PageSpeed Insights

Uppmärkning för funktionsmobiler

Webbsidor för funktionsmobiler finns i flera olika uppmärkningsdialekter, bland annat WML, XHTML Basic, XHTML MP och cHTML. Vad du väljer beror på din målgrupp.

Standarder för uppmärkning av funktionsmobiler:

Validerare för funktionsmobiler:

Emulatorer för funktionsmobiler