Näin Google Haku toimii

Lisätietoja siitä, miten Google löytää, indeksoi ja näyttää verkkosivuja

Miten Google toimii? Alla on lyhyt ja pitkä vastaus kysymykseen.

Google hakee tietoja monista eri lähteistä, esimerkiksi

• verkkosivuilta
  • käyttäjien lähettämästä sisällöstä (esim. Google My Businessista ja Mapsista)
  • skannatuista kirjoista
  • internetin julkisista tietokannoista
  • ja monista muista lähteistä.

Tällä sivulla keskitytään kuitenkin verkkosivuihin.

Lyhyt vastaus

Google luo tuloksia verkkosivuilta kolmella perusvaiheella:

Indeksointi

Ensimmäisessä vaiheessa selvitetään, mitkä sivut ovat verkossa. Verkkosivuista ei ole olemassa yleistä rekisteriä, joten Googlen on jatkuvasti etsittävä uusia sivuja ja lisättävä ne tunnettujen sivujen luetteloon. Tätä kutsutaan indeksoinniksi.

Jotkut sivut Google on indeksoinut jo aiemmin. Osan uusista sivuista Google löytää seuraamalla tunnetulla sivulla olevaa linkkiä. Toiset taas löytyvät, kun verkkosivuston omistaja lähettää Googlelle luettelon (sivustokartan) indeksoitavista sivuista. Jos käytät Wixiä, Bloggeria tai muuta hallinnoitua hosting-palvelua, se saattaa pyytää Googlea indeksoimaan päivitettyjä tai uusia sivujasi.

Sivuston indeksoinnin helpottaminen:

• Jos muutokset koskevat yksittäistä sivua, voit lähettää Googlelle yksittäisen URL-osoitteen.
  • Lisää sivun linkki Googlen jo tuntemalle sivulle. Huomaa kuitenkin, että Google ei seuraa mainoksissa tai kommenteissa olevia, toisilla sivustoilla olevia maksettuja tai muita Googlen Verkkovastaavan ohjeiden vastaisia linkkejä.
  • Jos pyydät Googlea indeksoimaan vain yhden sivun, tee siitä kotisivusi. Googlen näkökulmasta kotisivusi on tärkein sivustollasi oleva sivu. Jos haluat edistää koko sivuston indeksointia, varmista että kotisivuillasi (ja kaikilla sivuilla) on hyvä navigointijärjestelmä, jossa linkitetään kaikkiin sivuston tärkeisiin osuuksiin ja sivuihin. Tämä auttaa käyttäjiä (ja Googlea) liikkumaan sivustollasi.

Google ei suostu indeksoimaan sivustoa tavallista useammin tai parantamaan sen sijoitusta maksua vastaan. Jos joku väittää muuta, älä usko kuulemaasi.

Hakemistoon lisääminen

Löydettyään sivun Google yrittää selvittää sivun aihepiirin. Tätä kutsutaan hakemistoon lisäämiseksi. Google analysoi sivun sisällön, luetteloi sivulle upotetut kuva- ja videotiedostot ja pyrkii myös muilla tavoin hahmottamaan sivua. Nämä tiedot tallennetaan Google-hakemistoon, joka on lukemattomille tietokoneille tallennettu tietokanta.

Sivun indeksoinnin helpottaminen:

• Nimeä sivut lyhyesti ja kuvaavasti.
  • Ilmaise sivun aihe sivuotsikoilla.
  • Ilmaise sisältöä kuvien sijaan tekstillä. (Google ymmärtää kuvia ja videoita jonkin verran, mutta huonommin kuin tekstiä. Lisää videoihin ja kuviin ainakin vaihtoehtoinen teksti ja muita tarvittavia määritteitä.)

Sivun näkyvyys (ja sijoitus)

Kun käyttäjä kirjoittaa hakukyselyn, Google pyrkii löytämään hakemistosta osuvimman vastauksen useilla perusteilla. Tarjotakseen laadukkaan käyttökokemuksen ja sopivimman mahdollisen vastauksen Google ottaa huomioon monia olennaisia tekijöitä, kuten käyttäjän sijainnin, kielen ja laitteen (tietokone tai puhelin). Jos hakusana on esimerkiksi "polkupyöräkorjaamo", pariisilainen käyttäjä näkee eri vastauksia kuin Hongkongissa asuva. Google ei suostu parantamaan sivujen sijoitusta maksua vastaan. Sijoitukset luodaan ohjelmallisesti.

Sivun näkyvyyden ja sijoituksen parantaminen:

Pitkä vastaus

Haluatko lisätietoja? Saamasi pitää:

Pitkä vastaus

Indeksointi

Lukiessaan verkkoa Googlebot etsii uusia ja päivitettyjä sivuja Googlen hakemistoon lisäämistä varten.

Googlella on valtava määrä tietokoneita verkon miljardien sivujen noutamista (eli indeksointia) varten. Noutamiseen käytettävän ohjelman nimi on Googlebot (tunnetaan myös nimillä robotti ja indeksointirobotti). Googlebotin indeksointiprosessi perustuu algoritmeihin. Ohjelmistot määrittävät, mitkä sivustot indeksoidaan, kuinka usein ne indeksoidaan ja kuinka monta sivua kultakin sivustolta noudetaan.

Googlen indeksointiprosessi alkaa verkkosivujen URL-osoitteiden luettelosta, joka on luotu aiemmissa indeksointiprosesseissa ja jota on laajennettu verkkovastaavien toimittamilla sivustokarttatiedoilla. Googlebotin käydessä verkkosivustoissa se tunnistaa kullakin sivulla olevat linkit ja lisää ne indeksoitavien sivujen luetteloon. Tiedot uusista sivustoista, nykyisten sivustojen muutoksista sekä vanhentuneista linkeistä kirjataan ylös, ja niitä käytetään Google-hakemiston päivittämiseen.

Miten Google löytää sivun?

Google etsii sivuja useilla tavoilla, esimerkiksi

• seuraamalla toisilla sivustoilla tai sivuilla olevia linkkejä
  • lukemalla sivustokarttoja.

Mistä Google tietää, mitkä sivut on jätettävä indeksoimatta?

• Robots.txt-tiedostolla estettyä sivua ei indeksoida, mutta se saatetaan lisätä hakemistoon, jos toisella sivulla on sille johtava linkki. (Google voi päätellä sivun sisällön siihen johtavan linkin perusteella ja lisätä sivun hakemistoon sisältöä jäsentämättä.)
  • Google ei voi indeksoida sivuja, joille anonyymit käyttäjät eivät pääse. Kirjautumisen tai valtuutuksen edellyttäminen estää siis sivun indeksoinnin.
  • Sivut, jotka on jo indeksoitu, tunnistetaan päällekkäisiksi ja indeksoidaan harvemmin.

Indeksoinnin helpottaminen

Näillä tavoilla voit auttaa Googlea löytämään sivustosi oikeat sivut:

Hakemistoon lisääminen

Googlebot käsittelee jokaisen indeksoimansa sivun ja muodostaa jättimäisen hakemiston jokaisesta havaitsemastaan sanasta ja niiden sijainnista kullakin sivulla. Tämän lisäksi käsittelemme tärkeimmissä sisältötunnisteissa ja ‑määritteissä olevat tiedot (<title>-tunnisteet ja Alt-määritteet). Googlebot pystyy käsittelemään monia sisältötyyppejä, mutta ei kaikkia. Se ei esimerkiksi voi käsitellä joidenkin multimediaviestien sisältöä.

Jossakin vaiheessa indeksointia ja hakemistoon lisäämistä Google määrittää, onko sivu päällekkäinen vai ensisijainen. Jos sivu tunnistetaan päällekkäiseksi, se indeksoidaan paljon harvemmin.

Huomaa, että Google ei indeksoi sivuja, joissa on noindex-sääntö (otsikko tai tagi). Sen on kuitenkin nähtävä ohje. Jos sivu on estetty robots.txt-tiedostolla, kirjautumissivulla tai muulla tavoin, sivu saatetaan indeksoida vaikka Google ei kävisi sillä.

Hakemistoon lisäämisen helpottaminen

Voit auttaa Googlea ymmärtämään sivun sisältöä monilla eri tavoilla:

Tulosten näyttäminen

Kun käyttäjä kirjoittaa haun, koneemme hakevat hakemistosta hakua vastaavat sivut ja palauttavat tulokset, jotka mielestämme ovat kaikkein osuvimpia. Osuvuus määritetään yli 200 tekijän avulla. Pyrimme jatkuvasti parantamaan algoritmiamme. Google ottaa käyttökokemuksen huomioon tulosten valinnassa ja sijoituksissa, joten varmista sivun nopea latautuminen ja mobiiliystävällisyys.

Sivun näkyvyyden parantaminen

• Jos tulokset on kohdistettu tietyillä alueilla oleville tai tiettyjä kieliä puhuville käyttäjille, kerro tästä Googlelle.
  • Varmista sivun nopea latautuminen ja mobiiliystävällisyys.
  • Verkkovastaavan ohjeiden avulla voit välttää yleiset ongelmakohdat ja parantaa sivuston sijoitusta.
  • Sinun kannattaa ehkä käyttää sivustolla hakutulosominaisuuksia, kuten resepti- tai artikkelikortteja.
  • AMP nopeuttaa sivujen latautumista mobiililaitteilla. Joillakin AMP-sivuilla voit myös ottaa käyttöön ylimääräisiä hakuominaisuuksia, kuten Pääuutiset-karusellin.
  • Googlen algoritmia kehitetään jatkuvasti. Pyri luomaan tuoretta ja käyttäjille sopivaa sisältöä sekä seuraamaan ohjeitamme sen sijaan, että yrittäisit arvailla algoritmia ja rakentaa sivuasi sen mukaan.

Vieläkin pidempi vastaus

Täällä on vieläkin pidempi vastaus Google Haun toiminnasta (kuvien ja videoiden kera).