Verktyg för uppdatering av inaktuellt innehåll

Begära uppdatering av inaktuellt innehåll i Googles sökresultat

Översikt

Använd verktyget för uppdatering av inaktuellt innehåll om du vill att Google ska uppdatera sökresultaten för sidor eller bilder som inte längre finns eller sidor där viktigt innehåll (känsligt eller kritiskt) har raderats.

Använd det här verktyget om …

• du inte äger webbsidan som Google hänvisar till (om du äger sidan kan du be Google att genomsöka den igen eller dölja denOCH
  • sidan eller bilden inte längre finns eller har ändrats avsevärt jämfört med den aktuella versionen av sidan eller bilden.

Använd inte det här verktyget om …

• du anser att informationen på sidan är felaktig, olämplig, olaglig osv. (om du anser att den aktuella informationen är olämplig, felaktig, farlig, privat eller skadlig kan du läsa mer här)
  • du är verifierad ägare till sidan i Search Console (om du är verifierad ägare använder du det här verktyget i stället)
  • om du vill att ett sökresultat för en webbadress som är tillgänglig för allmänheten ska tas bort permanent (mer information om hur du tar bort information från Google och webben finns här)
  • du bara vill att Google ska genomsöka en sida på nytt (om en sida inte har tagits bort eller ändrats avsevärt [radering av viktiga bilder eller viktig information] misslyckas begäran – så här ber du Google om en ny genomsökning)
  • informationen finns kvar på sidan (om sidan fortfarande finns kvar, och informationen du vill få borttagen finns kvar på den, ska du inte använda det här verktyget utan besöka hjälpcentret för Google Sök, söka efter ”ta bort information” och läsa mer där hur du begär borttagning av befintlig information från Google)
  • du vill ta bort sidan från webben (det här verktyget uppdaterar bara Googles sökresultat och tar inte bort en sida från webben).

Använda sidan för uppdatering av inaktuellt innehåll

1. Vad verktyget används till och vad verktyget inte används till beskrivs ovan. (Tips! En sida eller bild som finns kvar eller inte har ändrats tas inte bort.)
  2. Öppna verktyget för uppdatering av inaktuellt innehåll. Du måste vara inloggad med ett Google-konto för att kunna använda det här verktyget. Detta krav finns för att förhindra missbruk.
  3. Ange webbadressen till sidan eller bilden i det format som krävs. Vid varje bildbegäran måste du skicka en separat begäran på varje sida där bilden visas.
  4. Klicka på Skicka.
    • Om sidan eller bilden fortfarande finns på webbadressen som angetts blir du ombedd att ange ytterligare information. Om du blir ombedd att ange text anger du 1–2 ord som finns på den gamla versionen av sidan men inte på den nya.
  5. När begäran har skickats visas den i kön längst ned i verktyget.
  6. Kontrollera regelbundet statusen för din begäran. Om begäran inte godkänns visas en länk till en förklaring.
  7. Om begäran godkänns:
    • Om sidan inte längre är tillgänglig visas den inte längre i sökresultaten.
    • Om sidan fortfarande är tillgänglig men ändras, tas utdraget och det cachelagrade resultatet bort från sökresultaten, men båda uppdateras nästa gång Googles sökrobot besöker sidan. Innan dess kan sidan fortfarande visas i sökresultaten.

Statusar för begäran

Följande statusar är tillgängliga:

• Väntande: Begäran bearbetas för närvarande. Bearbetningen kan ta några dagar.
  • Godkänd: Begäran om uppdatering har godkänts och bör visas i Googles sökresultat.
  • Nekad: Begäran nekades av en av dessa orsaker.
  • Gäller inte längre: Begäran godkändes men har upphört att gälla. En begäran upphör att gälla 180 dagar efter att begäran godkändes eller när webbadressen inte längre finns.
  • Avbröts: Begäran avbröts av antingen användaren som skickade begäran eller en verifierad webbplatsägare.

Vanliga frågor

Hitta rätt webbadress för begäran

Vilken webbadress du ska skicka in beror på om du vill begära en uppdatering av en sida eller en bild:

Bilduppdateringar
Bildförfrågningar måste innehålla både webbadressen till bilden och webbadressen till sidan. Det finns två sätt att göra detta:

Metod 1: (enklare)

1. Gör en Google-sökning som returnerar bilden.
  2. Öppna fliken med bildresultat som på bilden nedan:
  3. Högerklicka på bilden utan att markera den.
  4. Klicka på Kopiera länkadress (inte Kopiera bildadress). Webbadressen ska inledas ungefär så här: https://www.google.com/imgres?imgurl=..."
  5. Kopiera webbadressen till rutan Kopiera länk i begäran om att uppdatera inaktuellt innehåll.

Metod 2: (mer komplex)

1. Gör en Google-sökning som returnerar bilden.
  2. Öppna fliken med bildresultat som på bilden nedan:
  3. Klicka på bilden för att visa en utökad version av den.
  4. Högerklicka på den utökade bilden och välj Kopiera bildadress (inte Kopiera länkadress) och kopiera webbadressen till rutan Bildens webbadress i begäran om att uppdatera inaktuellt innehåll.
  5. Högerklicka på den utökade bilden igen och välj Kopiera länkadress (inte Kopiera bildadress) och kopiera webbadressen till rutan Webbadress till sidan där bilden finns i begäran om att uppdatera inaktuellt innehåll.

Siduppdateringar

1. Hitta länken till en sida i Googles sökresultat.
  2. Håll muspekaren över länken till sidan.
    • Högerklicka och välj Kopiera länkadress i popupmenyn.
    • Kopiera INTE texten i länken som visas.
    • Klicka INTE på länken och kopiera webbadressen från sidan i webbläsaren.
    Search result with the URL and title highlighted
  3. Hitta fler webbadresser till samma sida: Det är vanligt att samma innehåll visas på flera webbadresser. Alla dessa webbadresser till blogginlägg leder till exempel till samma sida:
    http://www.example.com/forum/thread/123
    http://www.example.com/forum/post/456
    http://www.example.com/forum/thread/123?post=456
    http://www.example.com/forum/thread/123?post=456&sessionid=12837460

Även om den begärda uppdateringen verkställs kan innehållet du försöker uppdatera visas i sökresultaten med en annan webbadress. I så fall kan du skicka en uppdateringsbegäran för varje webbadress där innehållet visas.

Varför godkändes inte min begäran?

I det här hjälpavsnittet hittar du möjliga anledningar till att en begäran om uppdatering av utdrag eller cachelagring avslås.

Inaktiva bilder eller sidor visas fortfarande på Google Sök

Om du fortfarande ser det inaktuella innehållet i våra sökresultat, trots att uppdateringsbegäran har godkänts, kontrollerar du om webbadressen som visas i Googles sökresultat är exakt den som du skickade till oss för uppdatering (kontrollera även om stora eller små bokstäver skiljer sig åt). Om det inte är samma webbadress begär du uppdatering av de ytterligare webbadresser som fortfarande visas i sökresultat.

Vad är ett utdrag och en cachelagrad kopia?

Screenshot showing a snippet and a cached selector in search results

1. Utdrag: En datorgenererad sammanfattning av sidan. Läs mer.
  2. Cachelagrad kopia: När Googlebot (Googles sökrobot) genomsöker en sida görs en kopia av sidan som kan visas i sökresultaten. Den lagrade kopian av sidan kallas cachelagrad kopia eller cachelagrad version.