De tool Verouderde content verwijderen

Google-zoekresultaten updaten voor verwijderde pagina's of afbeeldingen of pagina's met verwijderde content

Overzicht

Gebruik de tool 'Verouderde content verwijderen' om Google zoekresultaten te laten updaten voor pagina's of afbeeldingen die niet meer bestaan, of voor pagina's waarvan belangrijke (gevoelige of essentiële) content is verwijderd.

Gebruik deze tool in de volgende gevallen:

• Je bent niet de eigenaar van de pagina met zoekresultaten. (Als je wel de eigenaar van de pagina bent, kun je Google vragen de pagina opnieuw te crawlen of de pagina te verbergen.)

EN
  • De pagina of afbeelding bestaat niet meer of verschilt aanzienlijk van de huidige versie van de pagina of afbeelding.

Gebruik deze tool niet in de volgende gevallen:

• Je denkt dat de informatie op de pagina onjuist, slecht, illegaal, enzovoort is. Als je denkt dat de huidige informatie slecht, onjuist, gevaarlijk, persoonlijk of schadelijk is, klik je hier.
  • Je bent een geverifieerde eigenaar van de pagina in Search Console. Als je een geverifieerde eigenaar bent, gebruik je in plaats daarvan deze tool.
  • Je wilt een zoekresultaat definitief verwijderen voor een URL die openbaar toegankelijk is. Klik hier voor meer informatie over verwijdering van gegevens van Google en internet.
  • Je wilt alleen dat Google een pagina opnieuw crawlt. Als een pagina niet is verwijderd of als er geen significante wijzigingen zijn aangebracht (verwijdering van belangrijke afbeeldingen of essentiële informatie), mislukt dit verzoek. Zo kun je een nieuwe crawl aanvragen bij Google.

De pagina 'Verouderde content verwijderen' gebruiken

1. Bekijk hierboven waarvoor de tool wordt gebruikt en waarvoor de tool niet wordt gebruikt. (Hint: Hiermee verwijder je geen pagina of afbeelding die nog bestaat en niet is gewijzigd.)
  2. Open de tool Verouderde content verwijderen. Je moet zijn ingelogd met een Google-account om deze tool te gebruiken, zodat je misbruik voorkomt.
  3. Geef de URL van de pagina of afbeelding in de vereiste indeling op.
  4. Klik op Indienen. Als de pagina of afbeelding nog steeds op de opgegeven URL staat, wordt je om aanvullende informatie gevraagd.
  5. Nadat een verzoek is ingediend, wordt je verzoek toegevoegd aan de verzoekgeschiedenis onderaan de tool.
  6. Bekijk regelmatig de status van je verzoek. Als het verzoek wordt afgewezen, wordt een link naar een uitleg weergegeven.
  7. Als je verzoek wordt goedgekeurd:
    • Als de pagina niet meer beschikbaar is, wordt deze niet meer weergegeven in de zoekresultaten.
    • Als de pagina nog steeds beschikbaar is maar is gewijzigd, worden het fragment en het gecachte resultaat verwijderd uit de zoekresultaten. Ze worden beide vernieuwd als de crawler van Google de pagina opnieuw bezoekt. Tot die tijd kan de pagina nog steeds worden weergegeven in de zoekresultaten.

Verzoekstatussen

De volgende verzoekstatussen zijn mogelijk:

• In behandeling: Het verzoek wordt momenteel verwerkt. De verwerking kan een paar dagen duren.
  • Goedgekeurd: Het updateverzoek is goedgekeurd en doorgevoerd in de live Google-zoekresultaten.
  • Geweigerd: Het verzoek is geweigerd om een van deze redenen.
  • Verlopen: Het verzoek is goedgekeurd, maar is verlopen. Een verzoek verloopt wanneer 180 dagen zijn verstreken sinds het verzoek is goedgekeurd of als de URL niet meer bestaat.
  • Geannuleerd: Het verzoek is geannuleerd door de gebruiker die het verzoek heeft ingediend of de geverifieerde site-eigenaar.

Veelgestelde vragen

De juiste URL voor je verzoek vinden

Wat de juiste URL is om in te dienen, hangt af van of je een pagina of een afbeelding wilt updaten:

Afbeelding updaten
Als je een afbeelding updatet, laat je Google weten dat een bepaalde afbeelding op een bepaalde pagina is verwijderd (of gewijzigd). Het is niet mogelijk om één verzoek in te dienen om een afbeelding op alle pagina's tegelijk te updaten. Je moet een afzonderlijk verzoek indienen voor elke combinatie van pagina en afbeelding.
Voor een updateverzoek voor een afbeelding kun je één combinatie-URL opgeven (die de afbeelding en hostpagina bevat in één URL) of afzonderlijke URL's opgeven voor de afbeelding en hostpagina.

Eén combinatie-URL gebruiken

Zo kun je een URL van een afbeelding plus hostpagina opgeven:

1. Voer een Google-zoekopdracht uit waarmee de afbeelding wordt weergegeven.
  2. Open het tabblad met zoekresultaten voor afbeeldingen, zoals je hier ziet:
  3. Zoek de afbeelding en klik er met de rechtermuisknop op zonder deze te selecteren.
  4. Klik op Linkadres kopiëren (niet op Afbeeldingsadres kopiëren). Kopieer een URL die begint met iets als dit: https://www.google.com/imgres?imgurl=..."
  5. Kopieer deze URL naar het vak Link kopiëren in het verzoek dat je indient met Verouderde content verwijderen.

Afzonderlijke URL's voor afbeeldingen en hostpagina's gebruiken

Zo kun je afzonderlijke URL's opgeven voor de afbeelding en de hostpagina:

1. Voer een Google-zoekopdracht uit waarmee de afbeelding wordt weergegeven.
  2. Open het tabblad met zoekresultaten voor afbeeldingen, zoals je hier ziet:
  3. Klik op de afbeelding om een uitgevouwen versie van de afbeelding te bekijken.
  4. Klik met de rechtermuisknop op de uitgevouwen afbeelding, selecteer Afbeeldingsadres kopiëren (niet Linkadres kopiëren) en kopieer de URL naar het vak Afbeeldings-URL in het verzoek dat je indient met Verouderde content verwijderen.
  5. Klik nogmaals met de rechtermuisknop op de uitgevouwen afbeelding, selecteer Linkadres kopiëren (niet Afbeeldingsadres kopiëren) en kopieer de URL naar het vak URL van de pagina waarop de afbeelding wordt weergegeven in het verzoek dat je indient met Verouderde content verwijderen.

Pagina-updates

1. Vind een link naar een pagina in de Google-zoekresultaten.
  2. Plaats de muisaanwijzer boven de link naar de pagina.
    • Klik met de rechtermuisknop en selecteer Linkadres kopiëren in het pop-upmenu.
    • Kopieer de tekst van de weergegeven link NIET.
    • Klik NIET op de link om de URL van de pagina in je browser te kopiëren.
    Search result with the URL and title highlighted
  3. Zoek naar aanvullende URL's voor dezelfde pagina. Het komt vaak voor dat dezelfde content te vinden is op meerdere URL's. Zo verwijzen al deze blogpost-URL's naar dezelfde pagina:
    http://www.example.com/forum/thread/123
    http://www.example.com/forum/post/456
    http://www.example.com/forum/thread/123?post=456
    http://www.example.com/forum/thread/123?post=456&sessionid=12837460

Zelfs als de ene URL wordt verwijderd, zie je de content die je wilt laten verwijderen wellicht nog steeds via andere URL's in onze zoekresultaten. Als dit het geval is, kun je aanvullende verwijderingsverzoeken indienen, één voor elke URL waarop deze content wordt weergegeven.

Waarom is mijn verzoek geweigerd?

Bekijk dit Help-onderwerp voor uitleg over waarom een verzoek voor verwijdering van een fragment of gecachte kopie kan worden geweigerd.

Verwijderde afbeelding of pagina wordt nog steeds weergegeven in Google Zoeken

Als je verwijderingsverzoek is goedgekeurd, maar de content nog steeds wordt weergegeven in onze zoekresultaten, moet je zorgen dat de URL die in de Google-zoekresultaten wordt weergegeven, exact overeenkomt met de URL die je ter verwijdering indient (inclusief hoofdlettergebruik). Als dat niet het geval is, kun je de verwijdering van aanvullende URL's aanvragen die nog steeds in de zoekresultaten voorkomen.

Wat is een fragment en wat is een gecachte kopie?

Screenshot showing a snippet and a cached selector in search results

1. Fragment: Een door de computer gegenereerde samenvatting van de pagina. Meer informatie
  2. Gecachte kopie: Als Googlebot (de crawler van Google) een pagina crawlt, wordt er een kopie van de pagina gemaakt die kan worden bekeken in de zoekresultaten. Deze opgeslagen kopie van de pagina wordt een gecachte kopie of gecachte versie genoemd.