Päällekkäinen sisältö

Päällekkäinen sisältö tarkoittaa suuria määriä samassa tai eri verkkotunnuksissa esiintyvää sisältöä, joka on kokonaan tai suurelta osin samanlaista kuin muualla. Useimmiten tämä ei ole harhaanjohtavaa. Esimerkkejä ei-haitallisesta päällekkäisestä sisällöstä ovat esimerkiksi:

• keskustelufoorumit, jotka tuottavat sekä tavallisia että pelkistettyjä sivuja, jotka on tarkoitettu mobiililaitteille
  • myytävänä olevat tuotteet, jotka ovat näkyvissä tai joihin on linkkejä useiden erilaisten URL-osoitteiden kautta
  • verkkosivujen tulostettaviksi tarkoitetut sivut.

Jos sivustosi sisältää useita sivuja, joilla on samanlaista sisältöä, voit ilmoittaa Googlelle ensisijaisista URL-osoitteista monilla tavoilla. (Tätä kutsutaan osoitteiden ensisijaisuudeksi.) Lisätietoja osoitteiden ensisijaisuudesta

Joissakin tapauksissa sisältöä kuitenkin kopioidaan tarkoituksella eri verkkotunnusten välillä, jotta hakukonesijoituksia voitaisiin manipuloida tai saada lisää kävijöitä sivustoon. Tämäntyyppiset harhaanjohtavat käytännöt aiheuttavat huonoja käyttökokemuksia, kun kävijä näkee suurelta osin samaa sisältöä toistuvasti eri hakutuloksissa.

Google yrittää indeksoida ja näyttää erilaista tietoa sisältäviä sivuja mahdollisimman tehokkaasti. Jos esimerkiksi sivustolla on jokaisesta artikkelista tavallinen ja tulostettavaksi tarkoitettu versio eikä kummankaan indeksointia ole estetty noindex-sisällönkuvauskentällä, valitsemme luetteloon toisen versioista. Niissä harvoissa tapauksissa, joissa Google tulkitsee sivuston sisältämän päällekkäisen sisällön siten, että sen tavoitteena on manipuloida hakutuloksiamme ja johtaa harhaan käyttäjiämme, teemme myös tarvittavia muutoksia asiaan liittyvien sivustojen indeksointiin ja sijoitukseen hakutuloksissa. Nämä ongelmat saattavat vaikuttaa negatiivisesti sivustosi sijoitukseen hakutuloksissamme, tai sivustosi saatetaan poistaa kokonaan Googlen hakemistosta, jolloin se ei enää näy hakutuloksissa.

Muutamien toimenpiteiden avulla voit välttää päällekkäisen sisällön aiheuttamia ongelmia ja varmistaa, että käyttäjät näkevät sisältöä, jota haluat heille näyttää.

• Käytä 301-uudelleenohjauksia: Kun olet järjestellyt sivustosi uudelleen, käytä .htaccess-tiedostosi 301-uudelleenohjauksia ("RedirectPermanent") ohjataksesi sivuston käyttäjiä, Googlebotia ja muita indeksoijia järkevällä tavalla. (Apachessa voit tehdä tämän .htaccess-tiedoston avulla. Jos käytät IIS:ää, voit tehdä ohjaukset hallintaliittymän avulla.)

• Ole johdonmukainen: Yritä pitää sisäiset linkkisi yhtenäisinä. Älä esimerkiksi luo linkkejä aina eri tavalla, kuten http://www.example.com/sivu/, http://www.example.com/sivu ja http://www.example.com/sivu/index.htm.

• Käytä ylimmän tason verkkotunnuksia: Voit auttaa meitä tarjoamaan asiakirjan kaikkein olennaisimman version käyttämällä ylimmän tason verkkotunnuksia aina kun mahdollista käsitellessäsi maakohtaista sisältöä. Meidän on helpompi päätellä, että esimerkiksi www.example.de sisältää Saksaan kohdistettua sisältöä, toisin kuin www.example.com/de tai de.example.com.

• Jakele varoen: Jos jakelet sisältöäsi muille sivustoille, Google näyttää sisällöstä aina sen version, jonka uskomme olevan käyttäjille olennaisin. Tämä versio ei välttämättä ole se versio, jonka haluat näyttää. On kuitenkin hyväksi varmistaa, että jokainen sivusto, jolle jakelet sisältöäsi, sisältää myös linkin takaisin alkuperäiseen artikkeliisi. Voit myös pyytää jakelemasi materiaalin käyttäjiä käyttämään noindex-sisällönkuvauskenttää estääkseen hakukoneita indeksoimasta heidän sisältöversiotaan.

• Kerro Search Consolen avulla, miten haluat meidän indeksoivan sivustosi: Voit ilmoittaa Googlelle ensisijaisen verkkotunnuksesi (esimerkiksi http://www.example.com tai http://example.com).

• Vähennä toistoa: Sen sijaan että esimerkiksi lisäät pitkän tekijänoikeustekstin jokaisen sivun loppuun, lisää vain lyhyt yhteenveto sivulle ja liitä siihen linkki, joka vie tarkempia tietoja sisältävälle sivulle. Voit lisäksi käyttää Parametrien käsittelytyökalua määrittääksesi, miten haluat Googlen käsittelevän URL-parametreja.

• Älä julkaise puutteellisia artikkeleita: Käyttäjät eivät pidä tyhjistä sivuista, joten vältä tyhjän tilapäistiedon käyttöä aina kun mahdollista. Älä esimerkiksi julkaise sivuja, joilla ei ole vielä valmista sisältöä. Jos haluat luoda tilapäissivuja, estä näiden sivujen indeksointi käyttämällä noindex-sisällönkuvauskenttää.

• Ymmärrä sisällönhallintajärjestelmäsi toiminta: Varmista, että tiedät, kuinka aineistosi on esillä verkkosivustollasi. Blogit, keskustelupalstat ja vastaavat järjestelmät näyttävät usein samaa sisältöä eri muodoissa. Esimerkiksi blogikirjoitus saattaa näkyä blogin etusivulla, arkistosivulla sekä muilla samalla tunnisteella merkityillä sivuilla.

• Minimoi samanlaisen sisällön julkaiseminen: Jos sivustollasi on useita samankaltaisia sivuja, sinun kannattaa harkita sivujen muokkaamista tai yhdistää kaikki samankaltaiset sivut yhdeksi sivuksi. Jos esimerkiksi sinulla on matkailusivusto, jolla on kaksi erillistä sivua kahdelle eri kaupungille, mutta samaa tietoa molemmilla sivuilla, voit joko yhdistää molemmat sivut yhdeksi molempia kaupunkeja käsitteleväksi sivuksi tai laajentaa molempia sivuja siten, että ne sisältävät yksilöllistä sisältöä käsittelemästään kaupungista.

Google ei suosittele estämään indeksointirobottia näkemästä verkkosivustosi päällekkäistä sisältöä robots.txt-tiedoston tai muiden tapojen avulla. Jos hakukoneet eivät pääse indeksoimaan päällekkäistä sisältöä sisältäviä sivuja, ne eivät voi automaattisesti havaita, että nämä URL-osoitteet johtavat samaan sisältöön, ja niiden täytyy kohdella niitä erillisinä, yksilöllisinä sivuina. Parempi ratkaisu on päästää hakukoneet indeksoimaan nämä URL-osoitteet mutta merkitä ne päällekkäisiksi käyttämällä rel="canonical"-linkkimääritettä, URL-osoitteiden parametrien käsittelytyökalua tai 301-uudelleenohjauksia. Jos indeksoimme sivustoasi liikaa päällekkäisen sisällön vuoksi, voit myös muuttaa indeksointitiheyttä Search Consolessa.

Sivuston päällekkäinen sisältö aiheuttaa toimenpiteitä sivustoa kohtaan vain, mikäli näyttää siltä, että päällekkäisen sisällön tavoitteena on johtaa harhaan ja manipuloida hakukoneiden tuloksia. Jos sivustollasi esiintyy päällekkäisen sisällön aiheuttamia ongelmia etkä noudata yllä mainittuja ohjeita, pyrimme valitsemaan hakutuloksiimme olennaisimman version sisällöstä parhaamme mukaan.

Jos tarkistuksessamme käy kuitenkin ilmi, että olet käyttänyt harhaanjohtavia menetelmiä ja sivustosi on poistettu hakutuloksistamme, tutki sivustoasi tarkoin. Jos sivustosi on poistettu hakutuloksistamme, katso lisätietoja Verkkovastaavan ohjeista. Kun olet tehnyt muutokset ja olet varma, että sivusto ei enää riko sääntöjämme, lähetä sivustosi uudelleenarvioitavaksi.

Harvinaisissa tapauksissa algoritmimme voi valita URL-osoitteen ulkoiselta sivustolta, jolla sisältöäsi ylläpidetään ilman lupaasi. Jos uskot, että toinen sivusto kopioi sisältöäsi tekijänoikeuslain vastaisesti, voit ottaa yhteyttä sivuston ylläpitoon ja pyytää poistoa. Voit lisäksi pyytää Googlea poistamaan loukkaavan sivun hakutuloksista jättämällä DMCA-lain mukaisen pyynnön.