Dold text och länkar

Att dölja text eller länkar på sidan i syfte att manipulera placeringen i Googles sökresultat ses som vilseledande och strider mot Googles riktlinjer för webbansvariga. Text (t.ex. överdrivet många sökord) kan döljas på flera sätt:

• Vit text på vit bakgrund
  • Text gömd bakom en bild
  • Text som positioneras utanför skärmen med CSS
  • Teckenstorleken 0
  • Försök att gömma en länk genom att låta dess text bestå av ett enda litet tecken, till exempel ett bindestreck mitt i ett stycke

När du utvärderar webbplatsen för att se om den innehåller dold text eller dolda länkar, bör du söka efter allt som är svårt för webbplatsbesökarna att se. Finns det text eller länkar som endast är till för sökmotorerna istället för besökarna?

All dold text är dock inte vilseledande. Om teknik som sökmotorer har svårt att utvärdera används på webbplatsen, som Javascript, bilder eller Flash-filer, kan beskrivande text för dessa objekt förbättra webbplatsens tillgänglighet, till exempel. Tänk på att många människor som använder skärmläsare, webbläsare på mobilen eller webbläsare utan pluginprogram eller som har en långsam anslutning inte heller kan se innehållet ifråga och också har nytta av den beskrivande texten. Du kan testa webbplatsens tillgänglighet genom att stänga av Javascript, Flash och bilder i webbläsaren eller genom att använda en textwebbläsare som Lynx. Här följer några tips på hur du kan göra webbplatsen mer tillgänglig:

• Bilder: Ge en beskrivande text med hjälp av attributet alt. Vi rekommenderar också att du använder bildtext och beskrivande text runt bilden som användare kan läsa. I den här artikeln finns tips och råd om att publicera bilder.
  • Javascript: Placera Javascript-innehållet även inom taggen <noscript>. Om du gör det måste du se till att innehållet är exakt detsamma som i Javascript och att det visas för besökare som inte har aktiverat Javascript i sina webbläsare.
  • Videor: Inkludera beskrivande text om videon i HTML. Du kan även pröva att tillhandahålla avskrifter. I den här artikeln finns fler tips och råd om att publicera videofilmer.