Piiloteksti ja -linkit

Yritys manipuloida Googlen hakutuloksia piilottamalla tekstiä tai linkkejä sisältöösi voidaan nähdä petollisena käytöksenä, ja se rikkoo Googlen verkkovastaavan ohjeita. Teksti (esimerkiksi liiallinen määrä avainsanoja) voidaan piilottaa useilla eri tavoilla, kuten:

• käyttämällä valkoista tekstiä valkoisella taustalla
  • lisäämällä tekstiä kuvan taakse
  • sijoittamalla tekstiä ruudun ulkopuolelle CSS:n avulla
  • määrittämällä kirjasinkooksi 0
  • piilottamalla linkki lisäämällä linkki vain yhteen pieneen merkkiin, esimerkiksi kappaleen keskellä olevaan yhdysviivaan.

Kun arvioit, sisältääkö sivustosi piilotekstiä tai -linkkejä, kiinnitä huomiota kaikkeen sellaiseen, joka ei ole helposti kävijöiden nähtävissä. Onko sivustossasi tekstiä tai linkkejä, jotka ovat ainoastaan hakukoneita eivätkä kävijöitä varten?

Kaikki piilotettu teksti ei kuitenkaan välttämättä ole petollista. Jos esimerkiksi sivustosi sisältää tekniikoita, joita hakukoneet eivät osaa tulkita, kuten JavaScriptiä, kuvia tai Flash-tiedostoja, voit parantaa sivustosi käytettävyyttä kuvaamalla tätä sisältöä tekstin avulla. Muista, että monet ruudunlukijoita, mobiiliselaimia, laajennuksia tukemattomia selaimia ja hitaita yhteyksiä käyttävät vierailijat eivät myöskään näe tällaista sisältöä, ja he hyötyvät kirjoittamistasi tekstikuvauksista. Voit testata sivustosi käytettävyyden poistamalla JavaScriptin, Flashin ja kuvat käytöstä selaimessasi tai käyttämällä tekstipohjaista selainta, kuten Lynxiä. Muita vinkkejä, joiden avulla voit parantaa sivustosi käytettävyyttä:

• Kuvat: Lisää kuviisi kuvaavia tekstejä alt-määritteen avulla. Suosittelemme lisäksi, että käytät kävijöiden luettavissa olevia kuvatekstejä ja kuvaavia tekstejä kuvan ympärillä. Saat lisää kuvien julkaisemista koskevia ohjeita tästä artikkelista.
  • JavaScript: Sijoita JavaScript-komentosarjan sisältö myös <noscript>-tunnisteeseen. Jos käytät tätä tapaa, varmista, että sisältö on täsmälleen sama kuin JavaScript-komentosarjan tuottama ja että sisältö näkyy myös kävijöille, joiden selaimessa ei ole JavaScript käytössä.
  • Videot: Lisää videoita kuvaavaa tekstiä sivun HTML-koodiin. Voit myös tarjota litteraatteja videoista. Saat lisää videoiden julkaisemista koskevia ohjeita tästä artikkelista.