Tool voor mobielvriendelijke tests

Voor je online aanwezigheid is het van essentieel belang dat je een website hebt die geschikt is voor mobiele apparaten. In veel landen is er nu meer internetverkeer via smartphones dan via desktopcomputers. Als je je website nog niet geschikt hebt gemaakt voor mobiele apparaten, is het verstandig dat nu te doen. De tool voor mobielvriendelijke tests van Search Console biedt een snelle, eenvoudige manier om te testen of een pagina op je site geschikt is voor mobiele apparaten.

De tool voor mobielvriendelijke tests openen

De tool gebruiken

De tool voor mobielvriendelijke tests is gebruiksvriendelijk. Je hoeft alleen de volledige URL op te geven van de webpagina die je wilt testen. Eventuele omleidingen die zijn geïmplementeerd op de pagina, worden gevolgd door de test. De uitvoering van de test duurt meestal minder dan een minuut.

Testresultaten bevatten een screenshot van hoe Google de pagina ziet op een mobiel apparaat, evenals een lijst met alle problemen die worden gevonden met betrekking tot mobiel gebruiksgemak. Problemen met betrekking tot mobiel gebruiksgemak kunnen van invloed zijn op gebruikers die de pagina bezoeken op een mobiel apparaat (met een klein scherm), zoals kleine lettergrootten (die moeilijk leesbaar zijn op een klein scherm) en het gebruik van Flash (wat niet wordt ondersteund door de meeste mobiele apparaten).

Als de pagina niet kan worden bereikt

Er wordt een foutmelding met een beschrijving van het probleem weergegeven als de tool om een bepaalde reden geen toegang heeft tot de pagina. Er treden bijvoorbeeld toegangsproblemen op als er problemen met de netwerkverbinding zijn of als de site niet beschikbaar is.

Deze tool verkrijgt toegang tot de pagina als Googlebot (dat wil zeggen: als Google, en niet door gebruik van je inloggegevens). Dit betekent dat de tool kan worden geblokkeerd door een robots.txt-bestand.
Als de pagina bronnen heeft die niet kunnen worden geladen

Er wordt een waarschuwing weergegeven als alle bronnen die worden gebruikt door een pagina, niet kunnen worden geladen met een test. Bronnen zijn externe elementen die zijn opgenomen op de pagina, zoals afbeeldingen, CSS of scriptbestanden. Dit kan om verschillende redenen gebeuren:

• De bron kan niet binnen een redelijke tijd worden geladen. Probeer in dit geval opnieuw de test uit te voeren. Als het probleem nog steeds optreedt, kun je overwegen de bron ergens anders te hosten. Je kunt ook proberen de reden voor een gebrek aan reactie van de host te ontdekken en op te lossen.
  • De bron bestaat niet op de opgegeven locatie (404-fout). Corrigeer de bron-URL.
  • De bron is ontoegankelijk voor niet-ingelogde gebruikers. De test verkrijgt toegang tot de pagina als een anonieme gebruiker. Zorg ervoor dat alle bronnen toegankelijk zijn voor anonieme gebruikers.
  • De bron kan niet gebruikmaken van Googlebot door een robots.txt-bestand. Je kunt de bron voor Googlebot ontgrendelen als de bron belangrijk is (zie hieronder) of op je eigen site staat. Je kunt contact opnemen met de webmaster als de bron op een andere site staat om te vragen deze voor Googlebot te ontgrendelen.

Belangrijke bronnen ontgrendelen

Als een geblokkeerde bron belangrijk is, kan dit een groot effect hebben op hoe Google de pagina interpreteert. Een geblokkeerde grote afbeelding kan een pagina er bijvoorbeeld laten uitzien alsof deze geschikt is voor mobiele apparaten terwijl dat niet het geval is. Een geblokkeerd CSS-bestand kan ertoe leiden dat onjuiste tekenstijlen worden toegepast (bijvoorbeeld tekenstijlen die te klein zijn voor een apparaat). Dit is van invloed op de score voor mobiel gebruiksgemak en het vermogen van Google om je pagina te crawlen. Je moet ervoor zorgen dat belangrijke bronnen niet voor Googlebot worden geblokkeerd door robots.txt en in het algemeen toegankelijk zijn.

Wisselvallige testresultaten/problemen met het laden van pagina's

Als je niet-laadbare bronnen hebt of andere problemen hebt met het laden van pagina's, krijg je mogelijk telkens een ander resultaat als je de test uitvoert. Dat komt omdat de set met bronnen die wordt geladen, bij elke test kan variëren. Als de paginaweergave bij elke test verandert en je verder niets hebt gewijzigd, controleer je op de waarschuwing 'Problemen met laden van pagina'. Als die wordt weergegeven, klik je voor meer informatie om te zien waardoor de pagina mogelijk niet consistent en correct wordt weergegeven.

Fouten met betrekking tot mobiel gebruiksgemak

De tool voor mobielvriendelijke tests kan de volgende fouten met betrekking tot mobiel gebruiksgemak identificeren:

Lijst met fouten

Gebruikt incompatibele plug-ins

De pagina bevat plug-ins, zoals Flash, die de meeste mobiele browsers niet ondersteunen. We raden je aan je pagina opnieuw te ontwerpen met moderne, algemeen ondersteunde webtechnologieën, zoals html5. Meer informatie over richtlijnen voor webanimatie.

Viewport is niet ingesteld

Op je pagina is geen eigenschap viewport gedefinieerd, die browsers laat weten hoe de afmetingen en schaal van de pagina moeten worden aangepast aan het schermformaat. Omdat bezoekers van je site veel verschillende apparaten gebruiken met schermen in allerlei maten (van grote desktopmonitors tot tablets en kleine smartphones), moet je voor je pagina's een viewport definiëren met de tag meta viewport. Meer informatie in Basisbeginselen van responsive webdesign.

Viewport is niet ingesteld op 'device-width'

Op je pagina is een eigenschap viewport met de waarde 'fixed-width' gedefinieerd, wat betekent dat deze niet kan worden aangepast voor verschillende schermformaten. Je kunt deze fout verhelpen door een responsive design te gebruiken voor de pagina's van je site en de viewport zo in te stellen dat deze overeenkomt met de breedte van het apparaat en zich in verhouding aanpast. Meer informatie over hoe je de viewport correct instelt.

Content breder dan scherm

In dit rapport worden de pagina's aangegeven waar het nodig is om horizontaal te scrollen om woorden en beelden op de pagina te bekijken. Dit is het geval wanneer pagina's absolute waarden gebruiken in CSS-definities of gebruik maken van afbeeldingen die zodanig ontworpen zijn dat ze er het best uitzien in een bepaalde browserbreedte (bijvoorbeeld 980 px). Je kunt deze fout verhelpen door ervoor te zorgen dat CSS-elementen relatieve breedte- en positiewaarden bevatten en dat ook afbeeldingen schaalbaar zijn. Meer informatie over hoe je content aanpast aan de viewport.

Tekst te klein om te lezen

In dit rapport worden de pagina's aangegeven waar de lettergrootte van de pagina te klein is om leesbaar te zijn en waarbij mobiele gebruikers met hun vingers moeten inzoomen om ze te kunnen lezen. Nadat je een viewport hebt ingesteld voor je webpagina's, stel je je lettergrootte in zodat deze zich goed in verhouding aanpast binnen de viewport. Je kunt meer praktische tips over lettergrootte vinden in het artikel Leesbare lettergrootten gebruiken.

Klikbare elementen te dicht bij elkaar

In dit rapport worden de URL's weergegeven voor sites waar tikelementen, zoals knoppen en navigatielinks, zo dicht op elkaar staan, dat een mobiele gebruiker niet gemakkelijk met zijn vinger op het gewenste element kan tikken zonder tegelijkertijd op een element ernaast te tikken. Je kunt deze fouten verhelpen door ervoor te zorgen dat knoppen en navigatielinks een goed formaat hebben met genoeg ruimte eromheen, zodat ze ook werken voor mobiele bezoekers. Meer informatie in Geschikte formaten voor tikdoelen.

Volgende stappen