Mobiiliystävällisyystesti

Mobiililaitteille sopivan verkkosivuston ylläpitäminen on tärkeä osa verkkonäkyvyyttä. Monissa maissa älypuhelinliikenteen määrä on jo ylittänyt tietokoneliikenteen määrän. Jos et ole vielä tehnyt verkkosivustostasi mobiililaitteille sopivaa, tee se nyt. Search Consolen mobiiliystävällisyystesti on nopea ja helppo tapa tarkistaa sivustosi sopivuus mobiililaitteille.

Avaa mobiiliystävällisyystesti

Testityökalun käyttäminen

Mobiiliystävällisyystestin käyttäminen on helppoa: kirjoita vain kenttään testattavan verkkosivun koko URL-osoite. Testityökalu seuraa myös sivulla olevia uudelleenohjauksia. Testi kestää yleensä alle minuutin.

Testituloksissa näytetään kuvakaappaus siitä, miltä sivu näyttää Googlelle mobiililaitteella, sekä luettelo löydetyistä käytettävyysongelmista. Mobiilikäytettävyysongelmat vaikuttavat mobiililaitteella (pienellä näytöllä) selaavan käyttäjän kokemukseen. Esimerkkejä ovat pieni kirjasinkoko (jota on vaikea lukea pienellä näytöllä) ja Flash (jota ei tueta useimmilla mobiililaitteilla).

Jos sivun avaaminen ei onnistu

Jos työkalu ei jostakin syystä voi avata sivua, se näyttää ongelmasta kertovan virheilmoituksen. Käyttöongelmia ovat esimerkiksi verkkoyhteysongelmat ja sivuston toimimattomuus.

Tämä työkalu käyttää sivua Googlebotina (kirjautumistietojasi ei siis käytetä, vaan sivu avataan Googlen näkökulmasta). Tämä tarkoittaa, että robots.txt-tiedosto voi estää sivun käytön.
Jos sivun kaikkia resursseja ei voi ladata

Näet varoituksen, jos kaikkia sivun käyttämiä resursseja ei voida ladata testin aikana. Resurssit tarkoittavat sivun sisältämiä ulkoisia elementtejä, kuten kuvia tai CSS- tai komentosarjatiedostoja. Ongelmaan voi olla useita syitä:

• Resurssin lataaminen kohtuullisessa ajassa ei onnistunut. Tässä tapauksessa yritä suorittaa testi uudelleen. Jos ongelma ei poistu, harkitse resurssin isännöimistä toisessa kohteessa tai selvitä ja korjaa hitaan toiminnan syy.
  • Resurssi ei sijaitse ilmoitetussa sijainnissa (404-virhe). Korjaa resurssin URL-osoite.
  • Vain kirjautuneet käyttäjät voivat käyttää resurssia. Sivua käytetään testissä anonyyminä käyttäjänä – varmista, että myös anonyymit käyttäjät voivat käyttää kaikkia resursseja.
  • Robots.txt-tiedosto estää Googlebotia käyttämästä resurssia. Jos resurssi on tärkeä (katso lisätietoja alta) tai se sijaitsee omalla sivustollasi, suosittelemme poistamaan eston ja sallimaan resurssin käytön Googlebotille. Jos resurssi sijaitsee toisella sivustolla, suosittelemme ottamaan yhteyttä sen verkkovastaavaan ja pyytämään häntä poistamaan eston.

Tärkeiden resurssien eston poistaminen

Jos estetty resurssi on tärkeä, sillä voi olla suuri vaikutus siihen, miten Google tulkitsee sivua. Esimerkiksi estetty, suuri kuva voi tehdä sivusta näennäisesti mobiililaitteisiin sopivan, vaikka se ei oikeasti ole sitä, tai estetty CSS-tiedosto voi johtaa vääränlaisten (esim. laitteen kannalta liian pienten) fonttien käyttämiseen. Tämä vaikuttaa mobiilikäytettävyysarvosanaan ja Googlen mahdollisuuksiin indeksoida sivu. Varmista, että tärkeät resurssit ovat yleisesti käytettävissä ja että robots.txt-tiedosto ei estä Googlebotia käyttämästä niitä.

Vaihtelevat testitulokset ja sivujen latausongelmat

Jos kaikki resurssit eivät lataudu tai sinulla on muita sivunlatausongelmia, saatat nähdä eri tuloksia eri testauskerroilla. Jos sivu renderöidään joka testissä eri tavalla etkä ole itse tehnyt muutoksia, katso näetkö Ongelmia sivun lataamisessa ‑varoitusta. Jos näet sen, katso lisätieto-osiosta, mikä on estänyt sivun renderöinnin odotetusti ja oikein.

Mobiilikäytettävyysvirheet

Mobiiliystävällisyystesti voi löytää seuraavanlaisia käytettävyysvirheitä:

Luettelo virheistä

Käyttää epäyhteensopivia laajennuksia

Sivulla on laajennuksia, esimerkiksi Flash, joita useimmat mobiiliselaimet eivät tue. Suosittelemme suunnittelemaan sivun uudelleen käyttäen nykyaikaisia, laajasti tuettuja verkkotekniikoita, kuten HTML5. Lue lisää verkkoanimaatio-ohjeita.

Viewportia ei ole määritetty

Sivullasi ei määritetä viewport-arvoa, joka kertoo selaimelle, kuinka sivun mitat ja skaalaus sovitetaan laitteen näyttöön sopivaksi. Koska sivustoasi käytetään useilla eri laitteilla ja erikokoisilla näytöillä pöytäkoneista tabletteihin ja pieniin älypuhelimin, viewport kannattaa määritellä meta viewport ‑tagilla. Lue lisää responsiivisen verkkosuunnittelun perusteista.

Viewport ei vastaa laitteen leveyttä

Sivun viewport-arvo määrittää kiinteän leveyden, minkä vuoksi sitä ei voi muokata erikokoisille näytöille. Ongelma voidaan korjata siirtymällä sivustolla responsiiviseen verkkosuunnitteluun ja asettamalla viewport-tagi sovittamaan näkymä laitteen leveyteen. Katso, miten viewport-arvo määritetään oikein.

Sisältö ylittää näytön leveyden

Tässä raportissa näytetään sivut, joiden teksti ja kuvat eivät näy kokonaan vierittämättä kuvaa sivusuunnassa. Syynä on absoluuttisten arvojen käyttö sivun CSS-määrittelyssä tai tietyn levyisille selaimille (esimerkiksi 980 px) optimoitujen kuvien käyttö. Ongelma voidaan korjata käyttämällä suhteellisia leveys- ja sijaintiarvoja CSS-elementeissä ja varmistamalla, että myös kuvat skaalautuvat. Lue lisää sisällön mitoittamisesta näkymään.

Teksti on liian pientä luettavaksi

Tässä raportissa näytetään sivut, joiden kirjasinkoko on liian pieni ja luettavissa mobiililaitteilla vain lähentämällä sivua. Kun olet määrittänyt sivuillesi näkymän, aseta kirjasinkoot skaalautumaan oikein näkymän mukaan. Lue lisää kirjasinkokoon liittyvistä parhaista käytännöistä.

Klikattavat elementit ovat liian lähekkäin

Tässä raportissa näytetään niiden sivustojen URL-osoitteet, joissa painikkeet, siirtymislinkit ja muut kosketettavat elementit ovat liian lähekkäin, jolloin mobiililaitteen käyttäjän on vaikea napauttaa juuri tiettyä elementtiä sormellaan. Ongelma voidaan korjata varmistamalla, että elementit ovat kooltaan mobiililaitteille sopivia ja riittävän kaukana toisistaan. Lue lisää kosketettavien kohteiden oikeasta mitoittamisesta.

Seuraavat vaiheet