Search Console gebruiken met uw mobiele app

U kunt Search Console als volgt gebruiken om te verifiëren dat Google uw app kan crawlen en indexeren en om de prestaties van uw app in resultaten van Google Zoeken bij te houden. Als u een website in plaats van een app heeft, leest u deze pagina.

Vereiste

U moet uw app toevoegen aan Search Console voordat er gegevens van Google Zoeken kunnen worden weergegeven.

Uw app toevoegen

Dagelijks

U kunt rustig aan doen. U ontvangt een e-mail van Search Console als er ongebruikelijke gebeurtenissen met uw apps plaatsvinden. Ongebruikelijke gebeurtenissen omvatten indexeringsfouten en gegevensafwijkingen. We sturen u ook een e-mail als we vaststellen dat uw app in strijd is met de richtlijnen voor zoekkwaliteit van Google.

Opmerking: Nadat u uw app heeft geverifieerd, duurt het enige dagen voordat er gegevens worden weergegeven in Search Console-rapporten. We laten u weten wanneer er gegevens beschikbaar zijn.

Maandelijks

Bekijk elke maand uw Search Console-dashboard. Het dashboard is de eenvoudigste manier om snel te controleren hoe het met uw app gaat:

• Controleer of er geen toename in het aantal fouten voor uw app is.
  • Controleer of er geen ongebruikelijke afname in het aantal klikken is. Houd er rekening mee dat wekelijkse schommelingen met dalingen in het weekend, of dalingen of pieken in vakantieperioden, normaal zijn.

Wanneer uw content verandert

Controleer Search Console wanneer u belangrijke app-wijzigingen aanbrengt om het gedrag van uw app op Google Zoeken bij te houden.

Uw dashboard openen

Zoekconcepten waarmee u bekend moet zijn

Hier volgen enkele basisconcepten van Google Zoeken waarmee u bekend moet zijn.

Uitvouwen...

De rapporten in Search Console zijn ingedeeld op basis van de algemene opzet van de Google Zoeken-structuur: content wordt eerst gecrawld (ontdekt), vervolgens wordt de content geïndexeerd (geparseerd en geanalyseerd op content). Vervolgens analyseert u als website-eigenaar het zoekverkeer naar uw site en denkt u na over hoe zoekresultaten worden weergegeven aan de gebruiker en worden gelinkt door andere sites.

Crawlen

De webcrawlers van Google volgen links en sitemaps om een lijst met openbaar beschikbare URL's te genereren om te bezoeken en de content daarvan te indexeren. Dit is de eerste stap in het proces voor toevoeging aan de zoekresultaten van Google.

• Property
    Een algemene term voor een website of een app die u heeft toegevoegd aan uw Search Console-account. U kunt een lijst met uw property's bekijken op de startpagina van uw account.
  • Verifiëren
    Bewijzen dat u de eigenaar bent van de website of app waarnaar wordt verwezen in uw Search Console-account. Een property moet worden geverifieerd voordat hiervoor gegevens kunnen worden weergegeven. U wordt gevraagd een site te verifiëren nadat u deze heeft toegevoegd aan uw Search Console-account.
  • Googlebot
    De webcrawler van Google. Google heeft een aantal verschillende Googlebots die uw pagina's opvragen als verschillende apparaattypen (een smartphone, featurephone of desktopcomputer) om verschillende zoekresultaten te berekenen voor gebruikers die zoeken op deze apparaten.
  • Canoniek
    Als u dezelfde pagina host op verschillende URL's, kunnen uw zoekresultaten worden verdeeld over deze dubbele pagina's. U kunt bijvoorbeeld dezelfde pagina hebben op http://example.com/dogs en http://www.example.com/dogs. Een zoekopdracht kan vervolgens afzonderlijke, lager gerangschikte resultaten weergeven voor elke pagina dan als u één pagina had gehad. In dit geval laat u Google weten dat deze pagina's dezelfde zijn en kiest u een van de pagina's als canonieke versie (de officiële pagina) om weer te geven in zoekresultaten. U kunt canonieke pagina's of sites aangeven via een sitemap, HTML-tags of Search Console-instellingen.
  • robots.txt-bestand
    De naam van een bestand op uw site dat Google laat weten welke pagina's niet moeten worden geïndexeerd of weergegeven in zoekresultaten.
  • Sitemap
    Een lijst met URL's op uw site die Google gebruikt als uitgangspunten voor het crawlen van een website. Een sitemap is opgenomen in een of meer bestanden die zijn opgeslagen op uw website.

Indexeren

Het proces waarbij URL's worden bezocht en de content en betekenis van elke pagina worden geanalyseerd. Zo kan Google bepalen wat de beste zoekresultaten zijn voor de zoekopdracht van een gebruiker.

• Bron
    Op een webpagina worden gewoonlijk veel aanvullende bronnen geladen, zoals CSS, JavaScripts en afbeeldingen. Zorg ervoor dat Googlebot tijdens het indexeren toegang heeft tot bronnen die van invloed zijn op de betekenis van de pagina.
  • Weergeven
    Google probeert alle pagina's die worden geïndexeerd, weer te geven om de pagina te zien zoals een gebruiker die zou zien. Weergeven is het proces waarbij de pagina wordt weergegeven met de bijbehorende afbeeldingen en indeling zodat Google de betekenis van de pagina kan analyseren.

Zoekverkeer

• Handmatige actie
    Als uw pagina een van de kwaliteitsrichtlijnen van Google schendt (zoals content die spam bevat), kan er een handmatige actie worden toegepast op de pagina, waardoor de pagina een lagere positie krijgt in de zoekresultaten van Google.
  • Internationale targeting
    Uw zoekresultaten expliciet targeten op gebruikers op basis van taal of land. Dit kan worden gedaan met hreflang-linktags of de instelling voor targeting op land in Search Console.

Zoekopmaak

Hoe uw pagina of app wordt weergegeven op Google Zoeken.

• Gestructureerde gegevens
    Een openbare XML-standaardmethode voor het beschrijven van informatie over uw pagina's in een indeling die de crawlengine van Google begrijpt. U kunt bijvoorbeeld beoordelingen, informatie over een evenement of videogegevens toevoegen. Bepaalde typen gestructureerde gegevens worden gebruikt om rich snippets te maken.
  • Fragmenten
    De korte beschrijvende regels tekst die onder elk resultaat worden weergegeven in zoekresultaten van Google. Ze worden programmatisch gegenereerd door Google tijdens het indexeren en kunnen visuele kenmerken hebben die rich snippets worden genoemd.
  • Rich snippet
    Een uitgebreid Google-zoekresultaat, zoals sterbeoordelingen of tijden voor evenementen. Rich snippets worden vaak gegenereerd op basis van gestructureerde gegevens die worden toegevoegd door de auteur van de pagina.
  • Sitelink
    Als uw website een logische hiërarchie of structuur heeft, kan Google een set sublinks weergeven onder het hoofdzoekresultaat. Voorbeeld: voor de site van een luchtvaartmaatschappij is het hoofdresultaat de startpagina van de luchtvaartmaatschappij en zijn de sublinks onder het hoofdresultaat rechtstreekse links naar de boekingspagina, de pagina met de vluchtstatus, de pagina met het bagagebeleid, enzovoort. U kunt geen sitelinks voor uw site opgeven.