Internationell inriktning

Rikta in sökresultat mot ett visst land

Google Sök returnerar de webbplatser som är mest relevanta och användbara för användaren. Därför kan en användare i Irland och en i Frankrike få olika sökresultat.

Om din webbplats har en generisk toppdomän som .com eller .org kan du hjälpa oss att avgöra vilka länder som är viktigast för dig. Om webbplatsen har en landskod som toppdomän (till exempel .ie eller .fr) är den redan kopplad till ett geografiskt område (i det här fallet Irland eller Frankrike). Om du har en landskodad domän kan du inte ange en geografisk plats. Du kan ange landsinriktning i rapporten Internationell inriktning.

Öppna rapporten Internationell inriktning

Konfigurera landsinriktning

1. Klicka på fliken Land i rapporten Internationell inriktning.
  2. Markera rutan Geografisk inriktning och välj landsinriktning. Om du vill försäkra dig om att din webbplats inte är kopplad till ett land eller en region väljer du Olistad i rullgardinsmenyn.

Den här inställningen gäller endast geografiska uppgifter. Om du riktar in dig på användare på olika platser, t.ex. om du har en webbplats på franska som du vill att användare i Frankrike, Kanada och Mali ska läsa, ska du inte använda det här verktyget för att ange Frankrike som geografisk inriktning. Ett bra exempel på när verktyget skulle kunna vara användbart är för en restaurangs webbplats. Om restaurangen ligger i Kanada är den förmodligen inte så intressant för människor i Frankrike. Men om innehållet är på franska och av intresse för folk i flera länder är det förmodligen bättre att inte införa begränsningar.

Hur fastställer vi platsen utan Search Console?

Om du inte anger några uppgifter i Search Console utgår Google i huvudsak från webbplatsens landsdomän (till exempel .ca eller .de). Om en internationell domän (.com, .org, .eu) används tar vi hjälp av flera signaler, till exempel IP-adress, platsinformation på sidan, länkar till sidan och relevant information från Google My Business om sådan finns. Om du byter leverantör av webbhotell för en landsdomän ska detta inte ha någon inverkan. Om du byter värdtjänst för en internationell domän till en leverantör i ett annat land rekommenderar vi att du använder Search Console för att informera oss vilket land din webbplats ska vara kopplad till.

Mer om hur domäner fastställs

Generiska toppdomäner (gTLD-koder) är domäner som inte hör ihop med någon bestämd plats. Om webbplatsen har en generisk toppdomän som .com eller .org eller någon av domänerna nedan ska du ange en landsinriktning om du vill att den ska riktas in mot användare inom ett visst geografiskt område.

Google behandlar följande som gTLD-koder som kan riktas in geografiskt i Search Console:

• Generiska toppdomäner (gTLD-koder): Med undantag för de toppdomäner som är registrerade som en toppdomän med landskod (ccTLD) hos ICANN behandlar Google alla toppdomäner som slås upp via rotzonen för IANA DNS som gTLD-koder.
  • Generiska regionella toppdomäner: Även om dessa domäner hör ihop med ett geografiskt område behandlas de i allmänhet som generiska toppdomäner (i princip som .com eller .org):
    • .eu
    • .asia
  • Generiska toppdomäner med landskoder (ccTLD-koder): Google behandlar vissa ccTLD-koder (t.ex. .tv, .me osv.) som gTLD-koder eftersom vi har upptäckt att användare och webbansvariga ofta betraktar dem som mer generiska än landsspecifika. Här följer en lista över dessa ccTLD-koder (listan kan komma att ändras).
    • .ad
    • .as
    • .bz
    • .cc
    • .cd
    • .co
    • .dj
    • .fm
    • .io
    • .la
    • .me
    • .ms
    • .nu
    • .sc
    • .sr
    • .su
    • .tv
    • .tk
    • .ws