URL's met meerdere parameters beheren

Eén URL kan veel URL-parameters bevatten en u kunt crawlinstellingen voor elke parameter opgeven. Houd er rekening mee dat Google de volgende aanpak hanteert bij het verwerken van meerdere URLparameters:

De meer beperkende crawlinstellingen voor URL-parameters overschrijven de minder beperkende instellingen.

Hieronder ziet u bijvoorbeeld drie URL-parameters en de bijbehorende crawlinstellingen voor Google zoals ingesteld met de tool URL-parameters:

Parameter Crawlinstellingen voor parameter
shopping-category Alle URL's met deze parameter crawlen.
sort-order Alleen URL's met waarde = asc crawlen.
sort-by Alleen URL's met waarde = production-year crawlen.

Op basis van de bovenstaande instellingen kan Google de volgende URL crawlen omdat de pagina 'URL-parameters' Google alleen toestaat URL's met de parameterwaarden production-year en asc te crawlen:

Voorbeeld-URL 1: http://www.example.com?shopping-category=DVD-movies&sort-by=production-year&sort-order=asc.

Google zou de volgende URL echter niet crawlen. Hoewel de URL een geldige parameterwaarde shopping-category bevat, namelijk shoes, en de parameter sort-order asc is, kan Google geen URL crawlen waarvoor de parameter sort-by niet is ingesteld op production-year:

Voorbeeld-URL 2: http://www.example.com?shopping-category=shoes&sort-by=size&sort-order=asc.

Het bovenstaande voorbeeld toont aan hoe belangrijk het is om zorgvuldig na te denken over de crawlinstellingen die u toewijst aan bepaalde URL-parameters. De tweede URL met de parameter shopping-category is een webpagina waarop een collectie schoenen wordt weergegeven. Aangezien schoenen gewoonlijk niet worden gesorteerd op productjaar, voorkomt de beperkende instelling sort-by=production-year dat alle pagina's met schoenen worden gecrawld door Google.

Uw instellingen voor URL-parameters bekijken of wijzigen in Search Console