Parameters categoriseren met de tool URL-parameters

U kunt de tool URL-parameters gebruiken om het doel van de parameters die u op uw site gebruikt, aan te geven aan Google. Als u bijvoorbeeld de eigenaar van een wereldwijde winkelsite bent, kunt u Google laten weten dat u de parameter country gebruikt om onderscheid te maken tussen pagina's die zijn bedoeld voor klanten in verschillende landen. Vervolgens kunt u voorkeuren instellen voor wanneer Google de URL's met die parameters crawlt. De voorkeuren die u instelt, kunnen Google aansporen de voorkeursversie van uw URL te crawlen of kunnen voorkomen dat Google dubbele inhoud op uw site crawlt.

Wijzig de waarden in dit rapport alleen als u zeker weet hoe parameters werken. Als u URL's incorrect uitsluit, kan dit ervoor zorgen dat veel pagina's verdwijnen uit de zoekresultaten.

De tool URL-parameters openen

Google laten weten hoe een URL-parameter moet worden verwerkt

1. Klik op de knop Bewerken naast de parameter die u wilt definiëren voor Google. Als de parameter niet wordt weergegeven, kunt u op Parameter toevoegen klikken om een nieuwe parameter te maken. Houd er rekening mee dat deze tool hoofdlettergevoelig is, dus typ uw parameter precies zoals deze wordt weergegeven in uw URL.
  2. Stel uw parameter in als actief of passief door Nee of Ja te selecteren in het dialoogvenster:
    • Passieve parameters: selecteer Nee.
    • Actieve parameters: selecteer Ja en kies een van de opties die worden weergegeven om aan te geven hoe Google URL's moet crawlen die deze parameter bevatten. De keuzes worden beschreven in de onderstaande tabel.
      • Laat Googlebot beslissen: deze instelling is een goede algemene optie. Selecteer dit als u niet zeker weet hoe een parameter zich gedraagt of als het gedrag van de parameter verandert voor verschillende delen van de site. Googlebot kan uw site analyseren om te bepalen hoe de parameter het beste kan worden verwerkt.
      • Elke URL: gebruik deze instelling om Google te laten weten dat URL's met unieke waarden van een specifieke parameter geen dubbele inhoud bevatten. Voordat u deze optie selecteert voor een parameter, moet u controleren of deze parameter inderdaad effect heeft op de pagina-inhoud of deze verandert, anders crawlt Googlebot mogelijk onnodig dubbele inhoud op uw site. Google gebruikt de waarde van deze parameter om uw URL's te vergelijken en te bepalen of ze uniek zijn. Nadat u dit type instelling bijvoorbeeld heeft geïmplementeerd voor URL's met de parameter productid, beschouwt Google de URL http://www.example.com/dresses/real.htm?productid=1202938 automatisch als geheel anders dan http://www.example.com/dresses/real.htm?productid=5853729, omdat elke URL een andere waarde voor de parameter productid heeft.
      • Alleen URL's met opgegeven waarde: gebruik deze instelling om Google te laten weten dat alleen URL's moeten worden gecrawld waarvoor uw URL-parameter is ingesteld op een waarde die u opgeeft. Google crawlt alleen URL's waarvoor de waarde van deze parameter overeenkomt met de opgegeven waarde. URL's met een andere parameterwaarde worden niet gecrawld. Dit is met name handig als uw site de parameterwaarde gebruikt om de volgorde te wijzigen waarin verder identieke inhoud wordt weergegeven. http://www.example.com/dresses/real.htm?sort=price_high bevat bijvoorbeeld dezelfde inhoud als http://www.example.com/dresses/real.htm?sort=price_low. U kunt deze instelling gebruiken om Googlebot te laten weten dat alleen de URL's met sort=price_low moeten worden gecrawld, om te voorkomen dat de dubbele inhoud wordt gecrawld.
      • Geen URL's: gebruik deze optie om Google te laten weten dat URL's met een specifieke parameter niet moeten worden gecrawld. Google crawlt geen URL's met de opgegeven parameter. U kunt Google bijvoorbeeld laten weten dat URL's met parameters als pricefrom en priceto (zoals http://www.examples.com/search?category=shoe&brand=nike&color=red&size=5&pricefrom=10&priceto=1000) niet moeten worden gecrawld om te voorkomen dat inhoud die al beschikbaar is op http://www.examples.com/search?category=shoe&brand=nike&color=red&size=5, onnodig wordt gecrawld.

Actieve en passieve parameters

De tool URL-parameters categoriseert parameters als actief of passief:

Actieve parameters

Actieve parameters kunnen de pagina-inhoud veranderen. Voorbeelden hiervan zijn parameters zoals brandgender, country en sortorder. Hier volgen enkele veelvoorkomende typen wijzigingen die worden aangebracht door actieve parameters:

• Sorteren (bijvoorbeeld sort=price_ascending): hiermee wordt de volgorde aangepast waarin de inhoud wordt gepresenteerd.
  • Verfijnen (bijvoorbeeld t-shirt_size=XS): hiermee wordt de inhoud op de pagina gefilterd.
  • Specificeren (bijvoorbeeld store=women): hiermee wordt bepaald welke inhoudsset op een pagina wordt weergegeven.
  • Vertalen (bijvoorbeeld lang=fr): hiermee wordt een vertaalde versie van de inhoud weergegeven.
  • Pagineren (bijvoorbeeld page=2): hiermee wordt een specifieke pagina uit een langere vermelding of artikel weergegeven. U kunt gepagineerde inhoud ook rechtstreeks aangeven.

Passieve parameters

Passieve URL-parameters hebben geen invloed op hoe inhoud wordt weergegeven aan gebruikers. Ze worden meestal gebruikt om bezoeken en verwijzende URL's bij te houden, maar hebben geen invloed op de werkelijke inhoud van de pagina. Zo verwijzen de volgende URL's allemaal naar precies dezelfde inhoud:

• http://www.example.com/producten/dames/jurken?sessionid=12345
  • http://www.example.com/producten/dames/jurken?sessionid=34567
  • http://www.example.com/producten/dames/jurken?sessionid=34567&source=google.com

Enkele voorbeelden van passieve parameters zijn: sessionidaffiliateid.

Een canonieke URL kiezen

Als uw site inhoud publiceert die bereikbaar is via meerdere URL's, kunt u ervoor kiezen een representatieve URL weer te geven in zoekresultaten van Google door een canonieke versie (voorkeursversie) van de URL op te geven. U kunt dit doen met de tool URL-parameters of u kunt het element rel="canonical" toevoegen aan de HTML-broncode van uw voorkeurs-URL.

Als u rel="canonical" wilt gebruiken, moet u de broncode van uw pagina's kunnen bewerken. Meer informatie over het gebruik van canonieke URL's.

HIERNA: URL'S MET MEERDERE PARAMETERS BEHEREN