Styra vad du delar med Google

Styr vilken information Google kan se på webbplatsen och vad som ska visas i sökresultaten.

Varför blockera innehåll från Google?

Det finns några olika situationer när det kan vara lämpligt att dölja innehåll för Google:

Hålla uppgifter privata

Det kan finnas privat data på din sida som du inte vill att andra ska komma åt. Ofta handlar det om kontaktuppgifter till webbplatsens medlemmar. Sådan data ska blockeras från Google så att den inte dyker upp i sökresultat på Google.

Dölja innehåll som är av litet värde för målgruppen

Samma innehåll kan finnas på olika platser på webbplatsen. Det kan påverka rankningen av sidan negativt i Google Sök. Ett bra exempel på hur duplicerat innehåll kan uppkomma är en sökfunktion för hela webbplatsen som hjälper användare att navigera på sidorna. Vissa sökfunktioner genererar och visar anpassade sökresultatsidor varje gång som en användare anger en förfrågan. Google kan söka genom alla anpassade sökresultatsidor en och en om de inte är blockerade. Därför ser Google en webbplats med många liknande sidor och skulle kunna kategorisera dubbletter som spam, vilket skulle kunna sänka sidornas rankning i Google Sök.

Din webbplats kan dela information som genererats av tredjepartskällor, som är tillgänglig på andra ställen på webben. Google tycker inte det är lika värdefullt att inkludera sidor med stora mängder duplicerat innehåll i Googles sökresultat. Du kan blockera det kopierade innehållet för att förbättra det som Google ser och få bättre placeringar i Google Sök.

Så att Google fokuserar på det viktiga

Om du har en mycket stor webbplats (med tusentals webbadresser) och vissa sidor är mindre viktiga eller om det finns många dubbletter kan du förhindra att Google genomsöker dubbletterna och de mindre viktiga sidorna och i stället fokuserar på det viktiga.

Så här blockerar du innehåll

Det här är de viktigaste sätten att blockera innehåll så att det inte visas på Google:

Innehållstyp Metod Beskrivning
Alla typer Ta bort innehållet Att ta bort innehållet från webbplatsen är det säkraste sättet att se till att det inte visas på Google Sök eller någon annanstans. Om informationen redan visas på Google kan du behöva vidta ytterligare åtgärder.
Alla typer Lösenordsskydda filerna

Det enklaste sättet att blockera privata webbadresser om du har sekretessbelagt eller hemligstämplat innehåll som du inte vill ska visas i Googles sökresultat är att spara dem i en lösenordsskyddad katalog på webbplatsservern. Googlebot och andra sökrobotar kommer inte åt innehåll i lösenordsskyddade kataloger.

Avancerade användare: Om du använder Apaches webbserver kan du lösenordsskydda katalogen på servern genom att redigera .htaccess-filen. Med många verktyg på webben är detta enkelt att göra.

Bilder robots.txt och/eller brådskande begäran om borttagning av bild Blockera bilder med regler i robots.txt. Bilder går att blockera från sökresultaten helt med hjälp av robots.txt, till skillnad från webbsidor, som visserligen inte genomsöks av Google men ändå kan visas i sökresultaten trots att de blockerats med regler i robots.txt.
Webbsidor noindex-direktiv

noindex är ett sätt att tala om för Google att sidan inte ska läsas eller visas i Googles sökresultat. Det går fortfarande att länka till sidan från andra webbsidor och besöka den på det sättet, eller direkt om man har webbadressen, men den visas inte i Googles sökresultat. Den här metoden kräver teknisk kunskap och kanske inte går att använda om du använder ett innehållshanteringssystem för webbplatsen.

Webbsidor Välj bort vissa av Googles tjänster Du kan tala om för Google att innehåll på webbplatsen inte ska tas med i vissa av Googles tjänster snarare än samtliga.
Utdrag i sökresultat metataggen nosnippet Lägg till taggen <meta name="nosnippet"> på sidan så att inget utdrag visas på sidan med sökresultat. Observera att detta kan leda till att ett förvirrande meddelande om att inget utdrag är tillgängligt visas i sökresultaten.

Ta bort innehåll som redan finns på Google

Om du vill ta bort innehåll som redan finns på Google kan du behöva vidta ytterligare åtgärder.