Bepalen wat je wel en niet deelt met Google

Bepaal welke informatie Google ziet op je site en wat er wordt weergegeven in de zoekresultaten.

Waarom content blokkeren voor Google?

Er zijn enkele redenen waarom je content mogelijk wilt verbergen voor Google.

Je gegevens privé houden

Je host mogelijk privégegevens op je site waarvan je niet wilt dat ze voor andere gebruikers toegankelijk zijn. Dit is vaak het geval voor informatie als contactgegevens van siteleden. Als je wilt voorkomen dat zulke gegevens in de Google-zoekresultaten worden weergegeven, moet je ze blokkeren voor Google.

Content verbergen die weinig waarde voor je doelgroep heeft

Op je website kan dezelfde content op verschillende plaatsen worden weergegeven, wat een negatief effect kan hebben op je positie in de zoekresultaten van Google. Er kan bijvoorbeeld dubbele content worden weergegeven als je site een zoekfunctie bevat waarmee gebruikers de gewenste content op de site kunnen vinden. Bepaalde zoekfuncties genereren en vertonen echter telkens een aangepaste pagina met zoekresultaten wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert. Als deze aangepaste pagina's met zoekresultaten niet worden geblokkeerd, kan Google ze afzonderlijk crawlen. Google ziet dan een site met meerdere vergelijkbare pagina's en kan de dubbele content categoriseren als spam. Dit kan een negatieve invloed hebben op je positie in de zoekresultaten van Google.

Je website bevat mogelijk informatie die wordt gegenereerd door bronnen van derden. Dit betekent dat deze informatie ook beschikbaar is op andere locaties op internet. Google hecht minder waarde aan het opnemen van pagina's met grote hoeveelheden dubbele content in de zoekresultaten van Google. Je kunt de gekopieerde content blokkeren om te verbeteren wat Google ziet en zo je positie in de zoekresultaten van Google stimuleren.

Google laten focussen op belangrijke content

Als je een zeer grote site (vele duizenden URL's) en pagina's met minder belangrijke content hebt of als je veel dubbele content hebt, kun je voorkomen dat Google de dubbele of minder belangrijke pagina's crawlt en focust op de content die belangrijker is.

Content blokkeren

Dit zijn de belangrijkste manieren om content te blokkeren voor weergave op Google:

Type content Methode Beschrijving
Alle typen De content verwijderen Content van je site verwijderen is de beste manier om ervoor te zorgen dat deze niet wordt weergegeven op Google Zoeken of ergens anders. Als de informatie al wordt weergegeven op Google, moet je mogelijk aanvullende stappen uitvoeren.
Alle typen Je bestanden beveiligen met een wachtwoord

Als je vertrouwelijke of privécontent hebt die niet moet worden weergegeven in de zoekresultaten van Google, kun je ze opslaan in een directory op de siteserver die is beveiligd met een wachtwoord. Dit is de eenvoudigste en meest effectieve manier om te voorkomen dat de privé-URL's worden weergegeven. Googlebot en andere webcrawlers hebben geen toegang tot content in directory's die zijn beveiligd met een wachtwoord.

Ervaren gebruikers: Als je een Apache-webserver gebruikt, kun je het htaccess-bestand bewerken om de directory op je server te beveiligen met een wachtwoord. Veel tools op internet bieden deze mogelijkheid.

Afbeeldingen robots.txt en/of verwijderingsverzoek voor afbeelding (noodgevallen) Gebruik robots.txt-regels om afbeeldingen te blokkeren. Met robots.txt kunnen afbeeldingen volledig worden geblokkeerd voor zoekresultaten, in tegenstelling tot webpagina's. Webpagina's worden niet gecrawld door Google, maar kunnen nog steeds worden weergegeven in zoekresultaten, zelfs als ze worden geblokkeerd door robots.txt-regels.
Webpagina's noindex-instructie

Met de techniek noindex kun je Google laten weten dat je pagina niet moet worden gelezen en niet in zoekresultaten van Google moet worden weergegeven. Je pagina's kunnen nog steeds worden gekoppeld aan en bezocht door andere webpagina's of rechtstreeks worden bezocht door gebruikers met een link, maar worden niet weergegeven in de zoekresultaten van Google. Deze methode vereist technische kennis en is mogelijk niet beschikbaar als je een contentmanagementsysteem gebruikt om je site te hosten.

Webpagina's Afmelden voor specifieke Google-services Je kunt Google laten weten dat content van je site niet moet worden opgenomen in specifieke Google-services (in plaats van alle Google-services).
Zoekresultaatfragmenten nosnippet-metatag Voeg een <meta name="nosnippet">-tag aan je pagina toe om te voorkomen dat een fragment van de pagina in zoekresultaten wordt weergegeven. Hierdoor kan wel een verwarrend bericht in de zoekresultaten worden weergegeven ('geen fragment beschikbaar').

Bestaande content verwijderen van Google

Als de content al wordt weergegeven op Google en je deze wilt verwijderen, moet je mogelijk aanvullende stappen uitvoeren.