sivusto siirtyy ja URL-osoite muuttuu.

2. Valmistele URL-osoitteiden yhdistäminen

On tärkeää yhdistää vanhan sivustosi URL-osoitteet uuden sivuston URL-osoitteisiin. Tässä osiossa kerrotaan muutamia yleisiä tapoja, jotka helpottavat sivustojen URL-osoitteiden määrittämistä ja yhdistämistä. Yhdistämisen tarkka suoritustapa riippuu sivustosi infrastruktuurista ja siirron yksityiskohdista.

Nykyisten URL-osoitteiden määrittäminen

Yksinkertaisimmassa sivuston siirrossa ei välttämättä tarvitse luoda luetteloa nykyisistä URL-osoitteista. Jos esimerkiksi vaihdat vain sivustosi ylläpitopalvelua (esim. muutat osoitteesta example.com osoitteeseen example.net), voit käyttää jokerimerkkiä hyödyntävää palvelinuudelleenohjausta.

Jos siirto on monimutkaisempi, sinun täytyy koota vanhat URL-osoitteet luetteloksi ja yhdistää ne niiden uusiin kohdeosoitteisiin. URL-osoiteluettelon koostamistapa riippuu nykyisen sivustosi määrityksistä, mutta tässä on muutama kätevä vinkki.

• Aloita tärkeistä URL-osoitteistasi. Löydät ne näin:
    • Tärkeimmät sivuston URL-osoitteet löytyvät luultavimmin sivustokartoistasi, joiden avulla lähetit ne Search Consoleen.
    • Tarkista palvelinlokiesi tai analytiikkaohjelmistosi avulla, millä URL-osoitteilla on eniten kävijöitä.
    • Search Consolen Linkit sivustoosi -ominaisuuden kautta löydät sivustosi sivut, joilla on sisäisiä ja ulkoisia linkkejä.
  • Sisällönhallintajärjestelmäsi käyttäminen on yleensä helppo tapa hankkia luettelo kaikista sisältöä isännöivistä URL-osoitteista.
  • Katso palvelinlokeista, missä URL-osoitteissa on käyty vähintään kerran lähiaikoina. Valitse sivustollesi sopiva ajanjakso ja pidä mielessä liikenteen kausittainen vaihtelu.
  • Ota mukaan kuvat ja videot: Muista lisätä luetteloon myös sivustosi upotetun sisällön, kuten videoiden, kuvien, JavaScriptin tai CSS-tiedostojen, URL-osoitteet. Nämä URL-osoitteet täytyy siirtää sivustosi muun sisällön tapaan.

Yhdistä vanhat URL-osoitteet uusiin

Kun olet luonut luettelon vanhoista URL-osoitteista, sinun täytyy päättää, mihin osoitteeseen mikin vanha sivu tulee uudelleenohjata. Yhdistämistietojen tallentamistapa riippuu palvelimistasi ja sivuston siirrosta. Voit esimerkiksi käyttää tietokantaa tai määrittää järjestelmääsi URL-osoitteiden uudelleenkirjoitussääntöjä, jotka kattavat yleiset uudelleenohjausmallit.

Päivitä kaikkien URL-osoitteiden tiedot

Kun URL-osoitteiden yhdistämisluettelo on valmis, tee vielä nämä kolme vaihetta, jotka valmistelevat lopulliset URL-osoitteiden yhdistykset muuttoa varten.

1. Päivitä merkinnät kunkin sivun HTML‑ tai sivustokarttakohteessa:
    1. Kaikissa kohde-URL-osoitteissa täytyy olla itseensä viittaava rel="canonical"-linkkitagi.
    2. Jos siirrettävällä sivustolla on monikielisiä tai monen maan käyttäjille tarkoitettuja sivuja, jotka on merkitty rel-alternate-hreflang-merkinnöillä, muista päivittää merkinnät osoittamaan uusiin URL-osoitteisiin.
    3. Jos siirtämälläsi sivustolla on myös mobiiliversio, muista päivittää rel-alternate-media-merkinnät. Lue lisätietoja älypuhelinsivustoja koskevista ohjeistamme.
  2. Päivitä sisäiset linkit
    Määritä uuden sivuston sisäiset linkit osoittamaan vanhoista URL-osoitteista uusiin URL-osoitteisiin. Voit tarvittaessa käyttää linkkien etsimisen ja päivittämisen apuna aiemmin luotua osoitteiden yhdistämisluetteloa.

3. Luo ja tallenna sivustokartta- ja linkkiluettelot
    Tallenna seuraavat luettelot sivuston lopullista siirtoa varten:
    1. yhdistämisluettelon uudet URL-osoitteet sisältävä sivustokarttatiedosto
    2. yhdistämisluettelon vanhat URL-osoitteet sisältävä sivustokarttatiedosto
    3. nykyiseen sisältöösi linkittävien sivustojen luettelo.

Lue lisätietoja sivustokartoista.

Valmistele 301-uudelleenohjaukset

Kun olet yhdistänyt URL-osoitteet ja uusi sivustosi on valmis, seuraava vaihe on luoda palvelimellesi HTTP 301 -uudelleenohjaukset vanhoista URL-osoitteista uusiin URL-osoitteisiin yhdistämisluettelon mukaisesti.

Muista seuraavat seikat:

• Käytä HTTP 301 -uudelleenohjauksia. Googlebot tukee useita eri uudelleenohjaustapoja, mutta suosittelemme käyttämään HTTP 301 -uudelleenohjauksia, jos mahdollista.
  • Älä ketjuta uudelleenohjauksia. Googlebot ja selaimet voivat seurata uudelleenohjausketjua (esim. sivu 1 > sivu 2 > sivu 3). Suosittelemme kuitenkin ohjaamaan käyttäjät suoraan lopulliseen kohteeseen. Jos tämä ei ole mahdollista, pidä ketjun uudelleenohjauksien lukumäärä mahdollisimman pienenä. Suositeltu uudelleenohjauksien enimmäismäärä on 3–5. Uudelleenohjauksien ketjuttaminen lisää viivettä käyttäjille, eivätkä kaikki selaimet tue pitkiä uudelleenohjausketjuja.
  • Testaa uudelleenohjaukset. Voit testata yksittäisiä URL-osoitteita Hae kuten Google -työkalun avulla. Suurien URL-osoitejoukkojen testaaminen onnistuu komentorivityökalujen tai ohjelmien avulla.