sivusto siirtyy ja URL-osoite muuttuu.

1. Valmistele uusi sivusto

Sivuston kopion käyttöön ottaminen uudessa järjestelmässä

Kunkin sivuston siirron valmistelu suoritetaan eri tavalla, mutta yleensä valmisteluvaiheessa tehdään vähintään yksi seuraavista toimenpiteistä:

• Ota käyttöön uusi sisällönhallintajärjestelmä (CMS) ja lisää siihen sisältöä.
  • Siirrä kuvat ja lataukset (kuten PDF-dokumentit), joita ylläpidät.
    Näillä resursseilla voi jo olla hakutulosten tai linkkien kautta tulevaa liikennettä, joten Googlebotille ja käyttäjille kannattaa kertoa niiden uudesta sijainnista.
  • Jos siirrät sivuston HTTPS-protokollaan, ota käyttöön sopivat TLS-varmenteet palvelimellasi.

Loppuartikkeli käsittelee tehtäviä, joita suositellaan uuden sivuston valmisteluun.

Robots.txt-tiedoston käyttöönotto uudella sivustolla

Sivuston robots.txt-tiedosto määrittää, mitä sivuston osia Googlebot saa indeksoida. Varmista, että uuden sivuston robots.txt-tiedoston määrityksissä esitetään tarkasti, minkä osien indeksoinnin haluat estää.

Huomaa, että jotkin sivuston omistajat estävät kaiken indeksoinnin sivuston ollessa kehitysvaiheessa. Jos toimit näin, muista kuitenkin valmistella robots.txt-tiedosto siihen muotoon, jossa sen täytyy olla sivuston siirron alkaessa. Samoin jos käytät noindex-komentoja kehityksen aikana, luo URL-osoitteista luettelo, josta poistat noindex-komennot aloittaessasi sivuston siirron.

Poistetun tai yhdistetyn sisällön virheilmoitusten lisääminen

Jos vanhalle sivustolle jää sisältöä, jota et siirrä uudelle sivustolle, varmista, että käytöstä poistuvat URL-osoitteet palauttavat oikean HTTP 404- tai 410-virhekoodin. Voit lisätä lähde-URL-osoitteessa näytettävän virheilmoituksen uuden sivuston määrityspaneeliin tai luoda uudelleenohjauksen uuteen kohde-URL-osoitteeseen ja määrittää sen palauttamaan HTTP-virhekoodin.

Vältä aiheeseen liittymättömiä uudelleenohjauksia

Älä uudelleenohjaa vanhoja URL-osoitteita vanhaan sivuun liittymättömään kohteeseen, kuten uuden sivuston etusivulle. Tällaiset uudelleenohjaukset voivat hämmentää käyttäjiä ja niitä voidaan pitää 404-uudelleenohjausvirheinä. Jos kuitenkin olet yhdistänyt yhdelle sivulle sisältöä, jota ylläpidettiin aiemmin useilla sivuilla, voit uudelleenohjata vanhat URL-osoitteet uudelle yhdistelmäsivulle.

Varmista, että Search Consolen asetukset on määritetty oikein

Onnistunut sivuston siirto edellyttää Search Consolen asetuksien oikeita määrityksiä.

Vahvista Search Consolessa, että omistat sekä vanhan että uuden sivuston, jos et ole vielä tehnyt niin. Muista vahvistaa kaikki lähde- ja kohdesivuston muodot. Vahvista siis esimerkiksi sekä www.example.com että example.com ja sisällytä vahvistukseen sekä osoitteiden HTTPS- että HTTP-versiot, jos käytät HTTPS-muotoisia URL-osoitteita. Tee näin sekä lähde- että kohdesivustolle.

Tarkista Search Consolen vahvistus

Varmista, että Search Consolen vahvistus toimii myös sivuston siirron jälkeen. Jos käytät toista vahvistustapaa, muista, että vahvistustunnus voi muuttua URL-osoitteen vaihtuessa.

Jos olet vahvistanut sivustosi omistajuuden Search Consolessa HTML-tiedoston avulla, muista lisätä nykyinen vahvistustiedosto sivuston uuteen versioon.

Jos taas vahvistit omistajuuden tiedostolla, jossa viitataan sisällönkuvauskenttään tai Google Analyticsiin, muista lisätä nämä vahvistustavat myös uuteen sisällönhallintajärjestelmän kopioon.

Tarkista Search Consolessa määritetyt asetukset

Jos olet muokannut Search Consolen asetuksia vanhalle sivustollesi sopiviksi, muista määrittää uuden sivuston asetukset näiden muutoksien mukaisiksi. Esimerkki:

• URL-osoitteiden parametrit: jos hallinnoit vanhojen URL-osoitteidesi indeksointia määrittämiesi URL-parametrien avulla, muista ottaa asetukset käyttöön tarvittaessa myös uudessa sivustossa.
  • Maantieteellinen kohdistaminen: Vanha sivustosi saattoi käyttää selkeää maantieteellistä kohdistusta, kuten maantieteellisesti kohdistettua verkkotunnusta tai maatunnuksellista ylätason verkkotunnusta (kuten .fi). Ota sama asetus käyttöön uudella sivustolla, jos haluat kohdistaa edelleen samalle alueelle. Jos sivuston siirron tarkoitus kuitenkin oli tehdä yrityksestäsi kansainvälisempi etkä halua enää yhdistää sivustoa tiettyyn maahan tai alueeseen, valitse Sivustoasetukset-sivun avattavasta luettelosta Ei valittu.
  • Indeksointitiheys: Suosittelemme, että et rajoita Search Consolessa Googlebotin indeksointitiheyttä lähde- tai kohde-URL-osoitteissa.  Myöskään indeksointitiheyden asetusta ei tavallisesti kannata määrittää. Määritä asetus vain, jos tiedät, että Googlebotin nykyinen indeksointitiheys aiheuttaa ongelmia sivustollesi. Jos rajoitit Googlebotin indeksointitiheyttä vanhassa sivustossa, suosittelemme poistamaan rajoituksen.  Google käyttää algoritmeja, jotka havaitsevat sivuston siirron automaattisesti, ja muokkaamme siirron havaittuamme Googlebotin indeksointitapaa siten, että uusi sivusto lisätään hakemistoomme mahdollisimman pian.
  • Hylätyt linkit: jos olet lähettänyt tiedoston, joka sisältää vanhan sivustosi hylättäviä linkkejä, suosittelemme lähettämään tiedoston uudelleen uuden sivuston Search Console -tilin kautta.

Juuri ostetun verkkotunnuksen tyhjentäminen

Jos uusi sivustosi lisätään juuri ostamaasi verkkotunnukseen, kannattaa varmistaa, ettei verkkotunnuksen aiempi omistaja jättänyt jälkeensä ongelmia. Tarkista seuraavat asetukset:

Verkkoanalytiikan käyttö

Sivuston siirron aikana on tärkeää analysoida sekä vanhan että uuden sivuston käyttömäärää. Käytä tähän soveltuvaa verkkoanalytiikkatyökalua. Verkkoanalytiikkaa suoritetaan yleensä sivuillesi lisättyjen JavaScript-koodinpätkien avulla. Eri sivustojen seurannan yksityiskohdat riippuvat analyysiohjelmistostasi ja sen lokitallennus-, käsittely- tai suodatusasetuksista. Pyydä ohjeita analyysiohjelmistosi tarjoajalta. Jos olet ollut aikeissa tehdä määritysmuutoksia analyysiohjelmistoosi, nyt on hyvä aika tehdä haluamasi muokkaukset. Jos käytät Google Analyticsia, voit erotella vanhan ja uuden sisällön raportit toisistaan selkeästi luomalla uuden profiilin uudelle sivustollesi.

Resurssien tarjoaminen uudessa verkkotunnuksessa

Siirron jälkeen Google indeksoi uutta sivustoasi tavallista useammin. Tämä johtuu siitä, että sivusto ohjaa liikennettä vanhalta sivustolta uudelle. Tällöin uudelle sivustolle ohjataan myös vanhan sivuston indeksoinnit muun indeksoinnin lisäksi. Varmista, että uuden sivuston kuormitus kestää lisääntyneen liikenteen Googlesta.

Data Highlighterin päivittäminen

Jos käytit vanhojen sivujen kartoittamiseen Data Highlighteria, muista kartoittaa uusi sivustosi uudelleen.

Sovelluslinkkien päivittäminen

Heti kun HTTPS-sivut ovat valmiita, päivitä sovelluslinkit, joiden on tarkoitus avata Googlen hakutuloksissa näkyvät verkkosivut sovelluksessa. Päivitä linkit niin, että ne osoittavat uusiin HTTPS-URL-osoitteisiin. Uudelleenohjaukset eivät toimi näiden linkkien kohdalla, vaan mobiiliselaimen klikkaukset avaavat sivun sovelluksen sijaan selaimessa, ellet päivitä sovelluslinkkien käsittelyä.