De cursus volgen

2.4 Onze Richtlijnen voor webmasters volgen

De Richtlijnen voor webmasters bieden u praktische tips om Google te helpen uw site te begrijpen. De richtlijnen bieden tips voor het maken van hoogwaardige sites die Googlebot, onze internetcrawler, kan openen, begrijpen en weergeven in de zoekresultaten. Als iemand anders uw site maakt, zorgt u ervoor dat deze persoon volledig op de hoogte is van deze richtlijnen.

webmaster guidelines

De richtlijnen voor webmasters zijn onderverdeeld in drie hoofdstukken:

• Richtlijnen voor ontwerp en inhoud
  • Technische richtlijnen
  • Kwaliteitsrichtlijnen

Richtlijnen voor ontwerp en inhoud

Het is handig om tekst te gebruiken in plaats van afbeeldingen voor het weergeven van belangrijke namen, inhoud of links op uw site. Google en andere zoekmachines richten zich op tekst die kan worden gevonden en gelezen op pagina's. De woorden op een pagina helpen zoekmachines te begrijpen waar een pagina over gaat en in welke context de pagina nuttig kan zijn voor een potentiële zoeker. Als u afbeeldingen voor tekstinhoud gebruikt, kunt u overwegen het 'alt'-kenmerk te gebruiken om enkele woorden beschrijvende tekst toe te voegen, aangezien Googlebot geen tekst in afbeeldingen herkent. Denk na over de woorden die gebruikers kunnen opgeven om uw pagina's te vinden en zorg ervoor dat die woorden daadwerkelijk op uw site voorkomen. Controleer zoals altijd op verbroken links en correcte HTML. Verbroken links of pagina's die niet correct worden weergegeven, kunnen voor frustratie zorgen bij de bezoekers van uw site.

Technische richtlijnen

Een robots.txt-bestand geeft instructies aan crawlers van zoekmachines over welke pagina's op een site al dan niet moeten worden gecrawld. Als u geen pagina's heeft die voor crawlers moeten worden geblokkeerd, heeft u het bestand robots.txt niet nodig. We raden u aan het bestand robots.txt te gebruiken om te voorkomen dat pagina's worden gecrawld die weinig waarde voor bezoekers toevoegen, zoals pagina's met zoekresultaten of andere automatisch gegenereerde pagina's. Soms laten webmasters zoekmachines per ongeluk weten dat ze hun site niet moeten crawlen door een verkeerd geconfigureerd robots.txt bestand. Zorg ervoor dat dit uw site niet overkomt. U kunt testen of Google toegang heeft tot uw site met de tool robots.txt-tester. Browsers doen dingen soms anders en daarom moet u uw site ook in verschillende browsers testen om te garanderen dat deze correct wordt weergegeven.

Kwaliteitsrichtlijnen

Onze richtlijnen zijn belangrijk als u wilt dat uw site wordt weergegeven en een goede positie krijgt in de zoekresultaten van Google. De kwaliteitsrichtlijnen zijn met name belangrijk omdat ze enkele van de verboden praktijken beschrijven die ertoe kunnen leiden dat uw site uit de Google-index wordt verwijderd.

Hier volgen enkele basisprincipes van onze kwaliteitsrichtlijnen:

• Maak pagina's voor gebruikers, niet voor zoekmachines: wanneer u wijzigingen in uw site aanbrengt, doet u dit om de gebruikerservaring te verbeteren en niet om een hogere positie in de zoekresultaten te bereiken. Een nuttige vraag is: 'Helpt dit mijn gebruikers? Zou ik dit ook doen als er geen zoekmachines bestonden?'

• Bedrieg uw gebruikers niet: doe niets stiekems wat niet door uw gebruikers wordt gewaardeerd, zoals uw gebruikers automatisch omleiden naar pagina's of sites die ze niet van plan waren te bezoeken.

• Vermijd trucs die zijn bedoeld om de positie in de zoekresultaten te verbeteren: zou u zich op uw gemak voelen wanneer u zou moeten uitleggen wat u heeft gedaan, ofwel aan een concurrent ofwel aan een werknemer van Google?

• Maak hoogwaardige en originele inhoud: zie Module 1.4 Waardevolle inhoud maken als geheugensteun.

Maak uzelf vertrouwd met al onze richtlijnen. Lees voor meer informatie het gedeelte Richtlijnen voor webmasters in ons Helpcentrum en bekijk de onderstaande video.