Uw voorkeursdomein instellen (met of zonder www)

Het voorkeursdomein is het domein dat u wilt gebruiken voor het indexeren van de pagina's van uw site (ook wel het canonieke domein genoemd). Links kunnen naar uw site verwijzen via de URL-versies met en zonder 'www' (bijvoorbeeld http://www.example.com en http://example.com). Het voorkeursdomein is de versie van uw site die u wilt weergeven in de zoekresultaten.

Als u de melding ontvangt dat uw site niet is geïndexeerd, kan het zijn dat de site is geïndexeerd onder een ander domein. Als u bijvoorbeeld de melding krijgt dat 'http://example.com' niet is geïndexeerd, moet u controleren of 'http://www.example.com' ook aan uw account heeft toegevoegd (of vice versa). Vervolgens controleert u de gegevens voor die site.

Nadat u de naam van uw voorkeursdomein aan ons heeft doorgegeven, gebruiken we die informatie voor alle toekomstige crawls van uw site en vernieuwingen van de index. Als u bijvoorbeeld opgeeft dat uw voorkeursdomein 'http://www.example.com' moet zijn en we een link naar uw site vinden die is opgemaakt als 'http://example.com', volgen we die link als 'http://www.example.com'. Daarnaast houden we rekening met uw voorkeur wanneer we de URL's weergeven in de zoekresultaten. Als u geen voorkeursdomein opgeeft, behandelen we de versies van het domein met en zonder 'www' als afzonderlijke verwijzingen naar afzonderlijke pagina's.

Het kan enige tijd duren voordat deze wijziging is doorgevoerd in onze index. Alle pagina's die momenteel de niet-gekozen versie van de URL weergeven, blijven op die manier in de index staan totdat we deze pagina's opnieuw indexeren.

Een voorkeursdomein opgeven:

1. Open de startpagina van Webmasterhulpprogramma's van Google en klik op de gewenste site.
  2. Klik op het tandwielpictogram en klik op Site-instellingen.
  3. Selecteer de gewenste optie in het gedeelte Voorkeursdomein.

U moet mogelijk verifiëren dat u de eigenaar bent van de versie met 'www' en zonder 'www' van uw domein. Omdat het instellen van een voorkeursdomein effect heeft op zowel crawlen als indexeren, moeten we zeker weten dat u de eigenaar bent van beide versies. Meestal verwijzen beide versies naar dezelfde fysieke locatie, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer u één versie van het domein heeft geverifieerd, kunnen we de andere versie meestal eenvoudig verifiëren via de oorspronkelijke verificatiemethode. Als u het bestand, de metatag of de DNS-record echter heeft verwijderd, moet u het verificatieproces herhalen.

Opmerking: als u uw voorkeursdomein heeft ingesteld, kunt overwegen om een 301-omleiding te gebruiken om het verkeer van uw niet-gekozen domein om te leiden, zodat andere zoekmachines en bezoekers weten welke versie uw voorkeur heeft.