Je voorkeursdomein instellen (met of zonder www)

This feature is currently supported only in old Search Console. Open old Search Console now.

Het voorkeursdomein is het domein dat je wilt gebruiken voor het indexeren van de pagina's van je site (ook wel het canonieke domein genoemd). Links kunnen naar je site verwijzen via de URL-versies met en zonder 'www' (bijvoorbeeld http://www.example.com en http://example.com). Het voorkeursdomein is de versie van je site die je wilt weergeven in de zoekresultaten.

Als je de melding ontvangt dat je site niet is geïndexeerd, kan het zijn dat de site is geïndexeerd onder een ander domein. Als je bijvoorbeeld de melding ontvangt dat http://example.com niet is geïndexeerd, moet je controleren of je http://www.example.com ook aan je account hebt toegevoegd (of vice versa). Vervolgens controleer je de gegevens voor die site.

Nadat je de naam van je voorkeursdomein aan ons hebt doorgegeven, gebruiken we die informatie voor alle toekomstige crawls van je site en vernieuwingen van de index. Als je bijvoorbeeld opgeeft dat je voorkeursdomein http://www.example.com moet zijn en we een link naar je site vinden die is opgemaakt als http://example.com, volgen we die link als http://www.example.com. Daarnaast houden we rekening met je voorkeur wanneer we de URL's weergeven in de zoekresultaten. Als je geen voorkeursdomein opgeeft, behandelen we de versies van het domein met en zonder 'www' als afzonderlijke verwijzingen naar afzonderlijke pagina's.

Het kan enige tijd duren voordat deze wijziging is doorgevoerd in onze index. Alle pagina's die momenteel de niet-gekozen versie van de URL weergeven, blijven op die manier in de index staan totdat we deze pagina's opnieuw indexeren.

Een voorkeursdomein opgeven:

1. Open de homepage van Search Console en klik op de gewenste site.
  2. Klik op het tandwielpictogram Instellingen en klik op Site-instellingen.
  3. Selecteer de gewenste optie in het gedeelte Voorkeursdomein.

Je moet mogelijk verifiëren dat je de eigenaar bent van de versie met 'www' en zonder 'www' van je domein. Omdat het instellen van een voorkeursdomein effect heeft op zowel crawlen als indexeren, moeten we zeker weten dat je de eigenaar bent van beide versies. Meestal verwijzen beide versies naar dezelfde fysieke locatie, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer je één versie van het domein hebt geverifieerd, kunnen we de andere versie meestal eenvoudig verifiëren via de oorspronkelijke verificatiemethode. Als je het bestand, de metatag of de DNS-record echter hebt verwijderd, moet je het verificatieproces herhalen.

Opmerking: Als je je voorkeursdomein hebt ingesteld, kun je overwegen een 301-omleiding te gebruiken om het verkeer van je niet-gekozen domein om te leiden, zodat andere zoekmachines en bezoekers weten welke versie je voorkeur heeft.