Felaktiga omdirigeringar

Felet Flash-omdirigering visas under Webbadressfel på sidan Genomsökning > Genomsökningsfel på fliken Smartphones.

På vissa webbplatser används separata webbadresser för dator- och smartphoneanvändare och för att konfigurera webbsidor för datorer så att smartphoneanvändare omdirigeras till webbplatser för mobila enheter (t.ex. m.example.com). En felaktig omdirigering sker när en smartphoneanvändare felaktigt omdirigeras från en webbsida för datorer till en smartphonesida som inte är relevant för den aktuella sökningen. Ett typexempel på detta är när alla webbsidor för datorer omdirigerar smartphoneanvändare till startsidan på den smartphoneoptimerade webbplatsen. I figuren nedan visas de felaktiga omdirigeringarna med röda pilar:

Den här typen av omdirigering är störande för användarna och kan leda till att en användare slutar använda webbplatsen och söker sig någon annanstans. Därför visar vi följande meddelande för användaren i sökresultaten när systemet upptäcker att smartphoneresultaten omdirigerar användaren till en startsida i stället för den relevanta webbadressen:

Eventuellt öppnas webbplatsens startsida.

Användaren kan ändå öppna länken genom att klicka på Försök ändå. Även om användaren fortsätter och hittar den korrekta sidan på den smartphoneoptimerade webbplatsen innebär irrelevanta omdirigeringar att det blir svårare för användaren att hitta sidan, särskilt om personen i fråga använder ett långsamt mobilnätverk. Förutom att användarna blir frustrerade av felaktiga omdirigeringar kan omdirigeringarna orsaka problem vid genomsökningar och när vi indexerar och rankar algoritmer.

Nedan hittar du några tips om hur du skapar en mobilvänlig sökupplevelse och undviker felaktiga omdirigeringar:

• Gör några sökningar på din egen mobil (eller ställ in webbläsaren så att den fungerar som en smartphone) för att se hur webbplatsen fungerar.
  • Börja med exempeladresserna från rapporten för att felsöka och hitta exakt var problemet med serverkonfigureringen finns.
  • Konfigurera servern så att den omdirigerar smartphoneanvändare till motsvarande webbadress på webbplatsen för smartphones.
  • Om en sida på webbplatsen saknar en motsvarighet för smartphones låter du användarna stanna på webbplatsen för datorer i stället för att omdirigera dem till startsidan på webbplatsen för smartphones. I det här fallet är det bättre att inte göra något alls än att göra fel.
  • Överväg att använda responsiv webbdesign, så att samma innehåll visas för både dator- och smartphoneanvändare.
  • Läs även våra rekommendationer om separata webbadresser för dator- och smartphoneanvändare.