Riktlinjer för webbansvariga

Bästa metoderna för att hjälpa Google att hitta, genomsöka och indexera din webbplats

Om du följer dessa riktlinjer hjälper du Google att hitta, indexera och ranka din webbplats. Även om du väljer att inte använda något av förslagen ber vi dig att läsa riktlinjerna för kvalitet noggrant. Här beskrivs otillåtna tillvägagångssätt som kan leda till att en webbplats tas bort från Googles index helt och hållet eller att den på andra sätt påverkas av en algoritmisk eller manuell åtgärd mot spam. Om vi har vidtagit en åtgärd mot skräpinnehåll på en webbplats kan det hända att den inte längre visas i resultaten på Google.se eller på webbplatser som tillhör Googles samarbetspartner.

När webbsidan är klar:

Riktlinjer för design och innehåll

• Skapa en webbplats med tydlig hierarki och tydliga textlänkar. Varje webbsida bör vara tillgänglig från minst en statisk textlänk.

• Ge dina användare en webbplatskarta med länkar till de viktiga delarna på din webbplats. Om webbplatskartan innehåller väldigt många länkar kan det vara bra att dela upp den i flera olika sidor.

• Håll antalet länkar på en webbsida på en rimlig nivå.

• Skapa en användbar och informationsrik webbplats och skriv webbsidor som tydligt och korrekt beskriver innehållet.

• Fundera över vilka ord som användarna kommer att skriva för att hitta dina webbsidor och se till att dessa ord faktiskt finns på webbplatsen.

• Sträva efter att använda text istället för bilder vid visning av viktiga namn, länkar och viktigt innehåll. Googles sökrobot känner inte igen text i bilder. Om du använder bilder för att återge textuellt innehåll, bör du överväga att använda ALT-attributet för att infoga en kort beskrivande text.

• Kontrollera att <title>-element och ALT-attribut är beskrivande och korrekta.

• Kontrollera om det finns trasiga länkar och se till att HTML-koden är korrekt.

• Om du vill använda dynamiska webbsidor (dvs. en webbadress som innehåller ett frågetecken "?" ) bör du tänka på att inte alla sökrobotar genomsöker dynamiska sidor. Det hjälper om parametrarna är korta och få.

• Läs våra rekommenderade bästa metoder för bilder, video och avancerade utdrag.

Tekniska riktlinjer

• Granska webbplatsen med hjälp av en textwebbläsare som Lynx eftersom webbplatsen uppfattas av många sökmotorspindlar på i stort sett samma sätt som av Lynx. Om funktioner som JavaScript, cookies, sessions-id:n, ramar, DHTML eller Flash hindrar dig från att se hela din webbplats i en textwebbläsare, kan också sökrobotar ha problem när de genomsöker din webbplats.

• Se till att sökrobotar kan genomsöka dina webbplatser utan sessions-ID:n eller argument som spårar deras väg genom webbplatsen. Dessa metoder är praktiska när du vill spåra ett enskilt användarbeteende men sökrobotarnas åtkomstmönster är helt annorlunda. Om du använder dessa tekniker kan det hända att webbplatsen inte indexeras fullständigt eftersom sökrobotarna eventuellt inte kan sålla bort webbadresser som ser annorlunda ut men som faktiskt leder till samma webbsida.

• Se till att webbservern har stöd för HTTP-rubriken If-Modified-Since. Med denna funktion kan webbservern informera Google om innehållet har ändrats sedan vi genomsökte webbplatsen senast. Om du använder denna funktion sparar du både bandbredd och diverse kostnader.

• Använd filen robots.txt på din webbserver. Denna fil informerar sökrobotarna om vilka kataloger som kan genomsökas. Se till att filen är aktuell för din webbplats så att den inte av misstag blockerar sökroboten Googlebot. Om du vill veta mer om hur du ger sökrobotar specifika anvisningar när de genomsöker din webbplats besöker du http://code.google.com/web/controlcrawlindex/docs/faq.html. Du kan testa din robots.txt-fil för att kontrollera att du använder den på rätt sätt med hjälp av analysverktyget för robots.txt som finns i Googles verktyg för webbansvariga.

• Vidta rimliga åtgärder för att se till att sökmotorns placeringar inte påverkas av annonser. Exempel: Googles AdSense-annonser och DoubleClick-länkar blockeras från genomsökning av en robots.txt-fil.

• Om ditt företag köper ett innehållshanteringssystem bör du se till att systemet skapar sidor och länkar som kan genomsökas av sökmotorer.

• I filen robots.txt anger du sökresultatsidor eller andra autogenererade sidor som inte ska genomsökas eftersom de just inte tillför något för användare som navigerar från sökmotorer.

• Testa din sida så att du vet att den visas korrekt i olika webbläsare.

• Övervaka din webbplats prestanda och optimera inläsningstider. Googles mål är att erbjuda relevanta resultat och en bra användarupplevelse. Med en snabb webbplats får du nöjdare användare samtidigt som du hjälper till att förbättra kvaliteten på webben som helhet (särskilt för dem med långsam internetanslutning). Vår förhoppning är att hastigheten på webben ökar allteftersom de webbansvariga förbättrar sina webbplatser.

Google rekommenderar att webbansvariga regelbundet övervakar webbplatsprestanda med Page Speed, YSlow, WebPagetest eller andra verktyg. Mer information, fler verktyg och resurser finns på sidan Låt oss göra webben snabbare. Dessutom visar verktyget för webbplatsprestanda i Googles verktyg för webbansvariga hastigheten på din webbplats så som användarna upplever den.

Riktlinjer för kvalitet

Dessa riktlinjer för kvalitet omfattar de vanligaste typerna av missledande och manipulativa beteenden, men Google kan svara negativt också på andra vilseledande tillvägagångssätt som inte visas här. Utgå inte från att Google godkänner andra vilseledande tekniker bara för att de inte visas på den här sidan. Webbansvariga som väljer att följa andemeningen i de grundläggande principerna kommer att kunna ge användare en mycket bättre upplevelse och därmed få bättre placering än sådana som försöker hitta kryphål som de kan utnyttja.

Om du misstänker att en annan webbplats bryter mot Googles riktlinjer för kvalitet meddelar du oss genom att skicka en rapport om spam. Google föredrar att utveckla skalbara och automatiserade lösningar på problem och vi försöker därför undvika att strida om spam. Vi kan inte vidta manuella åtgärder för varje rapport, men rapporter om spam prioriteras utifrån hur det påverkar användaren och i vissa fall kan det leda till att en webbplats helt tas bort från Googles sökresultat. Det är dock inte alla manuella åtgärder som leder till borttagning. Även i de fall där vi vidtar åtgärder mot en anmäld webbplats kan det hända att effekten av åtgärderna inte är uppenbar.

Riktlinjer för kvalitet – grundläggande principer

• Skapa sidor som främst är till för användare, inte för sökmotorer.

• Vilseled inte användarna.

• Undvik att använda knep som syftar till att förbättra placeringen i sökmotorn. En bra regel är att fundera över hur det skulle kännas att berätta om vad du har gjort för en konkurrerande webbplats eller för en anställd på Google. Ett annat användbart test är att fråga dig själv om detta hjälper dina användare: Skulle jag göra detta om det inte fanns sökmotorer?

• Tänk på vad det är som gör din webbplats unik, värdefull eller tilltalande. Gör så att webbplatsen skiljer sig från andra inom samma område.

Riktlinjer för kvalitet – specifika riktlinjer

Undvik följande:

Följ god praxis:

• Övervaka webbplatsen så att du upptäcker försök att hacka den och ta bort hackat innehåll så fort det visar sig

• Förhindra och ta bort spam som skapats av användare på webbplatsen

Om din webbplats bryter mot en eller flera av dessa riktlinjer kan det hända att Google vidtar en manuell åtgärd mot den. När du har åtgärdat problemet skickar du in webbplatsen för omprövning.