Richtlijnen voor webmasters

Als je de onderstaande algemene richtlijnen volgt, kan Google je site vinden, indexeren en rangschikken.

We raden je aan je te houden aan de onderstaande kwaliteitsrichtlijnen. Deze kwaliteitsrichtlijnen hebben namelijk betrekking op illegale praktijken die ertoe kunnen leiden dat sites geheel uit de Google-index worden verwijderd of anderszins worden beïnvloed door een algoritmische of handmatige spamactie. Als een handmatige spamactie is ondernomen tegen een site, verschijnt deze mogelijk niet meer in de zoekresultaten op Google.nl of in de zoekresultaten van partnersites van Google.

Algemene richtlijnen

Google helpen je pagina's te vinden
  • Zorg ervoor dat alle pagina's op de site kunnen worden bereikt via een link vanaf een andere vindbare pagina. De verwijzende link moet tekst of (voor afbeeldingen) een alt-kenmerk bevatten dat relevant is voor de doelpagina. Crawlbare links zijn <a>-tags met een href-kenmerk.
  • Lever een sitemapbestand met links die verwijzen naar de belangrijkste pagina's op je site. Verstrek ook een pagina met een voor mensen leesbare lijst met links naar deze pagina's (dit wordt soms een site-index of sitemappagina genoemd).
  • Beperk het aantal links op een pagina tot een redelijk aantal (niet meer dan een paar duizend).
  • Zorg ervoor dat je webserver de HTTP-header If-Modified-Since correct ondersteunt. Met deze functie kan je webserver Google laten weten of je content is gewijzigd sinds we je site voor het laatst hebben gecrawld. Als je server deze functie ondersteunt, kun je daarmee bandbreedte en kosten besparen.
  • Gebruik het robots.txt-bestand op je webserver om je crawlbudget te beheren door te voorkomen dat oneindige entiteiten (zoals pagina's met zoekresultaten) worden gecrawld. Houd je robots.txt-bestand up-to-date. Bekijk informatie over hoe je het crawlen kunt beheren met het robots.txt-bestand. Test de dekking en syntaxis van je robots.txt-bestand met de testtool voor robots.txt.

Manieren waarop je Google kunt helpen je site te vinden:

Google helpen je pagina's te begrijpen
  • Maak een site die informatie bevat waar de mensen wat aan hebben en schrijf pagina's waarin die informatie op een heldere en correcte wijze wordt weergegeven.
  • Denk na over de woorden die gebruikers kunnen opgeven om de door jou geboden informatie te vinden en zorg ervoor dat die woorden daadwerkelijk op je site worden gebruikt.
  • Zorg ervoor dat je <title>-elementen en alt-kenmerken beschrijvend, nauwkeurig en correct zijn.
  • Zet je site zo op dat deze een duidelijke conceptuele paginahiërarchie heeft.
  • Volg onze aanbevolen praktische tips voor afbeeldingen, video en gestructureerde gegevens.
  • Als je een contentmanagementsysteem (bijvoorbeeld Wix of WordPress) gebruikt, moet je ervoor zorgen dat het systeem pagina's en links maakt die door zoekmachines kunnen worden gecrawld.
  • Sta toe dat alle items op je site die een aanzienlijke invloed op de weergave van de pagina hebben, worden gecrawld, zodat Google de content van je site zo goed mogelijk kan begrijpen. Voorbeelden van dergelijke items zijn CSS en JavaScript-bestanden. Het indexeringssysteem van Google geeft webpagina's weer zoals de gebruiker die zou zien, inclusief afbeeldingen, CSS en JavaScript-bestanden. Als je de pagina-items wilt bekijken die Googlebot niet kan crawlen of fouten met richtlijnen in je robots.txt-bestand wilt oplossen, gebruik je het rapport 'Geblokkeerde bronnen' in Search Console en de tools Fetchen als Google en robots.txt-tester.
  • Laat zoekrobots je site crawlen zonder sessie-ID's of URL-parameters die het bezoekerspad op de site bijhouden. Deze technieken zijn zinvol als je het gedrag van menselijke bezoekers wilt volgen. Het zoekgedrag van robots wijkt echter zoveel af van dat van menselijke bezoekers, dat je toch niets aan deze gegevens hebt. Als je deze technieken gebruikt, kan je site soms slechts gedeeltelijk worden geïndexeerd. Robots zijn namelijk niet altijd in staat URL's uit te sluiten die er anders uitzien, maar die in feite naar dezelfde pagina verwijzen.
  • Zorg ervoor dat de belangrijkste content van je site standaard zichtbaar is. Google kan HTML-content crawlen die is verborgen in navigatie-elementen zoals tabbladen of uitvouwbare gedeelten. We beschouwen deze content echter als minder toegankelijk voor gebruikers en zijn van mening dat je belangrijkste informatie zichtbaar moet zijn in de standaardpaginaweergave.
  • Doe er alles aan om ervoor te zorgen dat advertentielinks naar je pagina's de positie in de zoekresultaten niet manipuleren. Gebruik bijvoorbeeld robots.txt of rel="nofollow" om te voorkomen dat advertentielinks worden gevolgd door een crawler.
Bezoekers helpen je pagina's te gebruiken
  • Gebruik bij voorkeur tekst in plaats van afbeeldingen om belangrijke namen, woorden en links weer te geven. Als je afbeeldingen voor tekstuele content gebruikt, kun je het alt-kenmerk gebruiken om enkele beschrijvende termen aan de afbeelding toe te voegen.
  • Zorg ervoor dat alle links leiden naar live webpagina's. Gebruik geldige HTML-code.
  • Optimaliseer de laadtijden van je pagina. Snellere sites zorgen voor meer tevredenheid onder gebruikers en verbeteren de algehele kwaliteit van internet (met name voor gebruikers met een langzame internetverbinding). Google raadt je aan de prestaties van je pagina te testen met tools zoals PageSpeed Insights en Webpagetest.org.
  • Maak je site geschikt voor alle apparaattypen en -formaten, waaronder desktops, tablets en smartphones. Gebruik de mobielvriendelijke testtool om te testen hoe goed je pagina's functioneren op mobiele apparaten en om feedback te krijgen voor wat moet worden aangepast.
  • Zorg ervoor dat je site correct wordt weergegeven in verschillende browsers.
  • Beveilig de verbindingen van je site indien mogelijk met HTTPS. Het versleutelen van de interacties tussen de gebruiker en je website is een goede gewoonte voor communicatie op internet.
  • Zorg ervoor dat je pagina's geschikt zijn voor lezers met een visuele beperking. Je kunt de bruikbaarheid van je site bijvoorbeeld testen met een schermlezer.

Kwaliteitsrichtlijnen

In deze kwaliteitsrichtlijnen worden de bekendste vormen van misleidend en manipulatief gedrag aan de orde gesteld. Dat neemt niet weg dat Google ook maatregelen treft tegen misleidende praktijken die hier niet zijn beschreven. Je mag er dus beslist niet van uitgaan dat Google een specifieke misleidingstactiek goedkeurt als die niet op deze pagina wordt vermeld. Webmasters die hun energie steken in het ontwikkelen van websites in de geest van de algemene aanbevelingen, bieden hun bezoekers uiteindelijk precies datgene wat zij zoeken. Deze webmasters mogen dan ook rekenen op een betere positie in de zoekresultaten dan zij die hun tijd steken in het uitdokteren van valstrikken voor zoekmachines.

Als je denkt dat een andere site de kwaliteitsrichtlijnen van Google schendt, kun je ons dit laten weten door een spammelding te verzenden. Google wil spammers liever niet één voor één bestrijden en probeert problemen daarom aan te pakken via schaalbare en geautomatiseerde oplossingen. Hoewel we misschien geen handmatige actie ondernemen op elke melding, wordt de prioriteit van spammeldingen bepaald op basis van impact op de gebruiker. In sommige gevallen kan dit leiden tot de volledige verwijdering van een site met spamcontent uit de zoekresultaten van Google. Niet alle handmatige acties resulteren echter in verwijdering. Zelfs in gevallen waarbij we actie ondernemen op een gemelde site, zijn de effecten van deze acties niet altijd duidelijk zichtbaar.

Algemene aanbevelingen

• Maak een website vooral voor je gebruikers, niet voor zoekmachines.
  • Misleid je gebruikers niet.
  • Probeer niet via allerlei trucjes je positie in de zoekresultaten op te schroeven. Een goede vuistregel is dat je zonder schuldgevoel zou moeten kunnen uitleggen wat je hebt gedaan ten aanzien van concurrerende websites, ook aan een Google-medewerker. Andere nuttige vragen waarover je kunt nadenken zijn: 'Hebben de bezoekers van mijn site hier wat aan?' en 'Zou ik dit ook doen als er geen zoekmachines bestonden?'
  • Denk aan wat je website uniek, waardevol of boeiend maakt voor gebruikers. Zorg ervoor dat je website opvalt tussen andere websites in je branche.

Specifieke richtlijnen

Vermijd de volgende technieken:

Doe je voordeel met de volgende praktische tips:

Als je site een of meer van deze richtlijnen schendt, kan Google handmatig actie ondernemen tegen je site. Zodra je het probleem hebt verholpen, kun je je site indienen voor heroverweging.