Effectieve titels en fragmenten samenstellen voor zoekresultaten

De paginatitels en beschrijvingen (of 'fragmenten') worden automatisch door Google gegenereerd, waarbij rekening wordt gehouden met zowel de content van een pagina als de verwijzingen naar een pagina die op internet verschijnen. Het doel van het fragment en de titel is elk resultaat zo goed mogelijk te vertegenwoordigen en te beschrijven en uit te leggen hoe het resultaat is gerelateerd aan de zoekopdracht van de gebruiker.

We gebruiken een aantal verschillende bronnen voor deze informatie, zoals beschrijvende informatie in de titel en metatags voor elke pagina. We kunnen ook openbaar beschikbare informatie gebruiken of rich snippets maken op basis van opmaak op de pagina.

Hoewel we de titels of fragmenten van afzonderlijke sites niet handmatig kunnen wijzigen, werken we er altijd aan om deze zo relevant mogelijk te maken. Je kunt helpen de kwaliteit van de titel en het fragment voor je pagina's te verbeteren door de algemene richtlijnen hieronder te volgen.

Beschrijvende paginatitels maken

Titels zijn van essentieel belang om gebruikers snel informatie te geven over de content van een resultaat en waarom het resultaat relevant is voor hun zoekopdracht. De titel is vaak de belangrijkste informatie die wordt gebruikt om te besluiten op welk resultaat wordt geklikt, dus moet je titels van hoge kwaliteit gebruiken op je webpagina's.

Hier volgen enkele tips voor het beheren van je titels:

• Zoals hierboven is uitgelegd, moet je ervoor zorgen dat voor elke pagina op je site een titel is opgegeven in de tag <title>. Als je een grote site hebt en je zorgen maakt dat je ergens een titel bent vergeten, bekijk je de pagina HTML-suggesties in Search Console. Op deze pagina worden ontbrekende en mogelijk problematische <title>-tags op je site weergegeven.
  • Paginatitels moeten kort en beschrijvend zijn. Vermijd het gebruik van vage beschrijvingen, zoals Homepage voor je homepage of Profiel voor het profiel van een specifieke persoon. Vermijd ook onnodig lange of uitgebreide titels, die waarschijnlijk worden afgekapt wanneer ze worden weergegeven in de zoekresultaten.
  • Vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden. Soms is het handig om enkele beschrijvende termen in de titel te gebruiken, maar het is niet nodig dat dezelfde woorden of woordgroepen meerdere keren worden weergegeven. De gebruiker heeft niets aan een titel als 'Koffiebar, koffie bar, koffiebars, koffie bars' en door dit soort overmatig gebruik van zoekwoorden kunnen je resultaten eruitzien als spam voor Google en voor gebruikers.
  • Vermijd herhaalde of 'boilerplate'-titels. Het is belangrijk om afzonderlijke, beschrijvende titels te hebben voor elke pagina op je site. Als elke pagina op een winkelsite bijvoorbeeld de titel 'Goedkope producten te koop' heeft, kunnen gebruikers de afzonderlijke pagina's niet meer van elkaar onderscheiden. Lange titels waarin slechts één stukje informatie anders is ('boilerplate'-titels) zijn ook ongeschikt. Een gestandaardiseerde titel als '<bandnaam> - bekijk video's, songteksten, posters, albums, recensies en concerten' bevat veel tekst die niet informatief is. Een oplossing is de titel dynamisch te updaten om de werkelijke content van de pagina beter te weerspiegelen. Neem de woorden 'video's', 'songteksten', enzovoort bijvoorbeeld alleen op als de betreffende pagina video's of songteksten bevat. Een andere optie is alleen '<bandnaam>' als korte titel te gebruiken en de metabeschrijving (zie hieronder) te gebruiken om de content van je site te beschrijven. Op de pagina HTML-suggesties in Search Console worden dubbele titels weergegeven die Google heeft gevonden op je pagina's.
  • Neem je merk op in je titels, maar op een korte en bondige manier. De titel van de homepage van je site is een logische plaats om wat extra informatie over je site toe te voegen, bijvoorbeeld 'VoorbeeldSocialeSite, een plaats waar mensen elkaar ontmoeten'. Als je die tekst echter weergeeft in de titel van elke pagina op je site, heeft dit een nadelige invloed op de leesbaarheid en ziet het er zeer ongeïnspireerd uit als meerdere pagina's van je site worden weergegeven voor dezelfde zoekopdracht. In dit geval kun je overwegen alleen je sitenaam aan het begin of eind van elke paginatitel toe te voegen, gescheiden van de rest van de titel door een scheidingsteken als een koppelteken, dubbelepunt of pijpteken, als volgt:
    <title>VoorbeeldSocialeSite: aanmelden voor een nieuw account.</title>
  • Wees voorzichtig wanneer je zoekmachines verbiedt je pagina's te crawlen. Met het protocol robots.txt op je site kun je voorkomen dat Google je pagina's crawlt, maar kan niet altijd worden voorkomen dat de pagina's worden geïndexeerd. Google kan je pagina bijvoorbeeld indexeren als we de pagina vinden door een link op de site van iemand anders te volgen. Google moet in een of andere vorm een titel weergeven, om de pagina weer te kunnen geven in zoekresultaten. Aangezien we geen toegang tot je paginacontent hebben, moeten we vertrouwen op content die niet op de pagina staat, zoals ankertekst op andere sites. (Je kunt metatags gebruiken om daadwerkelijk te voorkomen dat een URL wordt geïndexeerd.)

Waarom de titel van een zoekresultaat kan verschillen van de <title>-tag van de pagina

Als we hebben vastgesteld dat een van de bovenstaande problemen van toepassing is op de titel van een bepaald resultaat, kunnen we proberen een betere titel te genereren op basis van ankertekst, tekst op de pagina of andere bronnen. Zelfs pagina's met een goed geformuleerde, korte, beschrijvende titel worden soms echter met een andere titel weergegeven in onze zoekresultaten om de relevantie van het resultaat voor de zoekopdracht beter aan te geven. De reden hiervoor is eenvoudig: de titeltag, zoals die wordt opgegeven door een webmaster, is beperkt tot statische tekst die niet verandert, ongeacht de zoekopdracht.

Als we weten wat de zoekopdracht van de gebruiker is, kunnen we vaak alternatieve tekst op een pagina vinden die een betere uitleg biedt van waarom dat resultaat relevant is. Het gebruik van deze alternatieve tekst als titel helpt de gebruiker en kan ook je site helpen. Gebruikers zoeken naar hun zoektermen of andere tekenen van relevantie in de resultaten. Als een titel dus aansluit bij de zoekopdracht, is de kans groter dat de gebruiker op het betreffende resultaat klikt.

Als je ziet dat je pagina's met aangepaste titels worden weergegeven in de zoekresultaten, controleer je of een van de bovenstaande problemen van toepassing is op je titels. Als dit niet het geval is, kun je overwegen of de alternatieve titel beter aansluit bij de zoekopdracht. Als je nog steeds van mening bent dat de oorspronkelijke titel beter is, kun je ons dit laten weten via het Helpforum voor webmasters.

Hoe fragmenten worden gemaakt

Fragmenten worden automatisch gemaakt op basis van paginacontent. Fragmenten zijn ontworpen om de paginacontent te benadrukken die het beste aansluit op de specifieke zoekopdracht van de gebruiker. Dit betekent dat een pagina mogelijk verschillende fragmenten laat zien voor verschillende zoekopdrachten.

Site-eigenaren beschikken over twee manieren om content voor te stellen voor de fragmenten die we maken: uitgebreide resultaten en metabeschrijvingstags.

Voorkomen dat fragmenten worden gemaakt

Je kunt ook voorkomen dat er fragmenten voor je site worden gemaakt en weergegeven in zoekresultaten. Gebruik de tag <meta name="nosnippet"> om te voorkomen dat Google een fragment voor je pagina weergeeft in zoekresultaten.

Goede metabeschrijvingen maken

Google gebruikt soms de <meta>-beschrijvingstag van een pagina om een fragment voor zoekresultaten te genereren als we van mening zijn dat deze content gebruikers een nauwkeurigere beschrijving geeft dan mogelijk is met alleen content die op de pagina staat. Via een metabeschrijvingstag wordt gebruikers doorgaans meer informatie geboden via een korte, relevante samenvatting van het onderwerp van een specifieke pagina. Deze tags laten de gebruiker weten dat de pagina precies datgene bevat waarnaar de gebruiker op zoek is. Er geldt geen limiet voor de lengte van metabeschrijvingen, maar de fragmenten in de zoekresultaten worden waar nodig ingekort om beter aan te sluiten op de breedte van het gebruikte apparaat.

• Zorg ervoor dat elke pagina op je site een metabeschrijving heeft. Op de pagina HTML-suggesties in Search Console worden pagina's weergegeven waarvoor Google geen of problematische metabeschrijvingen heeft gevonden.
  • Maak verschillende beschrijvingen voor verschillende pagina's. Identieke of vergelijkbare beschrijvingen op elke pagina van een site zijn niet erg nuttig wanneer afzonderlijke pagina's worden weergegeven in de webresultaten. Het is dan minder waarschijnlijk dat we de boilerplate-tekst weergeven. Maak indien mogelijk altijd beschrijvingen die de bijbehorende pagina correct beschrijven. Gebruik beschrijvingen op siteniveau op de hoofdhomepage of andere overkoepelende pagina's, en gebruik op alle andere plaatsen beschrijvingen op paginaniveau. Als je geen tijd hebt om voor elke pagina een aparte beschrijving te maken, moet je bedenken welke content het belangrijkst is. Schrijf op zijn minst een beschrijving voor belangrijke URL's zoals je homepage en populaire pagina's.
  • Neem duidelijk gestructureerde feiten op in de beschrijving. De metabeschrijving hoeft niet alleen uit zinnen te bestaan. Dit is ook een prima plek om informatie over de pagina op te nemen. Nieuws- of blogberichten kunnen bijvoorbeeld de naam van de auteur, de datum van publicatie of een naamregel bevatten. Potentiële bezoekers krijgen op die manier zeer relevante informatie te zien die anders mogelijk niet in het fragment zou worden weergegeven. Op productpagina's staan de belangrijke gegevens, zoals prijs, leeftijd of fabrikant, bijvoorbeeld vaak verspreid over de pagina. In een goede metabeschrijving kunnen al deze gegevens bijeen worden gebracht. De volgende metabeschrijving biedt bijvoorbeeld gedetailleerde informatie over een boek:
    <meta name="description" content="Auteur: A.N. Auteur,
    Illustrator: P. Plaatje, Categorie: Boeken, Prijs: € 17,99, Lengte: 784 pagina's">
    In dit voorbeeld zijn de gegevens duidelijk gestructureerd en van elkaar gescheiden.
  • Genereer beschrijvingen met een programma. Voor bepaalde sites, zoals nieuwssites, is het niet moeilijk voor elke pagina een nauwkeurige en unieke beschrijving te bedenken. Aangezien elk artikel door iemand is geschreven, kost het weinig moeite ook een beschrijving van één zin toe te voegen. Voor grotere sites die worden aangestuurd door een database, zoals verzamelsites, zijn zelfgeschreven beschrijvingen vaak onmogelijk. In die gevallen kunnen echter vaak wel beschrijvingen door een programma worden gegenereerd; dit is dan ook aan te bevelen. Goede beschrijvingen zijn gevarieerd en in goed leesbare vorm geschreven, zoals in de punten hierboven is aangegeven. De paginaspecifieke gegevens in het tweede punt zijn geschikt om door een programma te worden gegenereerd. Houd er rekening mee dat metabeschrijvingen die uit lange reeksen zoekwoorden bestaan, gebruikers geen goede indruk geven van de content van de pagina. Bovendien hebben deze minder kans om te worden weergegeven dan een normaal fragment.
  • Gebruik beschrijvingen van hoge kwaliteit. Ten slotte is het belangrijk dat je beschrijvingen ook werkelijk beschrijvend zijn. Omdat de metabeschrijvingen niet worden weergegeven op de pagina's die de gebruiker te zien krijgt, wordt vaak weinig aandacht besteed aan deze content. Beschrijvingen van hoge kwaliteit kunnen echter worden weergegeven in de zoekresultaten van Google en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van de kwaliteit en de kwantiteit van je zoekverkeer.