Malware en ongewenste software

Google controleert of websites downloadbare uitvoerbare bestanden hosten die de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. In het rapport Beveiligingsproblemen vindt u een lijst met eventuele verdachte bestanden op uw site.

Het rapport Beveiligingsproblemen openen

Wat is malware?

Malware is software die speciaal bedoeld is om een computer, de software op een computer of de gebruikers van een computer te schaden. Malware vertoont schadelijk gedrag, zoals het installeren van software zonder toestemming van de gebruiker en het installeren van schadelijke software zoals virussen. Webmasters realiseren zich soms niet dat hun downloadbare bestanden als malware worden beschouwd, dus sommige van deze binaire bestanden kunnen onopzettelijk worden gehost.

Wat is ongewenste software?

Ongewenste software is een uitvoerbaar bestand dat gedrag vertoont dat misleidend of onverwacht is of een negatieve invloed heeft op de browser- of computerervaring van de gebruiker, zoals het zonder uw toestemming wijzigen van uw startpagina of andere browserinstellingen.

Als de download van uw site worden geïdentificeerd als malware of ongewenste software

Het kan frustrerend zijn te ontdekken dat een van uw downloadbare bestanden malware of ongewenste software bevat en we willen u graag helpen het probleem op te lossen. We kunnen geen volledige instructies leveren om elke situatie aan te pakken, maar op basis van de volgende aanbevelingen kunt u het probleem snel achterhalen. Ga naar het Helpforum voor webmasters voor specifieke feedback voor uw software.

Zodra u zeker weet dat uw downloadbare programma voldoet aan de bovenstaande richtlijnen, kunt u een controle van uw status aanvragen. Een controle kan twee tot drie dagen in beslag nemen. Hieronder vindt u algemene richtlijnen voor goede softwarepraktijken. U kunt Veelvoorkomende schendingen van het beleid ten aanzien van ongewenste software bekijken voor specifiekere voorbeelden.

• Begin met antivirussoftware. Gebruik antivirussoftware om de binaire bestanden en andere content te scannen die op uw site wordt gehost. Antivirussoftware vindt veel van de verschillende soorten malware en ongewenste software, maar helaas niet alle soorten. Als u uw software indient bij een antivirusprogramma (of een antivirusconsolidatieservice, zoals VirusTotal), krijgt u een indicatie van potentiële problemen met uw software. Google Safe Browsing past eigen criteria toe om te bepalen of een programma of binair bestand ongewenste software of malware is.
  • Laat de gebruiker expliciet en duidelijk weten welke browser- en systeemwijzigingen worden aangebracht door uw software. Geef gebruikers de mogelijkheid alle belangrijke installatieopties en wijzigingen te bekijken en goed te keuren. De hoofdgebruikersinterface van uw programma moet duidelijk openbaar maken wat de componenten van het binaire bestand zijn en wat hun primaire functionaliteit is. Het binaire bestand moet gebruikers een gemakkelijke manier geven om de installatie van gebundelde componenten over te slaan. Het verbergen van deze opties of het gebruik van grijs weergegeven tekst worden bijvoorbeeld niet beschouwd als goede openbaarmaking.
  • Als het binaire bestand een browser-add-on installeert of de standaardinstellingen van de browser wijzigt, moet het bestand de door de browser ondersteunde installatieprocedure en API volgen. Als het binaire bestand bijvoorbeeld een Chrome-extensie installeert, moet het bestand worden gehost in de Chrome Web Store en voldoen aan het Programmabeleid voor ontwikkelaars van Chrome. Uw binaire bestand wordt geïdentificeerd als malware als het een Chrome-extensie installeert op een manier die in strijd is met het Chrome-beleid ten aanzien van alternatieve distributieopties voor extensies.
  • Breng geen schade toe. Uw binaire bestand moet de browse-ervaring van de gebruiker respecteren en geen schade toebrengen. Zorg ervoor dat uw downloadbare binaire bestanden voldoen aan de volgende algemene beleidsregels:
    • Beschadig de browserfunctionaliteit voor opnieuw instellen niet. Lees meer informatie over de knop browserinstellingen opnieuw instellen in Chrome.
    • Omzeil of blokkeer de bedieningselementen van de browser of het besturingssysteem voor het beheren van instellingswijzigingen niet. Uw programma moet gebruikers duidelijk informeren en controle geven over instellingswijzigingen die plaatsvinden in de browser. Gebruik de API voor instellingen om de instellingen van Chrome te wijzigen (bekijk dit Chromium-blogbericht).
    • Gebruik een extensie om Google Chrome-functionaliteit te wijzigen en wijzig het gedrag van de browser niet via andere programmatische methoden. Uw programma moet bijvoorbeeld geen DLL's (Dynamically Linked Libraries) gebruiken om advertenties in te voegen in de browser, moet geen proxy's gebruiken die verkeer onderscheppen, moet geen Layered Service Provider gebruiken om gebruikersacties te onderscheppen en moet geen nieuwe gebruikersinterface invoegen op elke webpagina door het binaire bestand van Chrome te patchen.
    • Uw product- en componentbeschrijvingen moeten de gebruiker niet afschrikken en mogen geen valse of misleidende claims bevatten. Uw product mag bijvoorbeeld niet ten onrechte claimen dat het systeem niet goed beveiligd is of is geïnfecteerd met virussen. Programma's zoals opschoonprogramma's voor registers mogen geen alarmerende berichten weergeven over de toestand van de computer of het apparaat van een gebruiker en claimen dat ze de pc van de gebruiker kunnen optimaliseren.
    • Zorg ervoor dat het verwijderingsproces kan worden gevonden en eenvoudig en niet bedreigend is. Uw programma moet zijn voorzien van duidelijke instructies om de browser en/of het systeem terug te zetten naar de vorige instellingen. Het verwijderingsprogramma moet alle componenten verwijderen en de gebruiker niet ervan weerhouden het verwijderingsproces te voltooien, bijvoorbeeld door te claimen dat verwijdering van de software resulteert in potentieel negatieve gevolgen voor het systeem of de privacy van de gebruiker.
  • Zorg ervoor dat u zich in goed gezelschap bevindt. Als uw software andere softwarecomponenten bundelt, is het uw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat geen van deze componenten in strijd is met de bovenstaande aanbevelingen.

Als downloads van uw site worden geïdentificeerd als 'Niet vaak gedownload'

Als Google Safe Browsing een bepaald binair bestand niet eerder is tegengekomen, kan Chrome een waarschuwing laten zien dat het bestand niet vaak is gedownload en dat het mogelijk gevaarlijk is. In dergelijke gevallen worden de waarschuwingen automatisch ingetrokken als Google Safe Browsing kan verifiëren dat het bestand goedaardig is.

Als er waarschuwingen van het type 'Niet vaak gedownload' worden weergegeven voor uw site, kunt u ook een beoordeling aanvragen in Search Console.