Vilseledande omdirigeringar

Omdirigering innebär att besökaren kommer till en annan webbadress än den ursprungligen begärda. Man kan vilja omdirigera från en webbsida till en annan av många, fullt legitima skäl. Det kan till exempel vara när man bytt webbadress eller om flera sidor har slagits samman till en.

En del omdirigeringar görs dock i syfte att lura sökmotorer eller att visa ett innehåll för användare och ett annat för en sökrobot. Det strider mot Googles riktlinjer för webbansvariga att omdirigera användare till en annan webbsida i syfte att visa användaren en annan sida än den som en sökrobot kan se. När en omdirigering har implementerats på detta sätt kan det hända att en sökrobot indexerar källsidan snarare än att följa omdirigeringen, medan en användare tas till målet för omdirigeringen. På samma sätt som när olika text visas för användare och sökmotor är detta bruk bedrägligt eftersom det är ett försök att visa olika innehåll för användare och Googlebot, och kan leda en besökare till en annan sida än de förväntade sig.

Här är några exempel på vilseledande omdirigeringar:

• Innehåll av en viss typ visas för sökmotorer medan användarna omdirigeras till något helt annat.
  • Användare på stationära datorer ser en vanlig sida medan mobilanvändare omdirigeras till en helt annan spamdomän.

Att omdirigera användare med JavaScript kan vara legitimt. Om du till exempel vill omdirigera användarna till en intern sida när de har loggat in kan du göra det med JavaScript. När du kontrollerar om JavaScript eller andra omdirigeringsmetoder på webbplatsen följer riktlinjerna bör du tänka på vad syftet med dem är. Kom ihåg att omdirigering vid kod 301 lämpar sig bäst när du har flyttat en webbplats, men du kan dirigera om med JavaScript i sådana fall om du inte har tillgång till webbplatsens server.