Over Data Highlighter

Data Highlighter is een webmasterhulpprogramma waarmee u Google informatie kunt geven over het patroon van gestructureerde gegevens op uw website. Met Data Highlighter kunt u de gegevensvelden op uw site taggen met uw muis. Vervolgens kan Google uw gegevens aantrekkelijker en op nieuwe manieren presenteren in zoekresultaten en andere producten, zoals de Google Kennisgrafiek.

Data Highlighter openen

Als uw site bijvoorbeeld evenementvermeldingen bevat, kunt u Data Highlighter gebruiken om gegevens (naam, locatie, datum, enzovoort) te taggen voor de evenementen op uw site. Als Google uw site daarna crawlt, zijn de evenementsgegevens beschikbaar voor rich snippets op pagina's met zoekresultaten:

Rich snippet voor een pagina met meerdere evenementen

Houd er rekening mee dat Data Highlighter alleen toegang kan krijgen tot pagina's die onlangs zijn gecrawld door Google. Als Google sommige van uw pagina's niet heeft gecrawld of niet kan crawlen, zoals pagina's achter inlogformulieren, kunt u Data Highlighter niet gebruiken voor die pagina's.

Ondersteunde gegevenstypen

U kunt Data Highlighter gebruiken om Google informatie te geven over de volgende typen gegevens op uw site:

Pagina's indelen in paginasets

Om Data Highlighter te laten weten welke van de pagina's op uw site gegevens bevatten, kunt u een of meer paginasets maken. Een paginaset is een verzameling pagina's op een site waarop gegevens op consistente wijze worden weergegeven (mogelijk gegenereerd op basis van dezelfde sjabloon) en zijn georganiseerd zodat URL's een eenvoudig patroon volgen. Data Highlighter levert Google alleen informatie over pagina's die zich in een paginaset bevinden.

Data Highlighter levert Google geen informatie over pagina's die al HTML-opmaak bevatten waarmee de gegevensstructuur wordt gespecificeerd. U kunt Data Highlighter nog steeds gebruiken als sommige van de pagina's op een site al HTML-opmaak bevatten, maar Data Highlighter levert Google alleen informatie over de pagina's zonder opmaak.

Als gegevens op uw site op een andere manier zijn gestructureerd (bijvoorbeeld met verschillende sjablonen voor evenementen met betrekking tot muziek en lezingen), kunt u een paginaset voor elke structuur maken.

Stel dat een site de volgende pagina's met informatie over evenementen met betrekking tot muziek en lezingen bevat:

1. www.example.com/events/music/pop/pop-music.html
  2. www.example.com/events/music/classical/classical-music.html
  3. www.example.com/events-speaking/europe/europe-reviews.html
  4. www.example.com/events-speaking/asia/asia-reviews.html

Pagina één en twee kunnen zich in dezelfde paginaset bevinden, omdat ze beide evenementen met betrekking tot muziek beschrijven en hun URL's een eenvoudig patroon volgen: www.example.com/events/music/*/* (waarbij elke * een jokerteken voor één URL-component is).

Pagina drie en vier kunnen zich in een andere paginaset bevinden, omdat ze beide evenementen met betrekking tot lezingen beschrijven en hun URL's ook een eenvoudig patroon volgen: www.example.com/events-speaking/*/*

Wijzigingen in een paginaset detecteren

Elke keer dat Google pagina's op uw site crawlt, worden gegevens opgehaald door Data Highlighter en beschikbaar gemaakt voor rich snippets. Als u aanzienlijke wijzigingen aanbrengt in de manier waarop uw pagina's informatie weergeven of in de URL's van de site, moet u de oorspronkelijke paginasets verwijderen en Data Highlighter op de hoogte stellen van de nieuwe structuur van uw site.

Klaar om te beginnen?

Als u Data Highlighter wilt gaan gebruiken, maakt u een paginaset.