Avvisa bakåtlänkar

Om en manuell åtgärd har vidtagits mot din webbplats på grund av onaturliga länkar till webbplatsen, eller om du tror att en sådan manuell åtgärd kommer att vidtas (på grund av betalda länkar eller andra länksystem som strider mot våra riktlinjer för kvalitet), bör du försöka få dessa länkar borttagna från den andra webbplatsen. Om du inte kan få sådana länkar till webbplatsen borttagna bör du avvisa dem.

Google arbetar mycket hårt för att se till att åtgärder på tredjepartswebbplatser inte påverkar en webbplats negativt. Under vissa omständigheter kan inkommande länkar påverka Googles bedömning av en sida eller webbplats. Exempel: du eller en sökmotoroptimerare (SEO) som du har anlitat har upprättat dåliga länkar till din webbplats via betalda länkar eller andra länksystem som strider mot våra riktlinjer för kvalitet. Vi rekommenderar först och främst att du ser till att värdelösa skräplänkar försvinner från webben i möjligaste mån.

Det här är en avancerad funktion som bör användas med försiktighet. Om den används på fel sätt kan din webbplats resultat i Googles sökning påverkas negativt.

Steg 0: Avgör om detta är nödvändigt

I de flesta fall kan Google avgöra vilka länkar som är tillförlitliga utan hjälp, så för de flesta webbplatser behövs inte det här verktyget.

Du bör bara avvisa bakåtlänkar om

1. du tror att ett stort antal skräplänkar, onaturliga länkar eller länkar av låg kvalitet pekar på webbplatsen och
  2. länkarna har föranlett en manuell åtgärd mot webbplatsen, eller sannolikt kommer att göra det.

Steg 1: Gör en lista med länkar att avvisa

Du måste sammanställa en lista med länkar som ska avvisas i en textfil som du laddar upp till Google.

Filformat för filen med länkar:

• Ange en webbadress eller en domän som ska avvisas per rad. Det går inte att avvisa en underordnad sökväg, till exempel example.com/en/
  • Om det är en domän (eller underdomän) som ska avvisas lägger du till prefixet domain:, så här: domain:example.com
  • Det måste vara en textfil med teckenkodningen UTF-8 eller 7-bitars ASCII.
  • Filnamnet måste sluta med .txt
  • Du kan lägga in kommentarer för eget bruk genom att inleda raden med tecknet #. Alla rader som börjar med # ignoreras av Google.

Exempel:

# Två sidor som ska avvisas
http://spam.example.com/stuff/comments.html
http://spam.example.com/stuff/paid-links.html

# En domän som ska avvisas
domain:shadyseo.com

Om du har hittat webbadresser eller webbplatser som ska avvisas i webbplatsens länkrapport kan du ladda ned länkrapportens data genom att klicka på exportknappen. Kom ihåg att ta bort alla webbadresser som inte ska avvisas från den nedladdade filen.

Steg 2: Ladda upp listan

Ladda upp listan med sidor eller domäner som ska avvisas.

När du laddar upp en ny lista ersätts alla avvisningslistor som du har laddat upp tidigare.
  1. Besök sidan för länkavvisningsverktyget.
  2. Välj webbplats.
  3. Klicka på Avvisa länkar.
  4. Klicka på Välj fil och välj filen med listan.
  5. Det kan ta några veckor innan Google hinner bearbeta den uppladdade informationen. Listan införlivas med vårt index allt eftersom vi genomsöker webben och bearbetar sidorna på nytt.

Avvisade länkar visas även i fortsättningen i länkrapporten.