Inkomende links afwijzen

Als er een handmatige actie op je site is toegepast vanwege onnatuurlijke links naar je site, of als je denkt dat er binnenkort een dergelijke actie wordt toegepast (vanwege betaalde links of andere linkuitwisselingsprogramma's die in strijd zijn met onze kwaliteitsrichtlijnen), probeer je die links van de andere site te verwijderen. Als je deze links niet kunt laten verwijderen, moet je die links naar je website afwijzen.

Google doet er alles aan om ervoor te zorgen dat acties die worden ondernomen op sites van derden, geen negatieve invloed hebben op een website. In bepaalde omstandigheden kunnen inkomende links van invloed zijn op Google's inschatting van een pagina of site. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat jij of een bureau voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) dat je hebt ingehuurd, slechte links naar je site hebt/heeft gemaakt via betaalde links of andere linkuitwisselingsprogramma's die in strijd zijn met onze kwaliteitsrichtlijnen. Ten eerste raden we je aan zo veel mogelijk spamlinks of links van lage kwaliteit van internet te verwijderen.

Dit is een geavanceerde functie waarbij je goed moet opletten. Als je de functie onjuist gebruikt, kan dit een nadelig effect hebben op de prestaties van je site in de zoekresultaten van Google.

Stap 0: Bepaal of dit nodig is

In de meeste gevallen kan Google zonder verdere hulp bepalen welke links kunnen worden vertrouwd, dus de meeste sites hoeven deze tool niet te gebruiken.

Je moet inkomende links alleen afwijzen als het volgende van toepassing is:

1. Je denkt dat er een aanzienlijk aantal spamlinks, kunstmatige links of links van lage kwaliteit verwijst naar je site, en
  2. De links hebben geleid tot een handmatige actie die is toegepast (of waarschijnlijk binnenkort wordt toegepast) op je site.

Stap 1: Maak een lijst met links om af te wijzen

Je moet de lijst met af te wijzen links opnemen in een tekstbestand dat je uploadt naar Google.

Indeling voor bestand met links:

• Geef één af te wijzen URL of domein op per regel. Je kunt geen volledig subpad (zoals example.com/en/) afwijzen.
  • Als je een domein (of subdomein) wilt afwijzen, voeg je domain: als voorvoegsel toe (bijvoorbeeld domain:example.com).
  • Het bestand moet een tekstbestand zijn dat is gecodeerd in UTF-8 of 7-bits ASCII.
  • De bestandsnaam moet de extensie .txt hebben.
  • Je kunt opmerkingen voor jezelf opnemen door een regel met het teken # te beginnen. Regels die met # beginnen, worden genegeerd door Google.

Voorbeeld:

# Twee pagina's om af te wijzen
http://spam.example.com/stuff/comments.html
http://spam.example.com/stuff/paid-links.html

# Eén domein om af te wijzen
domain:shadyseo.com

Als je af te wijzen URL's of sites hebt gevonden in het rapport Links voor je site, kun je de gegevens uit het rapport Links downloaden met de knop Exporteren. Verwijder alle URL's uit het gedownloade bestand die je niet wilt afwijzen.

Stap 2: Upload je lijst

Upload nu de lijst met pagina's of domeinen die je wilt afwijzen.

Als je een nieuwe afwijzingslijst uploadt, worden alle eerder geüploade afwijzingslijsten vervangen.
  1. Ga naar de pagina met de tool voor het afwijzen van links.
  2. Selecteer je website.
  3. Klik op Links afwijzen.
  4. Klik op Bestand kiezen en selecteer het bestand dat je hebt gemaakt.
  5. Het kan enkele weken duren voordat Google de geüploade informatie heeft verwerkt. Je lijst wordt opgenomen in onze index wanneer we internet opnieuw crawlen en de gevonden pagina's opnieuw verwerken.

Afgewezen links worden nog steeds weergegeven in het rapport Links.