404-fouten (Pagina niet gevonden)

Over het algemeen zijn 404-fouten niet van invloed op de prestaties van je site en kun je dergelijke fouten gewoon negeren als je zeker weet dat de URL's niet bestaan op je site. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat deze en andere ongeldige URL's een correcte 404 HTTP-reactiecode retourneren en dat ze niet worden geblokkeerd door het robots.txt-bestand van de site.

Hier lees je hoe je 404-fouten oplost:

1. Bepaal of het de moeite waard is de fout op te lossen. Voor veel (de meeste?) 404-fouten is het niet de moeite waard omdat 404-fouten geen negatieve gevolgen hebben voor de indexering of positie van je site.
    • Als het een ingediende URL (een fout) is, is het de moeite waard om dit te verhelpen.
    • Als het een verwijderde pagina is die geen vervanging of equivalent heeft, is de juiste oplossing een 404-reactiecode retourneren. De 404-fout wordt na ongeveer een maand niet meer in het rapport getoond.
    • Als het om een onjuiste URL gaat die nooit heeft bestaan op je site, hoef je je er waarschijnlijk geen zorgen over te maken. Je vindt het mogelijk niet prettig dat de fout in je rapport wordt weergegeven, maar je hoeft deze niet op te lossen, tenzij de URL een link is die vaak verkeerd wordt gespeld. 404-fouten worden na ongeveer een maand niet meer in het rapport weergegeven.
    • Als de URL een vaak verkeerd of anders gespeld(e) woord of URL is (merk bijvoorbeeld bij example.com/flights/canceling versus example.com/flights/cancelling de extra 'l' in 'cancelling' op, of bij example.com/f00 versus example.com/foo de nullen versus de letter 'o'), moet je dus de veelvoorkomende spelfouten of alternatieve spelling toewijzen aan dezelfde pagina op je site met omleidingen of een ander mechanisme.
  2. Als de URL is ingediend voor indexering (de status is Fout):
    1. Inspecteer de URL om te zien waar deze is ingediend door op het indieningsicoon naast de URL Zoeken te klikken en de informatie bij Ontdekking te bekijken. Update de sitemap zo nodig.
    2. Als de content is verplaatst, voeg je een omleiding toe.
    3. Als je content definitief hebt verwijderd en niet van plan bent deze te vervangen door nieuwere, gerelateerde content, laat je de oude URL een 404- of 410-code retourneren. Google behandelt 410-codes (Verdwenen) hetzelfde als 404-codes (Niet gevonden). Het retourneren van een andere code dan 404 of 410 voor een niet-bestaande pagina (of gebruikers omleiden naar een andere pagina, zoals de homepage, in plaats van een 404-code retourneren) kan problematisch zijn. Dergelijke pagina's heten soft 404's en kunnen verwarrend zijn voor zowel gebruikers als zoekmachines.
    4. Als de URL onbekend is: Er kunnen af en toe 404-fouten worden weergegeven voor URL's die nooit hebben bestaan op je site. Deze fouten treden op als iemand browst naar een niet-bestaande URL op je site, bijvoorbeeld als iemand een URL verkeerd heeft getypt in de browser of als iemand een link-URL verkeerd heeft getypt. Als het een veelvoorkomende fout is, kun je een omleiding voor de URL maken.
      Deze onverwachte URL's kunnen ook worden gegenereerd als Googlebot probeert links te volgen die zijn gevonden in JavaScript, Flash-bestanden of andere ingesloten content of die mogelijk alleen bestaan in een sitemap. Je site kan bijvoorbeeld code zoals de volgende gebruiken om bestandsdownloads bij te houden in Google Analytics:
      <a href="helloworld.pdf"
        onClick="_gaq.push(['_trackPageview','/download-helloworld']);">
        Hello World PDF</a>

Als Googlebot deze code tegenkomt, kan Googlebot proberen de URL http://www.example.com/download-helloworld te crawlen, ook als dit geen echte pagina is. In dit geval kan de link worden weergegeven als een 404-fout (Niet gevonden) in het rapport Crawlfouten. Google werkt eraan dit type crawlfout te voorkomen. Deze fout heeft geen gevolgen voor het crawlen of rangschikken van je site.

3. Maak geen nepcontent, voeg geen omleiding naar je homepage toe en gebruik robots.txt niet om 404-fouten te blokkeren. Dit maakt het moeilijker voor ons om de structuur van je site te herkennen en correct te verwerken. We noemen dit soft 404-fouten. (Nadat Google een URL heeft gecrawld, kan Google proberen die URL altijd te crawlen. Als je een omleiding op 300-niveau toevoegt, wordt de nieuwe crawlpoging uitgesteld, mogelijk voor een zeer lange tijd.) Als je een URL-verwijderingsverzoek indient via de verwijderingstool voor URL's, wordt de fout niet verwijderd uit dit rapport.