Kan inte följa

Vad innebär felet Kan inte följa?

Felet Kan inte följa visar webbadresser som Google inte kunde följa helt tillsammans med information om varför. Här är några möjliga orsaker till varför Google inte kunde följa webbadresser på din webbplats:

Flash, JavaScript, aktivt innehåll

Vissa funktioner som JavaScript, cookies, ID-nummer för sessioner, ramar, DHTML eller Flash kan göra det svårt för sökmotorer att genomsöka din webbplats. Kontrollera då följande:

• Använd en textwebbläsare som Lynx för att granska din webbplats, eftersom många sökmotorer ser din webbplats som Lynx skulle göra. Om funktioner som JavaScript, cookies, ID-nummer för sessioner, ramar, DHTML eller Flash hindrar dig från att se hela din webbplats i en textwebbläsare kan sökrobotar få problem när de genomsöker webbplatsen.
  • Använd verktyget Hämta som Google om du vill se exakt hur din webbplats ser ut för Google.
  • Om du använder dynamiska webbsidor (t.ex. en webbadress som innehåller ett frågetecken (?)) bör du tänka på att inte alla sökrobotar genomsöker dynamiska och statiska webbsidor. I allmänhet rekommenderas att du håller parametrarna korta och är sparsam med dem. Om du är säker på hur parametrarna fungerar för din webbplats kan du berätta för Google hur vi ska hantera dessa parametrar.

Omdirigeringar

• Om du hela tiden omdirigerar från en webbsida till en annan ska du se till att rätt HTTP-statuskod returneras (301, permanent flyttad).
  • Där så är möjligt bör du hellre använda absoluta länkar än relativa. (När du t.ex. länkar till en annan webbsida på din webbplats är det bättre att länka till www.example.com/minsida.html än bara till minsida.html.)
  • Försök se till att alla sidor på din webbplats är tillgängliga från åtminstone en statisk textlänk. Minska antalet omdirigeringar som behövs för att följa en länk från en sida till en annan.
  • Kontrollera att omdirigeringarna leder till rätt sidor! Ibland upptäcker vi omdirigeringar som leder till sig själva (vilket ger ett loopfel) eller till ogiltiga webbadresser.
  • Ta inte med omdirigerade webbadresser på dina webbplatskartor.
  • Håll dina webbadresser så korta som möjligt. Se till att du inte automatiskt lägger till information (som sessions-ID) i dina omdirigeringsadresser.
  • Se till att du tillåter att sökrobotar genomsöker webbplatsen utan sessions-ID eller argument som följer deras sökväg genom webbplatsen.