Administration af websites med flere regioner og sprog

Hvis dit website tilbyder forskelligt indhold til brugere med forskellige sprog, lande eller regioner, kan du optimere Googles søgeresultater for dit website.

Baggrund:

• Et website med flere sprog er et website med indhold på mere end ét sprog. Det kan f.eks. være en canadisk virksomhed med en engelsk og en fransk version af virksomhedens website. Google Søgning forsøger at finde sider, der matcher brugerens sprog.
  • Et website med flere regioner er målrettet mod brugere i forskellige lande. Det kan f.eks. være en vareproducent, der leverer til både Canada og USA. Google Søgning forsøger at finde siden med den rigtige landestandard til brugeren.

Nogle websites har både flere sprog og regioner. Et website kan f.eks. have forskellige versioner til USA og Canada og både en fransk og en engelsk version af det canadiske indhold.

Håndtering af et website med versioner på flere sprog

Hvis du har identisk indhold på flere sprog på dit website, får du her nogle tips til at hjælpe brugerne (og Google Søgning) med at finde den rigtige side:

Brug forskellige webadresser til forskellige sprogversioner

Google anbefaler at bruge forskellige webadresser for hver sprogversion af en side i stedet for at bruge cookies eller browserindstillinger til at justere indholdssproget på siden.

Hvis du bruger forskellige webadresser til forskellige sprog, skal du bruge hreflang-annoteringer til at hjælpe Googles søgeresultater med at linke til den korrekte sprogversion af en side.

Hvis du foretrækker at ændre indholdet dynamisk eller omdirigere brugeren ud fra sprogindstillingerne, skal du være opmærksom på, at Google muligvis ikke kan finde og crawle alle dine variationer. Dette skyldes, at Googlebot-crawleren normalt kommer fra USA. Desuden sender crawleren HTTP-anmodninger uden at angive Accept-Language i anmodningsheaderen.

Fortæl Google om dine forskellige sprogversioner

Google understøtter flere forskellige metoder til mærkning af sproglige eller regionale varianter af en side, herunder hreflang-annoteringer og sitemaps. Markér dine sider på passende vis.

Sørg for, at sproget på siden er indlysende

Google bruger det synlige indhold på din side til at fastslå sproget. Vi bruger ikke sprogoplysninger på kodeniveau som f.eks. lang-attributter eller webadressen. Du kan hjælpe Google med at fastslå sproget korrekt ved kun at bruge ét sprog til indhold og navigation på hver side og ved at undgå oversættelser side om side.

Hvis du kun oversætter standardteksten på dine sider, mens størstedelen af dit indhold er på ét enkelt sprog (som på sider med brugergenereret indhold), kan det give brugerne en dårlig oplevelse, hvis det samme indhold optræder flere gange i søgeresultater med standardtekster på forskellige sprog.

Brug robots.txt til at forhindre søgemaskiner i at gennemgå sider, der er oversat automatisk, på dit website. Automatiske oversættelser giver ikke altid mening, og de kan blive opfattet som spam. Derudover kan en dårlig eller kunstigt lydende oversættelse skade brugernes oplevelse af dit website.

Lad brugeren skifte sidesprog

Hvis du har flere versioner af en side:

• Overvej at tilføje hyperlinks til andre sprogversioner af en side. På den måde kan brugerne klikke for at vælge en anden sprogversion af siden.
  • Undgå automatiske omdirigeringer, der er baseret på brugerens formodede sprog. Disse omdirigeringer kan forhindre, at brugere (og søgemaskiner) ser alle versioner af websitet.

Brug sprogspecifikke webadresser

Det er i orden at bruge lokaliserede ord i webadressen eller at bruge et internationalt domænenavn (IDN). Du bør dog sørge for at bruge UTF-8-kodning i webadressen (faktisk anbefaler vi UTF-8 i alle situationer, hvor det er muligt) og huske at angive webadresserne korrekt, når du linker til dem.

Målret dine søgeresultater mod et bestemt land (geografisk målretning)

Du kan målrette dit website eller dele af det mod brugere i et enkelt specifikt land, der taler et bestemt sprog. Dette kan forbedre rangeringen af din side i mållandet, men det sker på bekostning af resultater med andre landestandarder eller sprog.

Sådan målretter du geografisk dit website på Google:

• Side- eller websiteniveau: Brug landestandardspecifikke webadresser til dit website eller din side.
  • Sideniveau: Brug hreflang eller sitemaps til at fortælle Google, hvilke sider der gælder for hvilke steder eller sprog.
  • Websiteniveau: Hvis dit website har et generisk topdomæne (f.eks. .com, .org eller .eu), skal du angive mållandestandarden for dit website ved hjælp af rapporten International målretning. Brug ikke dette værktøj, hvis dit website er målrettet mod mere end et enkelt land. Det ville f.eks. give mening at målrette mod Canada for et website om restauranter i Montreal, men det ville ikke give mening at målrette mod Canada, hvis websitet også er målrettet mod fransktalende brugere i Frankrig, Canada og Mali.

Husk, at geografisk målretning ikke er en nøjagtig videnskab, så det er vigtigt at tænke på brugere, der lander på den "forkerte" version af dit website. Du kan f.eks. gøre dette ved at vise links på alle siderne, så brugerne kan vælge deres region og/eller sprog.

Brug ikke IP-analysedata til at tilpasse dit indhold. Analysedata om IP-placeringer er svære at indsamle og er generelt set ikke pålidelige. Derudover kan Google muligvis ikke crawle varianter af dit website korrekt. De fleste, men ikke alle, Google-crawls er fra USA, og vi forsøger ikke at variere placeringen for at registrere websitevarianter. Brug kun en af de metoder, der vises her (hreflang, alternative webadresser og eksplicitte links).

Brug af landestandardspecifikke webadresser

Du kan eventuelt anvende en webadressestruktur, der gør det let at målrette dit website eller dele af det mod forskellige regioner. Den følgende tabel beskriver dine muligheder:

Webadressestruktur Eksempelwebadresse Fordele Ulemper
Landespecifikt domæne example.de
  • Tydelig geografisk målretning
  • Serverens placering er irrelevant
  • Nem opdeling af websites
  • Dyrt (kan have begrænset tilgængelighed)
  • Kræver bedre infrastruktur
  • Strenge krav til ccTLD (sommetider)
Underdomæner med gTLD de.example.com
  • Nem konfiguration
  • Kan bruge geografisk målretning i Search Console
  • Tillader forskellige serverplaceringer
  • Nem opdeling af websites
  • Brugerne genkender måske ikke geografisk målretning alene ud fra webadressen (er "de" sproget eller landet?)
Undermapper med gTLD example.com/de/
  • Nem konfiguration
  • Kan bruge geografisk målretning i Search Console
  • Næsten ingen vedligeholdelse (samme host)
  • Brugerne genkender måske ikke geografisk målretning alene ud fra webadressen
  • Server kun placeret ét sted
  • Mere besværlig opdeling af websites
Webadresseparametre site.com?loc=de
  • Anbefales ikke.
  • Besværlig webadressebaseret segmentering
  • Brugerne genkender måske ikke geografisk målretning alene ud fra webadressen
  • Geografisk målretning i Search Console er ikke mulig

Hvordan bestemmer Google en mållandestandard?

Google benytter en række signaler til at bestemme den bedste målgruppe for en side:

• En mållandestandard, der er angivet ved hjælp af rapporten International målretning i Search Console. Hvis du bruger et generisk topdomæne (gTLD) og anvender en hostingudbyder i et andet land, anbefaler vi, at du bruger Search Console til at fortælle os, hvilket land dit website skal tilknyttes (hvis du vil målrette dit website geografisk).
  • Landekodetopdomæner (ccTLD). Disse er knyttet til et bestemt land (f.eks. .de for Tyskland, .cn for Kina), og derfor er de et stærkt signal til både brugere og søgemaskiner om, at dit website henvender sig til et bestemt land. (Nogle lande har begrænsninger for, hvem der kan bruge ccTLD'er, så undersøg sagen først). Vi behandler også visse smarte ccTLD'er (f.eks. .tv, .me m.fl.) som gTLD'er, da vi har erfaret, at brugere og webmastere ofte betragter disse som mere generiske end landeorienterede (vi har ikke en komplet liste over disse smarte ccTLD'er, som vi behandler som gTLD'er, da en sådan liste hele tiden ville ændre sig). Se Googles liste over gTLD'er.
  • hreflang-erklæringer, hvad enten de er i tags, headere eller sitemaps.
  • Serverplacering (via serverens IP-adresse). Serveren er ofte placeret fysisk tæt på dine brugere og kan være et signal om den påtænkte målgruppe for dit website. Nogle websites anvender distribueret netværk til levering af indhold (CDN'er) eller er hostet i et land med bedre webserverinfrastruktur, så det er ikke et definitivt tegn.
  • Andre tegn. Andre kilder, der kan give en ide om websitets beregnede målgruppe, kan være lokale adresser og telefonnumre på siderne, brugen af det lokale sprog eller valuta, links fra andre lokale websites og/eller brugen af Google My Business (hvis tilgængeligt).

Hvad Google ikke gør:

• Google crawler internettet fra forskellige steder rundt omkring i verden. Vi forsøger ikke at variere kilden til crawleren, der bruges til et enkelt website, for at finde eventuelle varianter på en side. Derfor skal alle landestandard- eller sprogvariationer, som dit website viser, udtrykkeligt meddeles til Google via de metoder, der vises her (f.eks. hreflang-poster, ccTLD'er eller eksplicitte links).
  • Google ignorerer placeringsbaserede metatags (f.eks. geo.position eller distribution) eller HTML-attributter med geografisk målretning.

Håndtering af identiske sider på websites med flere sprog eller regioner

Hvis du leverer lignende eller kopieret indhold på forskellige webadresser på samme sprog som en del af et website med flere regioner (f.eks. hvis både example.de/ og example.com/de/ viser lignende tysksproget indhold), bør du vælge en foretrukken version og bruge elementet rel=canonical og hreflang-tags for at sikre, at det korrekte sprog eller den regionale webadresse vises til brugerne.

Generiske topdomæner

Generiske topdomæner (gTLD'er, generic top-level domains) er domæner, der ikke er forbundet med bestemte steder. Hvis dit website har et generisk topdomæne som f.eks. .com, .org, eller et af de domæner, der er anført nedenfor, og du gerne vil målrette mod brugere i et bestemt geografisk område, bør du udtrykkeligt angive et landemål ved hjælp af en af de metoder, der blev beskrevet tidligere.

Google behandler følgende som gTLD'er, der kan målrettes geografisk i Search Console:

• Generiske topdomæner (gTLD): Medmindre et topdomæne er registreret som et landekodetopdomæne (ccTLD) hos ICANN, behandler Google ethvert TLD, der oversættes gennem IANA DNS-rodzonen, som et gTLD. Eksempler:
    • .com
    • .org
    • .edu
    • .gov
    • og mange flere...
  • Generiske regionale topdomæner: Selvom disse domæner er forbundet med et geografisk område, behandles de som regel som generiske topdomæner (næsten som .com eller .org):
    • .eu
    • .asia
  • Generiske landekodetopdomæner (ccTLD): Google behandler nogle topdomæner (såsom .tv, .me osv.) som gTLD'er, da vi har erfaret, at brugere og webmastere ofte betragter disse som mere generiske end landeorienterede. Her er en liste over disse ccTLD'er (listen kan ændre sig).
    • .ad
    • .as
    • .bz
    • .cc
    • .cd
    • .co
    • .dj
    • .fm
    • .io
    • .la
    • .me
    • .ms
    • .nu
    • .sc
    • .sr
    • .su
    • .tv
    • .tk
    • .ws