Soft 404-fouten

Wat is een soft 404?

Een soft 404 betekent dat een URL op uw site een pagina retourneert die de gebruiker laat weten dat de pagina niet bestaat. Er wordt ook een code van het type 200 (Succes) naar de browser gestuurd. (In sommige gevallen kan dit in plaats van een pagina 'Niet gevonden' een pagina met weinig tot geen bruikbare content zijn, bijvoorbeeld een (bijna) lege pagina.)

Waarom is dit belangrijk?

Het is een slechte gewoonte om een succescode te retourneren in plaats van 404/410 (Niet gevonden) of 301 (Verplaatst). Een succescode laat zoekmachines weten dat er een echte pagina op die URL staat. Als gevolg daarvan kan de pagina worden weergegeven in zoekresultaten. Ook blijven zoekmachines proberen die niet-bestaande URL te crawlen in plaats van dat ze tijd besteden aan het crawlen van uw echte pagina's.

Wat moet ik doen?

• Als uw pagina niet meer beschikbaar is en geen duidelijke vervangende pagina heeft, moet er een reactiecode 404 (Niet gevonden) of 410 (Verdwenen) worden geretourneerd. Beide codes laten browsers en zoekmachines weten dat de pagina niet bestaat. Indien van toepassing kunt u ook een aangepaste 404-pagina aan de gebruiker laten zien, bijvoorbeeld een pagina die een lijst met uw populairste pagina's bevat of een link naar uw homepage.
  • Als uw pagina is verplaatst of een duidelijke vervangende pagina heeft, retourneert u een 301 (Permanente omleiding) om de gebruiker op de juiste manier om te leiden.

Gebruik Fetchen als Google (of andere tools die beschikbaar zijn op internet) om te controleren of uw URL daadwerkelijk de juiste code retourneert.