Soft 404-fouten

Wat is een soft 404?

Een soft 404 is een URL die een pagina retourneert die de gebruiker laat weten dat de pagina niet bestaat. Er wordt ook een code van het type 200 (Succes) geretourneerd. In sommige gevallen kan het een pagina zijn met weinig of geen content, bijvoorbeeld een (bijna) lege pagina.

Waarom is dit belangrijk?

Het is een slechte gewoonte om een succescode te retourneren in plaats van 404/410 (Niet gevonden) of 301 (Verplaatst). Een succescode laat zoekmachines weten dat er een echte pagina op die URL staat. Als gevolg daarvan kan de pagina worden weergegeven in zoekresultaten. Ook blijven zoekmachines proberen die niet-bestaande URL te crawlen in plaats van dat ze tijd besteden aan het crawlen van je echte pagina's.

Wat moet ik doen?

• Als je pagina niet meer beschikbaar is en geen duidelijke vervangende pagina heeft, moet er een reactiecode 404 (Niet gevonden) of 410 (Verdwenen) worden geretourneerd. Beide codes laten browsers en zoekmachines weten dat de pagina niet bestaat. Indien van toepassing kun je ook een aangepaste 404-pagina aan de gebruiker laten zien, bijvoorbeeld een pagina die een lijst met je populairste pagina's bevat of een link naar je homepage.
  • Als je pagina is verplaatst of een duidelijke vervangende pagina heeft, retourneer je een 301 (Permanente omleiding) om de gebruiker op de juiste manier om te leiden.
  • Als je van mening bent dat je pagina ten onrechte is gemarkeerd als soft 404, gebruik je de URL-inspectietool om de weergegeven content en de geretourneerde HTTP-code te onderzoeken. Als de weergegeven pagina (bijna) leeg is, kan het zijn dat je pagina verwijst naar veel bronnen die niet kunnen worden geladen (afbeeldingen, scripts en andere niet-tekstuele elementen). Dit kan worden geïnterpreteerd als soft 404. Redenen waarom bronnen niet kunnen worden geladen, omvatten geblokkeerde bronnen (geblokkeerd door robots.txt), te veel bronnen op een pagina of traag laden/zeer grote bronnen. De URL-inspectietool vermeldt welke bronnen niet kunnen worden geladen en laat je ook de weergegeven live pagina zien.

Gebruik de URL-inspectietool om te controleren of je URL daadwerkelijk de juiste code retourneert.