Wat is malware?

Als uw site is gehackt, kunt u het probleem verhelpen aan de hand van onze gedetailleerde stapsgewijze instructies en video's.

Wat is malware?

Wanneer uw site is geïnfecteerd, gebeurt dit meestal omdat een hacker via een zwakke plek het beheer over uw site heeft kunnen overnemen. De hacker kan ook de inhoud van de site wijzigen (bijvoorbeeld door spam toe te voegen) of extra pagina's aan de site toevoegen, meestal met phishing als doel (gebruikers misleiden zodat ze persoonlijke en creditcardgegevens opgeven). De hacker kan ook schadelijke code (malware) toevoegen, bijvoorbeeld scripts of iFrames die inhoud van een andere website ophalen die probeert elke computer aan te vallen waarop de pagina wordt weergegeven.

Onder de term 'malware' vallen alle soorten schadelijke software die zijn bedoeld om een computer of netwerk te beschadigen. Voorbeelden van malware zijn onder andere virussen, wormen, spyware en Trojaanse paarden. Zodra een site of computer is beschadigd, kan deze worden gebruikt om schadelijke inhoud te hosten, zoals phishing-sites (sites bedoeld om gebruikers te misleiden zodat ze hun persoonlijke en creditcardgegevens opgeven). Sommige hackers kunnen zelfs het beheer over een gehackte site overnemen.

Nadat uw zoekopdracht in de zoekresultaten is gemarkeerd, kan het in zeldzame gevallen maximaal een dag duren voordat malwarewaarschuwingen (en links naar het formulier voor het aanvragen van een malwarecontrole) in Webmasterhulpprogramma's van Google worden weergegeven. Als u geen waarschuwing ziet in Webmasterhulpprogramma's van Google en uw site wel is gemarkeerd, kunt u dit later opnieuw controleren.

Hoe weet ik of mijn site is geïnfecteerd?

U kunt controleren of uw site is geïdentificeerd als een site die mogelijk schadelijke software (een vorm van 'badware') bevat of verspreidt, door naar de startpagina van Webmasterhulpprogramma's van Google te gaan. (Opmerking: voordat u deze informatie kunt bekijken, moet u aantonen dat u de eigenaar van de site bent.) We sturen ook berichten naar webmasters van de betreffende sites op de volgende e-mailadressen voor de site:

• abuse@
  • admin@
  • administrator@
  • contact@
  • info@
  • postmaster@
  • support@
  • webmaster@

Deze identificatie is deels gebaseerd op richtlijnen die zijn opgesteld door StopBadware.org. Google gebruikt echter eigen criteria, procedures en tools om sites op te sporen die schadelijke software bevatten of verspreiden. In sommige gevallen kunnen derden schadelijke code toevoegen aan legitieme sites. Het is mogelijk dat de waarschuwing daarom wordt weergegeven. Als u meent dat uw site ten onrechte is geïdentificeerd als schadelijk of als u uw site heeft gewijzigd, zodat deze niet langer schadelijke software bevat of verspreidt en u de site hiertegen heeft beveiligd, kunt u een nieuwe controle van de site aanvragen (zie hieronder).

Google gebruikt automatische scanners die voortdurend zoeken naar dergelijke webpagina's om zo gebruikers te beschermen en te communiceren met eigenaren van gehackte sites. Als de hacker malware op uw site heeft geplaatst, wordt uw site aangemerkt als geïnfecteerd in onze zoekresultaten om andere gebruikers te beschermen. De vaststelling dat uw site is geïnfecteerd, is uitsluitend gebaseerd op de inhoud van de geïnfecteerde pagina's en niet op uw reputatie als webmaster.

Volgende stappen

• Als uw site is geïnfecteerd: uw gehackte site opschonen.
  • Infecties met malware voorkomen: praktische tips om infectie in de toekomst te voorkomen.
  • Een malwarecontrole aanvragen: zodra u zeker weet dat alle spam en schadelijke code is verwijderd, kunt u een malwarecontrole door Google aanvragen. Google controleert uw site. Als er geen malware wordt aangetroffen, wordt het waarschuwingslabel verwijderd dat in de vermelding van uw site op de pagina met zoekresultaten wordt weergegeven.