Praktische tips voor video's

Net als bij Google Zoeken proberen we bij het zoeken naar video's de beste en meest relevante zoekresultaten te leveren aan onze gebruikers. Veel van de miljarden Google-zoekopdrachten die elke dag worden uitgevoerd, zijn zoekopdrachten naar video-inhoud. De site van Google Video's is het grootste zoekdomein voor video's op internet en een van de snelst groeiende zoekdomeinen van Google wereldwijd. Een van de grootste voordelen van Google Video's is het potentiële bereik van deze miljoenen gebruikers. Door de onderstaande praktische tips (en onze gebruikelijke Richtlijnen voor webmasters) te volgen, vergroot u de kans dat uw video's in zoekresultaten worden weergegeven.

Markeer uw video's met schema.org
Verzend een videositemap of mRSS-feed naar Google
Laat het Google weten als u video's verwijdert van uw site
Maak miniaturen van hoge kwaliteit
JavaScript, Flash en hashtags
Zorg ervoor dat gebruikers tevreden kunnen zijn

Markeer uw inhoud voor schema.org

Wanneer video-inhoud is gemarkeerd in de hoofdtekst van een webpagina, kan deze door zoekmachines en andere sites worden herkend. Wellicht wordt deze inhoud vervolgens gebruikt voor het verbeteren van de weergave van video-inhoud op een pagina of in zoekresultaten. Als u uw inhoud markeert, levert u informatie over uw video's waarmee Google en andere sites de video's kunnen indexeren. Google raadt schema.org-markeringen aan maar herkent ook Facebook Share- en RDFa-markeringen. Meer informatie over schema.org en Facebook Share en RDFa.

Terug naar boven

Verzend een videositemap of mRSS-feed naar Google

Google Videositemaps is een uitbreiding van het Sitemap-protocol waarmee u online video-inhoud en relevante metagegevens kunt publiceren en aanbieden aan Google, zodat deze doorzoekbaar worden in de index van Google Video's. Sitemaps vormen een fantastische manier om er zeker van te zijn dat Google op de hoogte is van de inhoud op uw site, waaronder inhoud die we wellicht niet ontdekken via onze gebruikelijke crawlmethoden. U kunt een videositemap gebruiken om beschrijvende informatie toe te voegen, zoals de titel van de video, beschrijving, duur, enzovoort. Dat maakt het gemakkelijker voor gebruikers om specifieke inhoud te vinden. Dit is vooral belangrijk als uw site gebruikmaakt van JavaScript of Flash als onderdeel van de navigatie. Wanneer een gebruiker via Google uw video vindt, wordt hij doorgestuurd naar uw gehoste omgeving om de video volledig te kunnen afspelen. U kunt ook een mRSS-feed gebruiken in plaats van een videositemap. Meer informatie over het maken van een videositemap.

Terug naar boven

Laat het Google weten als u video's verwijdert van uw site

Als een ingesloten video is verwijderd van een pagina, gebruiken sommige sites een Flash-speler om gebruikers te melden dat de video niet meer beschikbaar is. Dit kan problemen opleveren voor zoekmachines. Daarom raden we het volgende aan:

• Retourneer de HTTP-statuscode 404 (Niet gevonden) voor alle bestemmingspagina's waarop een verwijderde of verlopen video staat. Naast deze 404-reactiecode kunt u tevens de HTML-code van de pagina leveren om dit aan de meeste gebruikers duidelijk te maken.

• Geef vervaldatums aan in schema.org-markeringen, videositemaps (gebruik het element <video:expiration_date> ) of mRSS-feeds (de tag<dcterms:valid> ) die worden verzonden naar Google.

Terug naar boven

Maak miniaturen van hoge kwaliteit

Google geeft een miniatuur van de video-inhoud weer naast videoresultaten. We accepteren miniaturen in elke afbeeldingsindeling maar ze moeten ten minste 160 x 90 pixels groot zijn. Het maximum formaat is 1920 x 1080 pixels.

Google verzamelt representatieve miniaturen voor uw videopagina's op basis van de informatie op uw site, in uw sitemap of in markeringen. Als u de inhoudslocatie (de URL van het videobestand) opgeeft, kunnen we automatisch miniaturen genereren uit uw video.

Terug naar boven

JavaScript, Flash en hashtags

Houd er bij het ontwerpen van uw site rekening mee dat u uw videopagina's moet configureren zonder een te complex JavaScript- of Flash-element. Als u bijvoorbeeld veel video's laat afspelen via hetzelfde Flash-object, worden deze niet correct weergegeven wanneer iemand zoekt naar video's. We kunnen gebruikers namelijk geen unieke URL voor elke video bieden. Als u zeer complexe JavaScript-elementen gebruikt om ingesloten objecten te maken via JavaScript, is het in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld bij het gebruik van hashtags in de URL) ook mogelijk dat uw video's niet correct worden weergegeven in zoekresultaten.

Terug naar boven

Zorg ervoor dat gebruikers tevreden kunnen zijn met uw videopagina's

Naast het hebben van een fantastische video kunt u ook nadenken over het ontwerp van de HTML-pagina's rond uw inhoud. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgende:

• Maak een afzonderlijke bestemmingspagina voor elke video. Hierop kunt u alle gerelateerde informatie over de video vermelden. Als u dit doet, moet u ervoor zorgen dat u op elke pagina unieke informatie levert, zoals beschrijvende titels en bijschriften.
  • Maak het gebruikers zo gemakkelijk mogelijk om video's te vinden en af te spelenom op elke bestemmingspagina. Als u een goed zichtbare, ingesloten videospeler opneemt die veel video-indelingen ondersteunt, kan dit ervoor zorgen dat uw video's aantrekkelijker zijn voor gebruikers en dat Google de video's gemakkelijker kan indexeren.

Terug naar boven