Videoiden suositellut käytännöt

Videoiden määrittäminen Google Haun löydettäväksi

Google Haussa tehdään päivittäin miljardeja hakuja, joista monilla etsitään videosisältöä. Kun noudatat tässä esiteltyjä parhaita käytäntöjä (ja verkkovastaavan ohjeitamme), videosi näkyvät hakutuloksissamme todennäköisemmin.

Videotulokset näytetään Google Haussa sekä yhdistetyissä hakutuloksissa että videohaun tuloksissa. Kun käyttäjä klikkaa videotulosta, hänet siirretään sivullesi, jolla hän voi katsoa videon.

Miten Google indeksoi videon

Google tarvitsee joitakin tietoja videosta, jotta se voi näyttää sen hakutuloksissa. Google voi poimia videoiden tietoja seuraavilla tavoilla:

• Google voi indeksoida videon (jos se käyttää tuettua videokoodausta) ja poimia pikkukuvan ja esikatselusisällön. Google voi poimia jonkin verran tietoja myös tiedoston ääniraidasta ja videosisällöstä.
  • Google voi poimia tietoja videota isännöivältä sivulta, myös sen tekstistä ja sisällönkuvaustageista.
  • Google voi käyttää videoon yhdistettyä strukturoitua dataa (VideoObject) tai videosivustokarttaa.
YouTube-sisältö: YouTube-videot ovat aina indeksoitavissa. Voit kuitenkin auttaa Googlea löytämään sivullesi upotetun YouTube-videon käyttämällä videosivustokarttaa tai strukturoitua dataa. Sivustokarttojen ja strukturoidun datan avulla voit myös antaa meille lisätietoja videosta.

Tietoja videohakutuloksista

Tapa, jolla videosi näytetään hakutuloksissa (tai näytetäänkö sitä lainkaan), riippuu Googlelle antamistasi tiedoista. Google tarvitsee kaksi asiaa videon näyttämiseen hakutuloksissa: pikkukuvan ja linkin varsinaiseen videotiedostoon. Voit kuitenkin parantaa hakutuloskokemusta antamalla lisää tietoja.

Alla ovat videohakutulosten ulkoasun kaksi perustasoa:

• Tavallinen ulkoasu: Jos annat Googlelle vain vähimmäismäärän tietoja, videostasi voidaan näyttää yhdistetyissä hakutuloksissa ja videohaun tuloksissa pikkukuva ja linkki. Tällöin et saa käyttöösi lisäominaisuuksia, kuten videon esikatselua tai sisällön jäsennystä. Google tarvitsee vähintään pikkukuvan ja linkin videotiedostoon.

Esimerkki tavallisesta videotuloksesta

• Parannettu ulkoasu: Jos annat Googlelle lisätietoja, Google voi ottaa videosi yhteydessä käyttöön lisäominaisuuksia, kuten videon esikatselun, videon pituuden ja päiväyksen, julkaisijan tiedot sekä mahdollisuuden rajoittaa hakutuloksia käyttäjän maan tai laitteen perusteella.

Sample desktop video search result
    Esimerkki parannetusta videotuloksesta tietokoneella

Sample mobile video search result
    Esimerkki parannetusta videotuloksesta mobiililaitteella

Parhaat käytännöt

Videohakutuloksia koskevat vähimmäisvaatimukset:

Videosi on täytettävä alla olevat ehdot, jotta se voidaan kelpuuttaa hakutuloksiin:

• Googlen on voitava löytää video. Videot merkitään käyttämällä sivulla HTML-tagia, kuten <video>, <embed> tai <object>). Varmista, että sivu ei edellytä käyttäjältä monimutkaisia toimintoja tai tiettyjen URL-katkelmien lataamista, sillä ne voivat estää Googlea löytämästä videota. Vinkki: Vaikka voimme löytää sivulle upotetun videon indeksoimalla sen tavallisesti, voit helpottaa videosi löytämistä lähettämällä videosivustokartan.
  • Sinun on lähetettävä korkealaatuinen videon pikkukuva.
  • Varmista, että kukin video sijaitsee julkisesti käytettävissä olevalla sivulla, jolla käyttäjät voivat katsoa sen. Sivu ei saa edellyttää käyttäjältä kirjautumista. Sivun käyttöä ei myöskään saa estää robots.txt-tiedostolla tai noindex-tagilla (Googlen täytyy pystyä käyttämään sitä).
  • Videosisällön on liityttävä sen isännöintiin käytetyn sivun aiheeseen. Jos sivusi sisältää esimerkiksi persikkapiirakan ohjeen, älä upota sille videota, joka käsittelee leivonnaisia yleisellä tasolla.
  • Varmista, että videosivustokartassa tai videomerkinnöissä olevat tiedot vastaavat todellista videosisältöä.

Saavutat parhaat tulokset seuraamalla näitä ohjeita:

Jos käyt alla olevat lisävaiheet läpi, Google voi parantaa videosi hakutuloksia:

Laadukkaan pikkukuvan lisääminen

Jotta videosi voidaan näyttää Googlen videohaun tuloksissa, sillä täytyy olla hakutuloksissa käytettävä pikkukuva.

Voit lisätä (tai ottaa käyttöön) pikkukuvan useilla tavoilla:

• Jos käytät <video>-HTML-tagia, määritä poster-attribuutti.
  • Jos käytät videosivustokarttaa, määritä <video:thumbnail_loc>.
  • Jos käytät strukturoitua dataa, määritä VideoObject.thumbnailUrl.
  • Jos lisäämäsi video on indeksointia tukevassa muodossa, voimme luoda pikkukuvan puolestasi.

Suositellut tiedostomuodot: JPG ja PNG

Koko: 160 x 90 – 1 920 x 1 080 pikseliä

Sijainti: Googlebotin on voitava käyttää esikatselun pikkukuvaa (eli pääsyä siihen ei saa estää robots.txt-tiedostolla tai kirjautumisvaatimuksella).

Videon indeksoinnin mahdollistaminen

Jos Google pystyy indeksoimaan videosi, voimme luoda sen pikkukuvan puolestasi ja ottaa käyttöön videon esikatselun ja muita ominaisuuksia.

Näin voit varmistaa, että voimme indeksoida videon:

• Videon on oltava tuetussa muodossa.
  • Googlea ei saa estää käyttämästä videota isännöivää sivua ja suoratoistotiedoston tavuja. (Estäminen tarkoittaa tässä, että sivun tai tiedoston käyttö edellyttää maksua tai kirjautumista tai että käyttö on kielletty noindex-tagilla tai robots.txt-tiedostolla.)
  • Videota isännöivällä sivulla ja suoratoistoon käytettävällä palvelimella on oltava riittävästi kaistanleveyttä indeksointia varten. Jos esimerkiksi osoitteessa example.com/puppies.html olevalle laskeutumissivulle on upotettu koiranpentuvideo osoitteesta somestreamingservice.com, sekä example.com- että somestreamingservice.com-sivun täytyy olla käytettävissä ja niillä täytyy olla riittävästi palvelinkapasiteettia.

Tuetut videon koodaustyypit

Google voi indeksoida seuraavia tiedostotyyppejä: .3g2, .3gp2, .3gp, .3gpp, .asf, .avi, .divx, .f4v, .flv, .m2v,, .m3u8, .m4v, .mkv, .mov, .mp4, .mpe, .mpeg, .mpg, .ogv, .qvt, .ram, .rm, .vob, .webm, .wmv ja .xap.

Flashiä ei enää tueta useimmissa mobiiliselaimissa, ja Adobe aikoo poistaa sen käytöstä vuonna 2020. Jos videosi on Flash-muodossa, suosittelemme transkoodaamaan sen mobiiliselaimien tukemaan muotoon.

Videon kuvailu strukturoidun datan tai videosivustokartan avulla

Voit antaa Googlelle lisätietoja videostasi käyttämällä strukturoitua dataa, videosivustokarttaa tai molempia. Näiden lisätietojen avulla voimme ottaa videosi yhteydessä käyttöön lisäominaisuuksia, minkä lisäksi voimme tulkita videota ja määrittää sen sijoituksen paremmin.

Vaikka molemmat menetelmät voivat välittää Googlelle samat tiedot, videosivustokartta voi auttaa Googlea löytämään uutta tai päivitettyä sisältöä nopeammin. Strukturoitu data voi puolestaan olla joillekin ylläpitäjille tutumpi vaihtoehto ja sopia johdonmukaisesti yhteen sivustolla jo olevan, rich-tulosten käyttöönottoa varten lisätyn strukturoidun datan kanssa. Voit käyttää sivustollasi molempia menetelmiä, mutta varmista tällöin, että niissä käytettävä data on yhdenmukaista.

Strukturoitu data

Voit lisätä isännöivälle sivulle videota kuvailevaa strukturoitua dataa. Strukturoitu data on tarkkaan määritellyssä muodossa olevaa tietoa, jossa käytetään tageja tai JSON:ää. Google pystyy lukemaan ja tulkitsemaan tällä tavoin muotoiltua dataa, joten se voi poimia tietoja videosta sivun indeksoinnin yhteydessä.

Muotoilutapoja on useita, mutta Google suosittelee käyttämään schema.orgin VideoObject-syntaksia JSON-LD-muodossa.

Schema.orgin VideoObject (suositus)

Upota VideoObject-koodi sivulle. VideoObject-kohteeseen yhdistetään upotettu video, jolla on määritystä vastaava lähde-URL-osoite.

Lue lisää VideoObject-kuvauksen lisäämisestä sivulle kutakin videota varten.

Esimerkki JSON-LD-muodossa olevasta VideoObject-syntaksista

<html>
<head>
  <title>Leike tunnissa</title>
</head>
<body>
  <script type="application/ld+json">
  {
    "@context": "http://schema.org",
    "@type": "VideoObject",
    "name": "Schnitzel Stories",
    "description": "Näin valmistat herkullisen leikkeen yhdessä tunnissa",
    "thumbnailUrl": "https://example.com/imgs/schnitzel-small.jpg",
    "uploadDate": "2015-02-05T08:00:00+08:00",
    "duration": "PT1M33S",
    "contentUrl": "https://streamserver.example.com/schnitzel.mp4"
  }
  </script>
  <h1>Leikkeet maistuvat kaikille</h1>

...muuta leikkeisiin liittyvää sisältöä...

<video width="420"
      src="https://streamserver.example.com/schnitzel.mp4"
      poster="https://example.com/imgs/schnitzel-small.jpg"/>
</body>
</html>

Yksinkertainen VideoObject-kohde vai TV ja elokuvat ‑tyyppinen rich-tulos?

Suosittelemme käyttämään TV ja elokuvat ‑tyyppistä strukturoitua dataa esimerkiksi silloin, kun haluat lisätä TV-ohjelman tai elokuvan kuvaukseen tietoja (esim. arvosteluja tai näyttelijätietoja) tai kun videon katselu edellyttää ostamista, vuokraamista tai muita monimutkaisia toimintoja. TV ja elokuvat ‑tyypin strukturoitu data mahdollistaa rich-tulosten näyttämisen Haussa, jolloin videon yhteydessä voidaan näyttää arvioita, arvosteluja, tietoa näyttelijöistä sekä linkkejä maksuttomiin tai maksullisiin striimauspalveluihin. Rich-tuloksia näytetään vain yhdistetyssä hakutulospaneelissa.

Open Graph ‑protokolla

Vaihtoehtona schema.orgin VideoObject-syntaksille Google voi käsitellä myös tiettyjä Open Graph ‑protokollan mukaisia sisällönkuvaustietoja. Tagien tulee kuvailla ensisijaista, sivulla parhaiten näkyvää videota.

Videosivustokartta

Videosivustokartta on XML-sivustokartta, jota Google käyttää sivustollasi olevien videoiden etsimiseen ja jonka avulla voit antaa tietoja videosta Googlelle. Videosivustokarttamerkintää voi käyttää videon kuvailemiseen samaan tapaan kuin VideoObject-syntaksin mukaista strukturoitua dataa. Videosivustokartan etuna on, että se auttaa Googlea myös löytämään uusia tai päivitettyjä videoita. Lisäksi yksi sivustokarttatiedosto voi sisältää useiden videoiden kuvaukset, jolloin Googlen ei tarvitse indeksoida monia sivuja ja etsiä muutoksia yksitellen.

Lue lisää videosivustokartan luomisesta.

Sisällön päivittäminen

Notifying Google of Video Updates

Voit ilmoittaa Googlelle videoon tehdyistä muutoksista. Ilmoitustapa riippuu menetelmästä, jota käytät sisällön etsimisen tai lukemisen helpottamiseen. Jos vain vaihdat videon URL-osoitteen tai lähdetiedoston tekemättä muita muutoksia, Google ei välttämättä huomaa muutosta.

• Strukturoitu data: Google havaitsee videon strukturoituun dataan tehdyt muutokset sivun seuraavalla indeksointikerralla. Voit ilmoittaa Googlelle sivuun tehdyistä muutoksista käyttämällä tavallista tai videosivustokarttaa.
  • Videosivustokartat ja mRSS: Google indeksoi lähettämäsi videosivustokartat ajoittain uudelleen ja päivittää hakutulokset muuttuneen videodatan mukaisesti. Voit myös pyytää uudelleenindeksoinnin tekemistä välittömästi lähettämällä sivustokartan uudelleen tai ilmoittamalla Googlelle sivustokarttaan tehdyistä muutoksista. Lue lisää sivustokarttojen lähettämisestä ja niiden päivittämisestä HTTP-pyyntöjen avulla.

Videon poistaminen

Suosittelemme poistamaan videon sivustolta jommallakummalla seuraavista tavoista:

• Palauta 404 (Sivua ei löydy) ‑HTTP-tilakoodi aina, kun käyttäjä avaa poistetun tai vanhentuneen videon sisältävän laskeutumissivun. Selkeyden vuoksi voit palauttaa 404-tilakoodin lisäksi myös sivun HTML-koodin.
  • Määritä vanhentumispäivä schema.org-mallin mukaisessa strukturoidussa datassa, videosivustokartassa (käytä <video:expiration_date>-osaa) tai mRSS-syötteessä (käytä <dcterms:valid>-tagia). Alla on esimerkki videosivustokartasta, johon liittyvä video vanheni marraskuussa 2009:
    <urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
            xmlns:video="http://www.google.com/schemas/sitemap-video/1.1">
      <url>
        <loc>http://www.example.com/videos/some_video_landing_page.html</loc>
        <video:video>
          <video:thumbnail_loc>
          </video:thumbnail_loc>
          <video:title>
              Kesä tulee, grilli kuumaksi!
          </video:title>
          <video:description>
              Petri näyttää, miten grillaat täydellisiä pihvejä joka kerta
          </video:description>
          <video:player_loc>
              http://www.example.com/videoplayer?video=123
          </video:player_loc>
          <video:expiration_date>2009-11-05T19:20:30+08:00</video:expiration_date>
        </video:video>
      </url>
    </urlset>

Jos video on poistettava hakutuloksista välittömästi, lähetä myös poistopyyntö. Huomaa, että pyynnön hyväksyminen edellyttää, että Google ei pysty löytämään tai käyttämään videota (pääsy täytyy siis estää 404-tilakoodilla tai kirjautumisvaatimuksella).

Monimutkaisten latausehtojen välttäminen

Suunnittele sivustosi ja videosivusi niin, ettei videon lataaminen edellytä käyttäjältä monimutkaisia toimintoja tai ehtojen täyttämistä. Jos esimerkiksi käyttämäsi JavaScript-koodi on vaikeaselkoista ja kohteita upotetaan sen perusteella vain tietyissä olosuhteissa (esim. URL-osoitteessa olevan hashtagin perusteella), emme välttämättä löydä kaikkia videoitasi. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun et ole merkinnyt videoita sivustokarttaan.

Erinomaisen käyttökokemuksen tarjoaminen videosivuilla

Suosittelemme, että suunnittelet videoiden lisäksi huolellisesti myös HTML-sivut, joilla sisältö sijaitsee. Ota huomioon esimerkiksi seuraavat asiat:

• Luo kullekin videolle oma laskeutumissivu, jolle voit koota kaikki videoon liittyvät tiedot. Jos teet näin, muista antaa joka sivulla yksilöllistä tietoa, kuten kuvailevia otsikoita ja kuvatekstejä.
  • Tee videoiden löytämisestä ja toistamisesta laskeutumissivuilla mahdollisimman helppoa. Selkeästi erottuvan, yleisesti tuettuja videomuotoja käyttävän videosoittimen upottaminen sivuille voi houkutella useampia käyttäjiä videoidesi pariin ja helpottaa Googlen indeksointia.

Käyttäjien rajoittaminen käyttöympäristön mukaan

Voit rajoittaa videosi näyttämistä hakutuloksissa hakijan käyttöympäristön mukaan. Käyttöympäristöjä ovat tietokoneselaimet, mobiiliselaimet ja televisioselaimet.

Video Platform Restrictions

Käyttöympäristön rajoittaminen videosivustokartan avulla

Jos et halua rajoittaa videotasi käyttöympäristön mukaan, älä käytä käyttöympäristön rajoitustagia.

Lisäämällä <video:platform>-tagin videosivustokarttaan voit sallia tai estää videon näyttämisen hakutuloksissa tietyillä laitteilla. Voit määrittää vain yhden <video:platform>-tagin videota kohden. Tälle tagille on määritettävä myös pakollinen relationship-attribuutti, joka ratkaisee, sallitaanko vai estetäänkö tagiin merkityt käyttöympäristöt.

Esimerkki

Alla olevaan videosivustokarttaesimerkkiin liittyvä video näytetään vain tietokone- ja mobiiliselaimilla tehtyjen hakujen tuloksissa.

<url>
  <loc>http://www.example.com/videos/some_video_landing_page.html</loc>
  <video:video>
    <video:thumbnail_loc>
    </video:thumbnail_loc>
    <video:title>Kesä tulee, grilli kuumaksi!</video:title>
    <video:description>
        Petri näyttää, miten grillaat täydellisiä pihvejä joka kerta
    </video:description>
    <video:player_loc>
        http://www.example.com/videoplayer?video=123
    </video:player_loc>
    <video:platform relationship="allow">web mobile</video:restriction>
  </video:video>
</url>

Käyttöympäristön rajoittaminen strukturoidun datan tai mRSS:n avulla

VideoObject ja mRSS-syötteet eivät sisällä käyttöympäristön rajoitustageja.

Käyttäjien rajoittaminen maakohtaisesti

Voit rajoittaa videosi näyttämistä hakutuloksissa käyttäjän sijainnin perusteella. Jos et halua rajoittaa videosi katselua maakohtaisesti, älä käytä maarajoitustageja.

Video Country Restrictions

Maakohtainen rajoitus videosivustokartan avulla

Lisäämällä <video:restriction>-tagin videosivustokarttaan voit sallia tai estää videon näyttämisen tietyissä maissa. Voit määrittää vain yhden <video:restriction>-tagin kutakin videota kohden.

Määritä <video:restriction>-tagin sisällöksi välilyönneillä eroteltu luettelo ISO 3166 ‑maatunnuksista. Pakollinen relationship-attribuutti määrittää rajoituksen tyypin.

• relationship="allow" – Video näytetään vain määritetyissä maissa. Jos yhtään maata ei ole määritetty, videota ei näytetä missään.
  • relationship="deny" – Video näytetään kaikissa muissa paitsi määritetyissä maissa. Jos yhtään maata ei ole määritetty, video näytetään kaikissa maissa.

Alla olevaan videosivustokarttaesimerkkiin liittyvä video näytetään vain Kanadassa ja Meksikossa:

<url>
     <loc>http://www.example.com/videos/some_video_landing_page.html</loc>
     <video:video>
       <video:thumbnail_loc>
       </video:thumbnail_loc>
       <video:title>Kesä tulee, grilli kuumaksi!</video:title>
       <video:description>
           Petri näyttää, miten grillaat täydellisiä pihvejä joka kerta
       </video:description>
       <video:player_loc>
           http://www.example.com/player?video=123
       </video:player_loc>
       <video:restriction relationship="allow">ca mx</video:restriction>
     </video:video>
   </url>

Maakohtainen rajoitus strukturoidun datan avulla

Jos käytät VideoObject-mallin mukaista strukturoitua dataa videon kuvailemiseen, määritä VideoObject.regionsAllowed-ominaisuuden avulla alueet, joilla videohakutulos on nähtävissä. Jos et käytä tätä ominaisuutta, video voidaan näyttää hakutuloksissa kaikilla alueilla.

Maakohtainen rajoitus mRSS:n avulla

mRSS-syötteissä oleville videoille voidaan määrittää maakohtaisia rajoituksia käyttämällä media:restriction-tagia ja asettamalla sen pakollisen type-attribuutin arvoksi country. media:restriction-tagi edellyttää myös relationship-attribuuttia, jonka arvo on allow tai deny, ja jolle annetaan välilyönneillä eroteltu ISO 3166 ‑maatunnusten luettelo.

Tässä mRSS-esimerkissä video määritetään näytettäväksi kaikkialla muualla paitsi Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

<item xmlns:media="http://search.yahoo.com/mrss/" xmlns:dcterms="http://purl.org/dc/terms/">
    <link>http://www.example.com/examples/mrss/example.html</link>
    <media:content url="http://www.example.com/examples/mrss/example.mp4"
                   fileSize="405321" type="video/x-flv" height="240"
                   width="320" duration="120" medium="video"
                   isDefault="true">
      <media:title>Kesä tulee, grilli kuumaksi!</media:title>
      <media:description>
          Valmista täydellisiä pihvejä joka kerta
      </media:description>
      <media:thumbnail
          url="http://www.example.com/examples/mrss/example.png"
          height="120" width="160"/>
    </media:content>
    <media:restriction relationship="deny" type="country">us ca</media:restriction>
  </item>

Tutustu mRSS-syötteiden käyttämiseen Googlen videohaun kanssa tai lue lisää media:restriction-tagista mRSS:n teknisistä tiedoista.

Erilaiset URL-osoitteet

Sivulla olevaan videotiedostoon voi yhdistää useita URL-osoitteita. Alle on koottu niistä useimmat:

Diagram of URLs in a page

Tagi Kuvaus
1
  • <loc>
    (videosivustokartan tagi)

Videota isännöivän sivun URL-osoite. Esimerkki:

<loc>https://example.com/news/worlds-biggest-cat.html</loc>

2
  • VideoObject.embedUrl
    (strukturoitu data)
  • <video:player_loc>
    (videosivustokartan tagi)
  • <iframe src="...">

Oman soittimen URL-osoite. Usein tämä on sivulla olevan <iframe>- tai <embed>-tagin src-arvo. Esimerkki:

<video:player_loc>
https://archive.example.org/cats/1234</video:player_loc>

3
  • <video src="...">
    (HTML-tagi)
  • <embed src="...">
    (HTML-tagi)
  • <video:content_loc>
    (videosivustokartan tagi)
  • VideoObject.contentUrl
    (strukturoitu data)

URL-osoite, joka viittaa varsinaisiin, paikallisella sivustolla tai striimauspalvelussa sijaitseviin sisältötavuihin. Esimerkki:

<video src="videos.example.com/cats/1234.mp4">

Kun otat käyttöön strukturoitua dataa, videosivustokarttaa tai jotakin muuta menetelmää, lisää viittaus upotettuun soittimeen tai tiedoston tavuihin valitsemasi vaihtoehdon mukaisesti.

Videon estäminen Googlen hakutuloksista

Jos haluat piilottaa videon Googlen hakutuloksista, voit tehdä sen muutamalla eri tavalla:

• Aseta isäntäsivulle ja videotiedostolle kirjautumisnäyttö.
  • Lisää videosivustokarttaan videon maarajoitus ja määritä tyhjä allow-luettelo:
    <video:restriction relationship="allow"></video:restriction>
  • Estä lähdevideo ja/tai isäntäsivu robots.txt-tiedostolla. Jos videon ja isäntäsivun sivusto on sama, estä lähdetiedoston URL-osoite (contentUrl-osoite) ja isäntäsivun URL-osoite. Jos video kuuluu toiseen sisällönjakeluverkkoon, estä vain isäntä-/soitinsivu.
  • Palauta isäntäsivulla ja tiedostossa (jos tiedosto on sivulla) noindex-HTTP-vastaus.

Mikään näistä tavoista ei estä toista sivua linkittämästä videoosi tai sivullesi.

Tavallisia videoiden indeksointivirheitä

Olemme koonneet alle joitakin yleisiä videoiden indeksointiin liittyviä virheitä sekä niiden korjausohjeita, joita seuraamalla voit parantaa videoidesi mahdollisuuksia näkyä hakutuloksissa. Tutustu lisäksi verkkovastaavan ohjeisiimme.

Common Video Indexing Pitfalls

Resurssien estäminen robots.txt-tiedostolla

Hakukoneita estetään usein indeksoimasta JavaScript-, video- ja kuvatiedostoja käyttämällä robots.txt-tiedostoa. Videon lisääminen Googlen hakemistoon edellyttää, että voimme löytää strukturoidussa datassa tai sivustokartassa määritetyn pikkukuvan, videon sisältävän sivun, varsinaisen videon sekä JavaScript- ja muut resurssit, joita videon lataamiseen voidaan tarvita. Varmista, että robots.txt-sääntösi eivät estä näiden videoihin liittyvien resurssien käyttöä.

Jos käytät videosivustokarttoja tai mRSS-syötteitä, varmista, että Googlella on pääsy niihin. Jos robots.txt-tiedosto estää lähettämiesi sivustokarttojen tai syötteiden käytön, emme pysty lukemaan niitä.

Lue lisää robots.txt-tiedostosta.

Heikkolaatuiset pikkukuvat

Hyväksymme pikkukuvien tapauksessa kaikki kuvamuodot, mutta .png- ja .jpg-kuvat toimivat parhaiten. Kuvien vähimmäiskoko on 160 x 90 pikseliä ja enimmäiskoko 1 920 x 1 080 pikseliä.

Päällekkäiset pikkukuvat, nimet tai kuvaukset

Saman pikkukuvan, nimen tai kuvauksen käyttäminen useissa videoissa voi vaikuttaa videoiden lisäämiseen hakemistoon ja tuntua käyttäjistä sekavalta. Varmista, että jokaisen videon data on yksilöllistä. Jaksoihin jaetun sisällön tapauksessa yleinen ongelma on, että samaa sarjan nimen sisältävää pikkukuvaa käytetään useissa videoissa.

Menneisyydessä oleva vanhentumispäivä

Google ei lisää hakutuloksiin videoita, joiden vanhentumispäivä on jo mennyt. Tämä kattaa sivustokarttaan, sivun strukturoituun dataan ja sivuston otsikossa olevaan vanhentumistagiin merkityt vanhentumispäivät. Varmista, että kunkin videon vanhentumispäivä on oikein. Vaikka vanhentumispäivä on kätevä tapa estää videon käyttö tietyn päivän jälkeen, sillä voi rajoittaa vahingossa myös videoita, jotka on tarkoitettu vapaasti katseltaviksi. Jos et halua videon vanhenevan, älä lisää siihen vanhentumistietoja.

Poistettujen videoiden merkitseminen

Kun sivulta poistetaan upotettu video, jotkin sivustot ilmoittavat käyttäjille Flash-soittimen avulla, ettei video ole enää saatavilla. Tämä voi aiheuttaa ongelmia hakukoneille, ja siksi suosittelemme seuraavia vaihtoehtoja:

• Palauta 404 (Sivua ei löydy) ‑HTTP-tilakoodi aina, kun käyttäjä avaa poistetun tai vanhentuneen videon sisältävän laskeutumissivun. Selkeyden vuoksi voit palauttaa 404-tilakoodin lisäksi myös sivun HTML-koodin.
  • Määritä vanhenemispäivät sivun strukturoidussa datassa tai Googlelle lähetettävässä videosivustokartassa (käytä <video:expiration_date>-osaa) tai mRSS-syötteessä (käytä (<dcterms:valid>-tagia).

Monimutkaiset JavaScript- ja URL-katkelmat

On tärkeää suunnitella sivusto niin, ettei videosivuilla käytetä tarpeettoman monimutkaista JavaScriptiä. Jos käyttämäsi JavaScript on vaikeaselkoista ja kohteita upotetaan sen perusteella vain tietyissä tilanteissa, emme välttämättä onnistu lisäämään videoitasi hakemistoomme. Sisällön tai laskeutumissivujen URL-osoitteita, joissa edellytetään ristikkomerkin tai katkelmien tunnusten käyttöä, ei tueta. Myös Flashin käyttö sivulla voi vaikeuttaa sisällön lisäämistä hakemistoon. Saat parhaat tulokset määrittämällä videon nimen ja kuvauksen Flashin sijaan selkeinä HTML-merkintöinä.

Jos sivulla käytetään strukturoitua dataa, sen tulee olla käytettävissä ilman Flashin tai muiden upotettujen soittimien käyttöä.

Pienet, piilotetut tai vaikeasti löydettävät videot

Varmista, että sivuilla olevat videot ovat näkyvissä ja helposti löydettävissä. Google suosittelee lisäämään kullekin videolle oman sivun, jolla on kyseistä videota kuvaava yksilöllinen nimi tai kuvaus. Videoiden tulee olla sivulla näkyvällä paikalla, eivätkä ne saa olla piilossa tai vaikeasti löydettävissä.