Canonieke URL's gebruiken

In dit artikel wordt beschreven hoe u canonieke URL's kunt gebruiken om link- en rangschikkingssignalen te verbeteren voor inhoud die beschikbaar is via meerdere URL-structuren of via syndicatie.

Voor contentmanagement en online winkelsystemen geldt dat is dezelfde inhoud vaak toegankelijk via meerdere URL's. Met inhoudsyndicatie is het ook gemakkelijker om inhoud te distribueren naar totaal verschillende URL's en domeinen. Bijvoorbeeld:

Dezelfde productpagina heeft dynamische URL's als gevolg van een gebruikerssessie en/of zoekvoorkeur.
http://www.example.com/products?category=dresses&color=green

http://example.com/dresses/cocktail?gclid=ABCD

http://www.example.com/dresses/green/greendress.html
Uw blogsysteem slaat meerdere URL's automatisch op wanneer u hetzelfde bericht in meerdere secties plaatst.
http://blog.example.com/dresses/green-dresses-are-awesome/

http://blog.example.com/green-things/green-dresses-are-awesome/
Uw server is geconfigureerd om dezelfde inhoud weer te geven voor het www-subdomein of het https-protocol.
http://example.com/green-dresses

https://example.com/green-dresses

http://www.example.com/green-dresses
Inhoud die u op die blog levert voor syndicatie aan andere sites, wordt geheel of gedeeltelijk gereproduceerd op die domeinen.
http://news.example.com/green-dresses-for-every-day-155672.html (syndicatiebericht)

http://blog.example.com/dresses/green-dresses-are-awesome/3245/ (oorspronkelijk bericht)

Hoewel het met deze systemen gemakkelijker is om inhoud te ontwikkelen en te distribueren, leiden ze tot bepaalde uitdagingen wanneer mensen zoekmachines gebruiken om uw pagina te bereiken. Bijvoorbeeld:

• Linksignalen consolideren voor dubbele of vergelijkbare inhoud. Hierdoor kunnen zoekmachines de informatie die ze voor de afzonderlijke URL's hebben (zoals links naar de URL's), consolideren tot één voorkeurs-URL. Dit betekent dat links van andere sites naar http://example.com/dresses/cocktail?gclid=ABCD worden geconsolideerd met links naar http://www.example.com/dresses/green/greendress.html.
  • Statistieken bijhouden voor één product/onderwerp. Met verschillende URL's is het een grotere uitdaging om geconsolideerde statistieken voor bepaalde inhoud te verkrijgen.
  • De URL bepalen die u aan mensen wilt laten zien. U geeft er de voorkeur aan dat mensen terechtkomen op uw productpagina met groene jurken via http://www.example.com/dresses/green/greendress.html in plaats van http://example.com/dresses/cocktail?gclid=ABCD.
  • Syndicatie-inhoud verwerken. Als u uw inhoud via syndicatie publiceert op andere domeinen, wilt u de paginarangschikking consolideren naar uw voorkeurs-URL.

Om deze problemen aan te pakken, raden we u aan een canonieke URL voor inhoud (of vergelijkbare inhoud) te definiëren die beschikbaar is via meerdere URL's. U kunt dit voor Google Zoeken op verschillende manieren doen:

Hoewel we u aanraden een van deze methoden te gebruiken, is geen van de methoden vereist. Als u geen canonieke URL aangeeft, identificeren we de versie of URL die volgens ons het beste is.

Gebruik het robots.txt-bestand niet voor doeleinden met betrekking tot canonieke URL's.
Gebruik de tool voor het verwijderen van URL's niet voor canonieke URL's: de tool verwijdert alle versies van een URL uit Google Zoeken.
Geef geen verschillende URL's op als canonieke URL's voor dezelfde pagina (bijvoorbeeld één URL in een sitemap en een andere URL voor dezelfde pagina met rel="canonical").

Uw voorkeursdomein instellen

Laat Google weten aan welke versie van de site-URL u de voorkeur geeft voor uw domein:

• http://www.example.com
  • http://example.com

Als u uw voorkeursdomein instelt als http://example.com, verwerkt Google links naar http://www.example.com op precies dezelfde manier als links naar http://example.com.

Lees Uw voorkeursdomein instellen voor meer informatie.

De voorkeurs-URL aangeven met het linkelement rel="canonical"

Stel dat u wilt dat http://blog.example.com/dresses/green-dresses-are-awesome/ de voorkeurs-URL is, ondanks het feit dat verschillende URL's toegang hebben tot deze inhoud. U kunt dit als volgt laten weten aan zoekmachines:

• Markeer de canonieke pagina en eventuele andere varianten met het linkelement rel="canonical".
    Voeg een <link>-element met het kenmerk rel="canonical" toe aan het gedeelte <head> van deze pagina's:
    <link rel="canonical" href="http://blog.example.com/dresses/green-dresses-are-awesome" />

Dat geeft de voorkeurs-URL aan voor toegang tot het bericht over groene jurken, zodat de kans groter is dat gebruikers die URL-structuur te zien krijgen in de zoekresultaten. (Opmerking: we proberen hiermee rekening te houden, maar kunnen dit niet in alle gevallen garanderen.)

Voorkom fouten: gebruik absolute paden in plaats van relatieve paden voor het linkelement rel="canonical" .

Gebruik deze structuur: http://www.example.com/dresses/green/greendresss.html
Niet deze structuur: /dresses/green/greendress.html.

Een sitemap gebruiken om voorkeurs-URL's voor dezelfde inhoud op te geven

Kies een canonieke URL (voorkeurs-URL) voor elk van uw productpagina's en geef deze voorkeur aan ons door via een sitemap met deze canonieke URL's.

We kunnen niet garanderen dat we de URL's gebruiken die u via een sitemap verzendt, maar het verzenden van een sitemap is een goede manier om Google te laten weten welke pagina's op uw site u het belangrijkst vindt.

301-omleidingen gebruiken voor URL's die niet canoniek zijn

Stel dat uw pagina op meerdere manieren kan worden bereikt:

• http://example.com/home
  • http://home.example.com
  • http://www.example.com

Het is een goed idee om een van die URL's te kiezen als voorkeursbestemming (canonieke bestemming) en 301-omleidingen te gebruiken om verkeer van andere URL's door te sturen naar uw voorkeurs-URL. Een 301-omleiding aan de serverzijde is de beste manier om ervoor te zorgen dat gebruikers en zoekmachines naar de juiste pagina worden geleid. De statuscode 301 betekent dat een pagina permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie.

Aangeven hoe dynamische parameters moeten worden verwerkt

Gebruik de functie Parameterbehandeling om Google te laten weten welke parameters moeten worden genegeerd. Wanneer we bepaalde parameters negeren, worden er minder dubbele exemplaren van uw inhoud in de index van Google weergegeven en kan uw site sneller worden gecrawld. Als u bijvoorbeeld opgeeft dat de parameter sessionid moet worden genegeerd, beschouwt Google http://www.example.com/dresses/green.php?sessionid=273749 als gelijk aan http://www.example.com/dresses/green.php.

Een canonieke link opgeven in uw HTTP-header

Als u uw server kunt configureren, kunt u de http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_HTTP_header_fieldsHTTP-headerrel="canonical" gebruiken om de canonieke URL aan te geven voor HTML-documenten en andere bestanden, zoals pdf-bestanden. Stel dat uw site als volgt hetzelfde pdf-bestand beschikbaar stelt via verschillende URL's (bijvoorbeeld om gegevens bij te houden):

http://www.example.com/downloads/white-paper.pdf
http://www.example.com/downloads/partner-1/white-paper.pdf
http://www.example.com/downloads/partner-2/white-paper.pdf
http://www.example.com/downloads/partner-3/white-paper.pdf

In dit geval kunt u een HTTP-header rel="canonical" gebruiken om de canonieke URL voor het pdf-bestand als volgt aan Google door te geven:

Link: <http://www.example.com/downloads/white-paper.pdf>; rel="canonical"

Google ondersteunt deze linkheaderelementen momenteel alleen voor Google Zoeken.