Brug kanoniske webadresser

Denne artikel beskriver, hvordan du kan bruge kanoniske webadresser til at forbedre link- og rangeringssignaler for indhold, der er tilgængeligt via flere webadressestrukturer eller via syndikering.

I en verden af indholdsstyring og onlineshoppingsystemer er det almindeligt, at det samme indhold kan tilgås via flere forskellige webadresser. Med indholdssyndikering er det ligeledes nemt at distribuere indhold til forskellige webadresser og domæner. Eksempel:

Den samme produktside har dynamiske webadresser som følge af brugerens session og/eller søgepræference.
http://www.example.dk/produkter?kategori=kjoler&farve=grøn

http://example.com/kjoler/cocktail?gclid=ABCD

http://www.example.com/kjoler/grøn/grønkjole.html
Dit blogsystem gemmer automatisk flere webadresser, når du placerer det samme indlæg under flere sektioner.
http://blog.example.com/kjoler/grønne-kjoler-er-fantastiske/

http://blog.example.com/grønne-ting/grønne-kjoler-er-fantastiske/
Din server er konfigureret til at vise det samme indhold for www-underdomænet og https-protokollen.
http://example.com/grønne-kjoler

https://example.com/grønne-kjoler

http://www.example.com/grønne-kjoler
Det indhold, som du angiver på bloggen til syndikering til andre websites, gengives delvist eller fuldstændigt på disse domæner.
http://nyheder.example.com/grønne-kjoler-til-hverdag-155672.html (syndikeret indlæg)

http://blog.example.com/kjoler/grønne-kjoler-er-fantastiske/3245/ (oprindeligt indlæg)

Selvom disse systemer gør det nemmere at udvikle og distribuere indhold, giver de nogle udfordringer, når folk bruger søgemaskiner til at nå din side. Eksempel:

• Konsolidering af linksignaler til identisk eller lignende indhold. Dette hjælper søgemaskiner med at konsolidere de oplysninger, som de har for de enkelte webadresser (f.eks. links til dem), på en enkelt, foretrukken webadresse. Det betyder, at links fra andre websites  til http://example.com/kjoler/cocktail?gclid=ABCD bliver konsolideret med links til http://www.example.com/kjoler/grøn/grønkjole.html.
  • Sporing af data for et enkelt produkt/emne. Med en række forskellige webadresser er det mere udfordrende at få konsoliderede data for specifikt indhold.
  • Bestemmelse  af, hvilken webadresse der skal være synlig for brugerne.  Du foretrækker, at brugerne åbner din produktside med grønne kjoler via http://www.example.com/kjoler/grøn/grønkjole.html i stedet for http://example.com/kjoler/cocktail?gclid=ABCD.
  • Håndtering af syndikeret indhold. Hvis du syndikerer dit indhold til offentliggørelse på andre domæner, skal du konsolidere siderangering til din foretrukne webadresse.

For at løse disse problemer anbefaler vi, at du definerer en kanonisk webadresse for indhold (eller tilsvarende indhold), som er tilgængeligt via flere webadresser. Du kan gøre dette i forbindelse med Google-søgning på flere måder:

Selvom vi opfordrer dig til at bruge en af disse metoder, er det ikke påkrævet, at du anvender en af dem. Hvis du ikke angiver en kanonisk webadresse, identificerer vi den version eller webadresse, som vi mener, er den bedste.

Du må ikke bruge filen robots.txt til kanoniseringsformål.
Du må ikke bruge værktøjet til fjernelse af webadresser til kanonisering. Det fjerner alle versioner af en webadresse fra søgningen.
Du må ikke angive forskellige webadresser som kanoniske for den samme side (f.eks. én webadresse i et sitemap og en anden webadresse til den samme side ved hjælp af rel="canonical".

Angiv dit foretrukne domæne

Giv Google besked om, hvilken version af webadressen for dit website du foretrækker som dit domæne:

• http://www.example.com
  • http://example.com

Hvis du angiver dit foretrukne domæne som http://example.com behandler Google links til http://www.example.com nøjagtigt på samme måde som links til http://example.com.

Læs Angiv dit foretrukne domæne for at få flere oplysninger.

Angiv den foretrukne webadresse med linkelementet rel="canonical"

Hvis vi antager, at du vil have http://blog.example.com/kjoler/grønne-kjoler-er-fantastiske/ som den foretrukne webadresse, selvom en række forskellige webadresser kan få adgang til dette indhold. Du kan angive dette til søgemaskiner på følgende måde:

• Markér den kanoniske side og alle andre varianter  med linkelementet rel="canonical".
    Tilføj elementet <link> med attributten rel="canonical" til sektionen <head> på disse sider:
    <link rel="canonical" href="http://blog.example.com/kjoler/grønne-kjoler-er-fantastiske" />

Dette angiver den foretrukne webadresse, der skal bruges til at få adgang til indlægget om grønne kjoler, så søgeresultaterne vil være mere tilbøjelige til at vise brugerne denne webadressestruktur. Bemærk! Vi forsøger at respektere dette, men kan ikke garantere det i alle tilfælde.

Undgå fejl: Brug absolutte stier i stedet for relative stier med linkelementet rel="canonical".

Brug denne struktur:  http://www.example.com/kjoler/grøn/grønkjole.html
Ikke denne struktur: /kjoler/grøn/grønkjole.html.

Brug et sitemap til at angive foretrukne webadresser til det samme indhold

Vælg en kanonisk (foretrukken) webadresse til hver enkelt produktside, og angiv dine præferencer ved at sende disse kanoniske webadresser i et sitemap.

Vi kan ikke garantere, at vi bruger de webadresser, du indsender, i et sitemap, men dette er en god måde at oplyse Google om, hvilke sider på dit website du anser for at være de mest centrale.

Brug 301-omdirigeringer til webadresser, der ikke er kanoniske

Hvis vi antager, at din side kan nås på flere måder:

• http://example.com/startside
  • http://startside.example.com
  • http://www.example.com

Det er en god idé at vælge en af disse webadresser som din foretrukne (kanoniske) destination og bruge 301-omdirigeringer til at sende trafik fra de andre webadresser til din foretrukne webadresse. En 301-omdirigering fra serveren er den bedste måde at sikre, at brugere og søgemaskiner dirigeres til den korrekte side. 301-statuskoden betyder, at en side er flyttet permanent til en ny placering.

Angiv, hvordan dynamiske parametre skal håndteres

Brug Parameterhåndtering til at fortælle Google om parametre, som du ønsker ignoreret. Hvis visse parametre ignoreres, kan det reducere mængden af identisk indhold i Googles indeks og gøre det nemmere at gennemgå dit website. Hvis du f.eks. angiver, at parameteren sessionid skal ignoreres, vil Google anse http://www.example.com/kjoler/grøn.htm?sessionid=273749 som identisk med http://www.example.com/kjoler/grøn.htm.

Angiv et kanonisk link i din HTTP-header

Hvis du kan konfigurere din server, kan du bruge rel="canonical" HTTP-headere til at angive den kanoniske webadresse for HTML-dokumenter og andre filer som f.eks. PDF-filer. Det kan for eksempel være tilfældet, at den samme PDF-fil er tilgængelig via forskellige webadresser (f.eks. til sporing) på følgende måde:

http://www.example.com/downloads/white-paper.pdf
http://www.example.com/downloads/partner-1/white-paper.pdf
http://www.example.com/downloads/partner-2/white-paper.pdf
http://www.example.com/downloads/partner-3/white-paper.pdf

I dette tilfælde kan du bruge en rel="canonical" -HTTP-header til at angive den kanoniske webadresse for PDF-filen over for Google på følgende måde:

Link: <http://www.example.com/downloads/white-paper.pdf>; rel="canonical"

På nuværende tidspunkt understøtter Google kun disse linkoverskrifter for Websøgning.