Checken of een URL of afbeelding beschikbaar is voor Google

Kan Google toegang krijgen tot mijn pagina?

Onderdeel van het oplossen van problemen met je site is bepalen of een pagina of URL beschikbaar is voor Google. Beschikbaar betekent dat de crawler van Google (Googlebot) je pagina kan bereiken. Er zijn verschillende redenen waarom een pagina mogelijk niet beschikbaar is. De pagina kan om een wachtwoord vragen, de pagina kan worden geblokkeerd voor Google via een robots.txt-bestand op je site (waardoor het crawlen wordt voorkomen) of de pagina heeft mogelijk een noindex-tag of -instructie die de toegang niet blokkeert, maar Google laat weten dat de pagina niet moet worden geïndexeerd.

Je kunt de volgende technieken gebruiken om de beschikbaarheid van een webpagina of een afbeelding bij Google te testen.

Als de URL zich wel bevindt in een Search Console-property waarvan je de eigenaar bent:

1. Open de URL-inspectietool.
  2. Geef de URL op van de pagina of afbeelding die je wilt testen.
    • Vouw het gedeelte Dekking uit en onderzoek de resultaten zoals hieronder beschreven om te zien of Google toegang tot de pagina had toen deze de laatste keer werd gecrawld.
    • Als je wilt zien of Google nu toegang tot de bron heeft, klik je op Live URL testen. Vouw het gedeelte Dekking uit en onderzoek de resultaten zoals hieronder beschreven.
  3. Onderzoek deze waarden in de testresultaten:
    • Crawl toegestaan?: Moet Ja zijn. Zo niet, dan is de pagina niet beschikbaar voor Google (waarschijnlijk omdat de pagina wordt geblokkeerd door een robots.txt-regel).
    • Pagina ophalen: Moet Geslaagd zijn. Zo niet, dan is de pagina niet beschikbaar voor Google en wordt in het resultaat uitgelegd waarom.
    • Indexering toegestaan?: Moet Ja zijn. Zo niet, dan heb je een noindex-tag of -instructie die voorkomt dat die bron wordt getoond in Google-resultaten.

Als de URL zich niet bevindt in een Search Console-property waarvan je de eigenaar bent:

Het gaat bijvoorbeeld om een afbeelding op je pagina die wordt gehost op een ander domein.

1. Open de test voor uitgebreide resultaten.
  2. Geef de URL op van de pagina of afbeelding die je wilt testen en klik op URL testen.
  3. Vouw in de resultaten het gedeelte Crawlen uit.
  4. Je ziet de volgende resultaten:
    • Crawl toegestaan?: Moet Ja zijn. Zo niet, dan is de pagina niet beschikbaar voor Google (waarschijnlijk omdat de pagina wordt geblokkeerd door een robots.txt-regel).
    • Pagina ophalen: Moet Geslaagd zijn. Zo niet, dan is de pagina niet beschikbaar voor Google en wordt in het resultaat uitgelegd waarom.
    • Indexering toegestaan?: Moet Ja zijn. Zo niet, dan heb je een noindex-tag of -instructie die voorkomt dat die bron wordt getoond in Google-resultaten.