HTTPS-rapport

Het HTTPS-rapport laat zien welke geïndexeerde URL's op je site HTTP zijn en welke HTTPS. Google raadt ten zeerste aan HTTPS voor je site te gebruiken om de beveiliging en privacy van je gebruikers te waarborgen. Als je site een pagina heeft met zowel een HTTP- als een HTTPS-adres, geeft Google de voorkeur aan indexering van de HTTPS-versie. Dit rapport is alleen beschikbaar voor domeinproperty's en property's met een HTTPS-URL-voorvoegsel.

HTTPS-rapport openen

Waar je op moet letten

Het rapport toont het aantal geïndexeerde HTTPS- en HTTP-URL's. Search Console checkt daarna elke HTTP-URL op een overeenkomende HTTPS-URL (waarbij parameters worden genegeerd) en rapporteert waarom de HTTPS-versie niet kan worden geïndexeerd.

In de ideale situatie staan er in het rapport geen HTTP-URL's voor je site. Dit betekent dat je site uitsluitend HTTPS-URL's gebruikt. Als je wel HTTP-URL's in dit rapport ziet staan, probeer dan de fouten op te lossen om je bezoekers een goede paginafunctionaliteit te bieden.

Als je site voornamelijk HTTP-URL's bevat, zie je misschien een paar fouten vanwege HTTPS-crawlproblemen en veel andere fouten vanwege andere problemen. In dit geval heeft Google waarschijnlijk geprobeerd de overeenkomende HTTPS-pagina's te crawlen en is Google hiermee gestopt nadat de eerste HTTPS-URL's 404-reacties retourneerden.

In het rapport wordt geen rekening gehouden met alternatieve HTTPS-versies van een HTTP-pagina die niet dezelfde URL-structuur hebben.

Problemen oplossen

1. Los eerst andere problemen dan HTTPS niet geëvalueerd op. Als je andere problemen oplost, los je deze problemen misschien ook op.
  2. Voor URL's met problemen klik je op het specifieke probleem om een lijst te bekijken van de betreffende pagina's. Over het algemeen is het een goed idee om de problemen die invloed hebben op de meeste pagina's als eerste op te lossen.
  3. Bepaal voor elke voorbeeldfout in de tabel de HTTPS-URL die is gecrawld voor die URL: Search Console test de HTTPS-versie van de HTTP-URL.
  4. Volg het advies in de foutbeschrijving om het probleem op te lossen.
  5. Los de HTTPS-fouten op. Als een site veel HTTPS-problemen heeft, kan Google het crawlproces voor je HTTPS-pagina's stopzetten.

Fouten

Een opmerking over tijdelijke fouten: Sommige fouten kunnen tijdelijk zijn en worden na verloop van tijd vanzelf opgelost. Dit komt meestal doordat Google de HTTP-pagina heeft gecrawld voordat je de HTTPS-pagina hebt gepost of voordat Google de kans heeft gehad om de HTTPS-versie van de URL te crawlen (crawlen van de HTTPS-versie staat in de wachtrij). Daarom kan het voorkomen dat sommige problemen uiteindelijk vanzelf worden opgelost, zelfs zonder wijzigingen door jou.

• HTTP gemarkeerd met canonieke tag: De HTTP-pagina heeft een <link rel="canonical">-tag die aangeeft dat de HTTP-versie canoniek is. Als je een HTTPS-versie van de pagina hebt, moet je de HTTPS definiëren als de canonieke pagina.
    • Testen: Je kunt deze tag zoeken met de URL-inspectietool:
      1. Klik op het inspectie-icoon  naast de URL in het HTTPS-rapport.
      2. Klik op URL-inspectie in de paginakop om naar de hoofdinspectieresultaten voor de URL te gaan.
      3. Klik op Live test.
      4. Klik op Geteste pagina bekijken om de HTML van de live pagina te bekijken en zoek naar de tag.
  • HTTPS heeft een ongeldig certificaat: De HTTPS-URL heeft een ongeldig SSL-certificaat. Meestal is dit van invloed op een volledige site. Je moet je HTTPS-certificaat voor browsers updaten zodat je beveiligde pagina's zonder problemen kunnen worden bezocht.
  • Sitemap verwijst naar HTTP: Een sitemap op je site verwijst naar een HTTP-URL die is geïndexeerd als canoniek. Update je sitemaps zodat ze verwijzen naar de HTTPS-versie van je pagina's. Je ziet deze fout alleen als Google de in de sitemap vermelde HTTP-URL heeft kunnen crawlen en indexeren.
  • HTTPS heeft een omleiding: De HTTPS-URL bestaat, maar leidt om naar een HTTP-URL. Verwijder de omleiding of verwijs door naar een HTTPS-pagina.
  • HTTPS-URL bevat een robots.txt-regel: De HTTPS-URL is aanwezig, maar kan niet worden gecrawld vanwege een robots.txt-regel.
  • HTTPS niet geëvalueerd: Deze fout kan worden veroorzaakt door een van de volgende voorwaarden (zie Problemen met niet-geëvalueerde HTTPS oplossen):
    • De HTTP-URL heeft geen equivalente HTTPS-URL. Als de equivalente HTTPS-URL niet bestaat (404-fout) of Google een andere 4XX-fout (zoals verificatie vereist) of 5XX-fout (serverproblemen) tegenkomt, wordt de URL gelabeld als HTTPS niet geëvalueerd.
    • De HTTP- en equivalente HTTPS-URL's bestaan, maar Google heeft om de een of andere reden de HTTP-versie als canoniek gekozen. Markeer je HTTPS als canoniek via een van deze methoden.
    • Google heeft zoveel fouten aangetroffen dat de verwerking van URL's in de wachtrij op je site is stopgezet. Resterende URL's in de wachtrij worden gelabeld als HTTPS niet geëvalueerd.
    • Er is een fout voor de hele site opgetreden waardoor Google deze URL niet kan evalueren (bijvoorbeeld een ongeldig SSL-certificaat voor de site).
    • Google heeft de URL nooit gezien, of heeft de URL wel gezien maar nog niet gecrawld. Als dit een net gecrawlde URL is, kan het enige tijd duren voordat de HTTPS-status is geëvalueerd. Wacht dus een dag en check of het probleem automatisch is opgelost.
  • Andere problemen: Er is een andere fout opgetreden die niet wordt vermeld in de lijst met fouten.

Problemen met niet-geëvalueerde HTTPS oplossen

Als je naast HTTPS niet geëvalueerd veel andere fouten ziet, los je eerst de andere fouten op. Doe je dit, dan wordt de verwerking misschien niet meer geblokkeerd zodat deze URL's kunnen worden verwerkt.

Als dit een net gecrawlde URL is, kan het enige tijd duren voordat de HTTPS-status is geëvalueerd. Wacht dus een dag en check of het probleem automatisch is opgelost.

Als je maar een paar andere fouten ziet naast HTTPS niet geëvalueerd,

• Als je site weinig (of geen) HTTPS-pagina's heeft, is dit aantal uiteraard groot. We raden je aan je site over te zetten naar HTTPS.
  • Als je site een HTTPS-fout voor de hele site heeft (zoals een ongeldig certificaat), kan dit het probleem veroorzaken.
  • Check je site op beschikbaarheidsproblemen in het rapport Crawlstatistieken. Als je site niet reageert op crawlverzoeken, kan Google worden gevraagd de URL's niet meer te checken.
  • Zoek naar fouten of 404-reacties in het rapport Pagina-indexering, met name op belangrijke pagina's.
  • Zie Problemen met ontbrekende HTTPS-URL's oplossen.

Problemen met ontbrekende HTTPS-URL's oplossen

Als je geen HTTPS-versie hebt van een HTTP-URL, moet je er een maken.

Als je wel een HTTPS-versie hebt van een HTTP-URL, laat je Google dit weten: