Vanliga frågor från webbansvariga

Svar på de vanligaste frågorna om Google och Googles verktyg för webbansvariga

I den här artikeln hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna som vi får om organisk sökning.

I den här artikeln:

Webbplatsens placering i sökresultat

Hur kan jag få så många som möjligt att länka till min webbplats?

Om du skapar en unik och intressant webbplats ökar chanserna att andra personer vill länka till den. Google är väldigt bra på att upptäcka onaturliga länkar som bryter mot våra riktlinjer för webbansvariga (till exempel utväxling av länkar i länksystem, betalda och autogenererade länkar). Att delta i sådana länksystem kan alltså straffa sig. Titta på den här videon så får du fler idéer:

Min webbplats brukade få bra placeringar, men nu får den inte längre det Vad har hänt?

Webben är ett organiskt ekosystem i ständig förändring och webbplatsernas placering i sökresultaten påverkas av många faktorer. Kanske har Google svårt att genomsöka din webbplats. Det kan också bero på felaktigheter i webbplatsens innehåll. Börja felsökningen med att läsa igenom avsnittet Min webbplats får inget bra resultat i sökningar.

Hur påverkar +1-knappen min trafik?

Egna kommentarer bredvid din sida i sökresultatet kan öka webbplatsens synlighet och göra utdraget från webbplatsen mer tilltalande, vilket i sin tur ökar chansen att användare klickar vidare till sidan. Vi arbetar för att kunna ge webbansvariga mer information hur +1 påverkar webbplatsens resultat vid sökningar. Håll utkik efter uppdateringar!

Vanliga frågor om +1-knappen

.com, .org, .gov, .ponies – påverkar min toppdomän webbplatsens resultat vid sökningar?

Googles mål är att leverera de bästa och mest relevanta sökresultaten för användaren, oavsett toppdomän. Om systemet avgör de bästa resultaten på en sida på ett nytt gTLD visar vi den sidan i sökresultaten.

Påverkar +1 statistiken för min webbplats i sökningar?

Om du får en rekommendation av en vän eller en bekant är den ofta mer relevant för dig än en rekommendation från en främling. En filmrecension från en expert är till exempel användbar, men en filmrecension från en vän som har liknande smak som du är ännu bättre. Därför är +1 från vänner och kontakter en användbar faktor för Google när vi avgör hur relevant din sida är för en användares sökning. Det här är bara en av många faktorer Google använder för att avgöra hur relevant en sida är och hur den ska rankas och vi justerar och förbättrar hela tiden algoritmen för att göra sökkvaliteten ännu bättre. Som med andra nya signaler för placeringar börjar vi försiktigt med +1:or för att lära oss hur signalerna påverkar kvaliteten på sökresultaten.

Vanliga frågor om +1-knappen

Finns det någon risk att mina konkurrenter saboterar webbplatsens placering i sökresultaten?

Vi arbetar hårt för att omöjliggöra denna typ av sabotage mellan konkurrenter. Om du är bekymrad över en webbplats som är länkad till din föreslår vi att du kontaktar den webbansvariga för den webbplatsen. Google samlar in och organiserar information som publiceras på internet. Vi styr inte över innehållet på dessa sidor.

Vilka tekniker kan leda till att Google placerar en manuell åtgärd mot spam på min webbplats i sökresultaten?

Vårt mål är att erbjuda de bästa och mest relevanta resultaten för användarnas frågor. Ibland väljer webbansvariga – mer eller mindre medvetet – att använda teknik som är avsedd att utnyttja systemet. En webbplats kan till exempel innehålla dold text, dolda länkar och använda sig av cloaking eller vilseledande omdirigeringar. I riktlinjerna för kvalitet i våra riktlinjer för webbansvariga beskrivs några av de otillåtna aktiviteter som kan bestraffas.

Jag har genomfört ändringar på min webbplats så att den inte längre strider mot riktlinjerna för webbansvariga. Hur meddelar jag Google att min webbplats är ren?

Skicka in en begäran om omprövning. Det kan ta flera veckor innan detta är klart. Tyvärr kan vi inte svara personligen på begäranden om omprövning för närvarande. Om det är flera veckor sedan du skickade din begäran om omprövning och ingenting har ändrats i hur webbplatsen visas på Google beror det antagligen på att din webbplats fortfarande strider mot Googles riktlinjer för webbansvariga, eller att den helt enkelt inte rankas så högt som du skulle önska.

Varför visas inte mina bilder i Googles bildsökningsresultat?

Du kan förbättra bildernas placering i sökresultaten genom att ge Google så mycket information som möjligt om dem. Ge bilderna detaljerade och informativa filnamn och alt-texter eller skicka in en webbplatskarta för bilder.

Varför visas inte mina videor i Googles sökresultat?

Du kan göra det lättare för oss att hitta och indexera ditt videoinnehåll genom att skapa och skicka en webbplatskarta för video. På så sätt informerar du Google om videor på webbplatsen som vi kanske inte skulle upptäcka annars. Du kan också ange användbar information som videons titel och speltid.

Informationen som visas om din webbplats i sökresultat

Fel titel visas på min sida

Den första raden i alla sökresultat är webbsidans titel. Texten kommer vanligtvis från innehållet i taggen <title> (samma text som visas i webbläsarens namnlist). Ibland (oftast om title-taggen inte betyder något eller om sidan inte går att genomsöka) tar Google titeln från ankartexten från en länk till sidan eller från Open Directory Project.

Sidans titel ger Google information om innehållet. Relevanta, användbara titlar hjälper dessutom användare att avgöra vilken sida de ska klicka på i resultaten.

Jag vill inte att ett visst utdrag från webbplatsen ska visas i sökresultat.

Google försöker automatiskt extrahera den del av sidan som är mest relevant för användarens fråga. Du kan använda metataggen och förhindra att Google visar vissa kodavsnitt. Du kan också hjälpa oss att välja rätt kodavsnitt genom att skapa bra metabeskrivningar.

Vem kan se +1-knappen vid en sökning på Google?

+1-knappen visas på engelska för användare som är inloggade på google.com och som använder en webbläsare på datorn. Om du inte har loggat in kan du ändå se +1-knappar, men om du klickar på en knapp blir du ombedd att logga in.

Vanliga frågor om +1-knappen

Jag vill att stjärnor, priser eller recensioner på min webbplats ska visas i sökresultat. Hur gör jag?

Vissa webbplatser, särskilt stora webbplatser som tillhandahåller recensioner, använder RDFa, mikrodata eller mikroformat för att identifiera strukturerad information (recensioner, produktinformation, kontaktuppgifter etc.) i innehållet. Informationen är intressant för användare men kräver att du kodar webbplatsens innehåll på ett mycket strukturerat sätt.

Vad är en cachad version av en sida?

Google länkar till den aktuella versionen av sidan och sparar dessutom en tidigare version så att du kan se hur den såg ut nyligen, eller visa den lagrade (cachade) kopian om den aktuella sidan inte är tillgänglig. Du kan också visa en version av den lagrade sidan med bara text. Eftersom sökmotorer i första hand genomsöker text är det här ett bra sätt att se hur sidan visas för Google. (Om viktigt innehåll till exempel inte visas i textversionen av sidan kan det bero på att innehållet är inbäddat i en bild eller av någon annan anledning inte är tillgängligt för sökmotorer.)

Hur ändrar jag länklistan som visas för min webbplats i sökresultat?

Webbplatslänkar skapas med hjälp av algoritmer och ska hjälpa användare att snabbt hitta relevanta delar på webbplatsen. Alla webbplatser har inte webbplatslänkar och det är inte alltid de är tillgängliga. Webbplatslänkar visas bara för resultat när vi anser att de är användbara.

Om strukturen på webbplatsen inte tillåter att våra algoritmer hittar bra webbplatslänkar eller om webbplatslänkarna för din webbplats inte är relevanta för användarens sökfråga kommer de inte att visas. Det finns dock flera bra sätt för att förbättra kvaliteten på webbplatslänkarna. För webbplatsens interna länkar kan du till exempel se till att använda ankartext och alternativ text som är informativ, koncis och inte upprepar sig.

Varför visas inte min webbplats i sökningar efter lokala företag?

Om Google upptäcker att din fråga är platsbaserad (till exempel [seattle pizza]) visar vi en karta med relevanta resultat. Dessutom kan vi visa relevanta bilder intill kartan (till exempel en bild på tornet Space Needle om du söker efter Seattle).

Om du har ett företag eller någon form av verksamhet som inte visas på kartan i sökresultatet kontrollerar du att din verksamhet finns med i Google Places.

Ta bort information från Googles sökresultat.

Hur tar jag bort en sida från Google?

Google kontrollerar inte innehållet på internet. Innan vi tar bort en sida från våra sökresultat måste ägaren ändra eller lägga ner sidan. Om du själv är ägaren kan du göra ändringarna. Nästa gång vi genomsöker webbplatsen ser vi ändringarna och uppdaterar vårt index.

När du har gjort ändringarna kan du påskynda borttagningen genom att skicka in en begäran om borttagning av webbadress. Om du inte äger webbplatsen och den webbansvariga inte vill ta bort innehållet kan du ändå begära borttagning av viss konfidentiell eller personlig information, till exempel personnummer, bankkontonummer eller signatur.

Hur tar jag bort en cachelagrad version av en sida?

Om en sida har ändrats och du behöver ta bort gammal information snabbt kan du göra en begäran om borttagning och välja alternativet "Ta bara bort sidan från cacheminnet". Om du vill att Google aldrig ska visa cachelagrade länkar till en sida använder du metataggen noarchive.

Någon använder mitt innehåll eller bryter mot min upphovsrätt. Hur kan jag få bort deras sidor?

Om du upptäcker att en annan webbplats duplicerar ditt innehåll genom hopsamling (d.v.s. genom att tillskansa sig innehållet och publicera det på nytt), är det föga troligt att detta påverkar placeringen för din egen webbplats på Googles sökresultatsidor på ett negativt sätt. Om du upptäcker ett fall som är särskilt frustrerande får du gärna göra en DMCA-anmälan. Då gör du anspråk på äganderätten till innehållet och begär att den andra webbplatsen tas bort från Googles index.

Hur håller jag mitt innehåll borta från Googles sökresultat?

Om innehållet är privat måste du använda serverautentisering (lösenordsskydd) så att det inte går att komma åt det. Förlita dig inte på att robots.txt eller meta- och rubriktaggar förhindrar att privat innehåll offentliggörs. I den här videon finns olika rekommendationer om hur du förhindrar att Google och andra sökmotorer genomsöker privat innehåll.

Du kan också instruera sökmotorer att inte indexera en viss sida med metataggen noindex. Om du gör det måste du se till att den sidan inte är otillåten i filen robots.txt. Om vi inte får genomsöka en sida kan vi heller inte se och följa metataggen på den.

Du kan också använda direktivet X-Robots-Tag, som lägger till stöd för REP-metataggar (Robots Exclusion Protocol) för sidor som inte är HTML. Direktivet ger dig samma kontroll över dina videor, kalkylark och andra filtyper som indexeras.

Varför nekades min begäran om att ta bort en webbadress?

Bredvid avslaget visas ikonen eller en länk till mer information. Där kan du få mer information om varför just din begäran om borttagning avslogs.

Om du begärde att en katalog eller en hel webbplats skulle tas bort måste du blockera det innehållet i din robots.txt-fil för att begäran ska gå igenom. (Det räcker inte att returnera 404-koder.)

Om du begärde en borttagning från cacheminnet ska du inte ange sidans webbadress (t.ex. http://www.example.com) utan webbadressen till Googles cacheminne (t.ex. http://209.85.273.132/search?q=cache:VE9bONM_7xsJ:www.example.com).

Din webbadress måste uppfylla kraven för borttagning. Om du fortfarande inte förstår kan du ställa en ny fråga i vårt forum. Ange all relevant information, inklusive vad du försökte ta bort och vilken orsak som gavs för avslaget.

Om du inte hittar svaret på din fråga här kan du läsa  Googles hjälpresurser för webbansvariga (inklusive hur du kommunicerar med Google). I Googles hjälpforum för webbansvariga kan du få hjälp från anställda hos Google och andra webbansvariga.

Vi tillhandahåller officiella forum från Google på följande språk: Dansk •Deutsch • Español • Français • Italiano • Magyar • Nederlands • Polski • Português • Suomi • Svenska • Türkçe • Русский • العربية • 中文(简体) • 日本語 • 한국어

Dessutom finns massor av andra vanliga frågor och svar på webbplatserna som hör till forumen. De senaste nyheterna skriver vi om i Googles officiella blogg för webbansvariga.