Veelgestelde vragen voor webmasters

In dit artikel hebben we de antwoorden gecombineerd op de vragen die ons het vaakst over organisch zoeken worden gesteld.

Als u het antwoord op uw vraag niet kunt vinden op deze pagina, raadpleegt u de Help-bronnen voor webmasters van Google (inclusief informatie over hoe u kunt communiceren met Google). Op het Helpforum voor webmasters van Google kunt u hulp krijgen van Googlers en andere webmasters.

We bieden officiële Google-forums aan in de volgende talen: DeutschEspañolFrançaisItalianoMagyarNederlandsPolskiPortuguêsSuomiSvenskaTürkçeРусскийעבריתالعربية中文(简体)日本語한국어

Daarnaast kunt u de gedetailleerde Veelgestelde vragen op de begeleidende site voor ons forum raadplegen. Bezoek het officiële Google-blog voor webmasters voor het laatste nieuws.

In dit artikel:

De positie van uw site in zoekresultaten

Hoe zorg ik ervoor dat personen links naar mijn site toevoegen?

De sleutel om links naar uw site te krijgen, is het maken van unieke, interessante inhoud waarnaar andere personen links willen toevoegen. Google is zeer goed in het detecteren van onnatuurlijke links die onze richtlijnen voor webmasters schenden (bijvoorbeeld links die afkomstig zijn uit uitwisselingsprogramma's voor links of betaalde programma's voor links of links die automatisch zijn gegenereerd), dus als u deelneemt aan dergelijke programma's, kan dit meer kwaad dan goed doen. Bekijk deze video voor meer ideeën:

De positie van mijn site was erg goed, maar dit is niet langer het geval. Wat is er gebeurd?

Het internet is een organisch, steeds veranderend ecosysteem en er kunnen veel redenen zijn waarom de prestaties van uw site in de zoekresultaten variëren. Misschien ondervindt Google problemen bij het crawlen van uw site of is er een probleem met uw inhoud. Raadpleeg Mijn site heeft geen hoge positie in de zoekresultaten om te beginnen met het oplossen van de problemen.

Wat is de invloed van de +1-knop op mijn verkeer?

Gepersonaliseerde annotaties naast uw pagina in de zoekresultaten kunnen de zichtbaarheid van uw site vergroten en het fragment van uw site interessanter maken. Hierdoor kan de kans toenemen dat gebruikers doorklikken naar uw pagina. We werken eraan webmasters te voorzien van meer gegevens over de impact van +1 op de prestaties van hun site in het zoeknetwerk. Kom dus regelmatig terug voor updates.

Veelgestelde vragen over de +1-knop

.com, .org, .gov, .ponies—heeft mijn topdomein invloed op de prestaties van mijn website in zoekopdrachten?

Google heeft als doel de beste en meest relevante resultaten aan de gebruiker weer te geven, ongeacht het topdomein. Als ons systeem bepaalt dat het beste resultaat een pagina op een nieuwe gTLD is, retourneren we die pagina in de zoekresultaten.

Is +1 van invloed op de prestaties van mijn site in het zoeknetwerk?

Inhoud die wordt aanbevolen door vrienden en kennissen, is vaak relevanter dan inhoud van vreemden. Een filmrecensie van een expert is bijvoorbeeld nuttig, maar een filmrecensie van een vriend met dezelfde smaak kan nog beter zijn. Daarom kunnen +1's van vrienden en contacten een handig signaal voor Google zijn wanneer de relevantie van uw pagina voor de zoekopdracht van een gebruiker wordt bepaald. Dit is slechts een van de signalen die Google kan gebruiken om de relevantie en positie van een pagina te bepalen en we zijn voortdurend bezig met het verfijnen en verbeteren van ons algoritme om de algehele zoekkwaliteit te verbeteren. We beginnen voorzichtig met +1's, net zoals bij elk nieuw rangschikkingssignaal, en leren geleidelijk hoe die signalen van invloed zijn op de zoekkwaliteit.

Veelgestelde vragen over de +1-knop

Kan een concurrent iets doen om de prestaties van mijn site in de zoekresultaten negatief te beïnvloeden?

We werken er hard aan ervoor te zorgen dat concurrenten geen negatieve invloed kunnen hebben op de posities van andere sites. Als u bezorgd bent over een andere site die een link bevat naar uw site, raden we u aan contact op te nemen met de webmaster van de betreffende site. Google verzamelt en ordent de informatie die op internet wordt gepubliceerd, maar we bepalen niet de inhoud van deze pagina's.

Welke technieken kunnen ertoe leiden dat Google een handmatige spamactie op mijn website in de zoekresultaten plaatst?

We willen gebruikers de beste en meest relevante resultaten leveren voor hun zoekopdracht. Soms gebruiken webmasters (per ongeluk of doelbewust) technieken die proberen het systeem te misleiden. Een site kan bijvoorbeeld verborgen tekst of links bevatten of cloaking of misleidende omleidingen bevatten. In het gedeelte over kwaliteitsrichtlijnen van onze richtlijnen voor webmasters worden enkele van de ongeoorloofde praktijken beschreven die tot een straf kunnen leiden.

Ik heb enkele wijzigingen aangebracht zodat mijn site de richtlijnen voor webmasters niet meer schendt. Hoe kan ik ervoor zorgen dat Google weet dat mijn site is opgeschoond?

Verzend een verzoek tot heroverweging. De heroverweging neemt enkele weken in beslag. We kunnen op dit moment helaas niet afzonderlijk reageren op verzoeken tot heroverweging. Als het enkele weken geleden is dat u uw verzoek tot heroverweging heeft ingediend en u geen wijzigingen in de prestaties van uw site ziet, betekent dit waarschijnlijk dat uw site de richtlijnen voor webmasters nog steeds schendt of dat uw site een minder goede positie heeft dan u zou willen.

Waarom worden mijn afbeeldingen niet weergegeven op Google Afbeeldingen?

Over het algemeen kunt u de prestaties van uw afbeeldingen in de zoekresultaten verbeteren door Google te voorzien van zo veel mogelijk informatie over uw afbeeldingen. U kunt dit doen door gedetailleerde, informatieve bestandsnamen en alternatieve tekst te leveren of door een afbeeldingssitemap te verzenden.

Waarom worden mijn video's niet weergegeven op Google Zoeken?

U kunt ons helpen uw video-inhoud te vinden en te indexeren door een videositemap te maken en te verzenden. Zo kunt u Google op de hoogte stellen van video's op uw site dat we anders mogelijk niet ontdekken en kunt u nuttige informatie verstrekken, zoals de titel of speelduur van de video.

De vermelding van uw site in de zoekresultaten

Er wordt een onjuiste titel weergegeven op mijn pagina

De eerste regel van alle zoekresultaten is de titel van de webpagina. Deze tekst komt over het algemeen uit de inhoud van de tag <title> voor die pagina (dit is ook de tekst die wordt weergegeven in de titelbalk van uw browser). Af en toe (over het algemeen wanneer de 'title'-tag geen betekenis heeft of we deze niet kunnen crawlen) extraheert Google de titel uit de ankertekst van een link naar die pagina, of uit het Open Directory Project.

Uw paginatitel geeft Google aanvullende informatie over de inhoud van de pagina. Relevante, nuttige titels helpen gebruikers ook te bepalen op welke site van de resultatenpagina ze klikken.

Ik wil niet dat een fragment van mijn site wordt weergegeven in de zoekresultaten voor mijn site.

Google probeert automatisch het gedeelte van de pagina te gebruiken dat het meest relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker. U kunt de metatag gebruiken om te voorkomen dat Google fragmenten weergeeft, of u kunt ons helpen goede fragmenten te kiezen door nuttige metabeschrijvingen op te stellen.

Wie kan de +1-knop in Google Zoeken zien?

De +1-knop wordt weergegeven voor aangemelde gebruikers van google.com in het Engels die een moderne desktopbrowser gebruiken. Als u niet bent aangemeld, kunt u nog steeds +1-knoppen zien. Als u echter op een knop klikt, wordt u gevraagd u aan te melden.

Veelgestelde vragen over de +1-knop

Hoe zorg ik ervoor dat er sterren (of prijzen of recensies) worden weergegeven in de zoekresultaten voor mijn site?

Sommige sites, met name grootschalige recensiesites, gebruiken RDFa, microdata of microformats om gestructureerde gegevens, zoals recensies, productgegevens of contactgegevens, te identificeren in hun inhoud. Dit kan erg handig zijn voor gebruikers, maar vereist ook dat u de inhoud van uw site op een gestructureerde manier markeert.

Wat is een gecachte versie van een pagina?

Google geeft een link weer naar de huidige versie van een pagina. Verder slaat Google een kopie op van een recente versie van die pagina, zodat u kunt zien hoe deze er onlangs uitzag, of zodat u de opgeslagen ('gecachte') pagina kunt bekijken als de huidige pagina niet beschikbaar is. U kunt ook een tekstversie van uw gecachte pagina weergeven. Aangezien zoekmachines hoofdzakelijk tekst crawlen, is dit een handige manier om te bekijken hoe uw pagina eruit ziet volgens Google. (Als belangrijke inhoud bijvoorbeeld niet zichtbaar is in de tekstversie van de pagina, kan dit zijn omdat de inhoud is ingesloten in een afbeelding of anderszins niet beschikbaar is voor zoekmachines.)

Hoe kan ik de lijst met links wijzigen die wordt weergegeven in de vermelding van mijn site in de zoekresultaten?

Sitelinks zijn links die via automatische algoritmen worden gegenereerd om gebruikers te helpen snel te navigeren naar de relevante gedeelten van uw site. Niet alle sites bevatten sitelinks. Verder zijn sitelinks niet altijd beschikbaar. We geven alleen sitelinks weer voor resultaten wanneer we denken dat deze handig zijn voor de gebruiker.

Als de structuur van uw site onze algoritmen niet in staat stelt goede sitelinks te vinden, of als sitelinks voor uw site niet relevant zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker, worden ze niet weergegeven. Er zijn echter een aantal praktische tips die u kunt volgen om de kwaliteit van uw sitelinks te verbeteren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de interne links van uw site beschikken over alt-tekst en ankertekst die informatief en compact is en geen herhalingen bevat.

Waarom wordt mijn site niet vermeld in resultaten voor lokale bedrijven?

Als Google vaststelt dat uw zoekopdracht locatiegebaseerd is (bijvoorbeeld [seattle pizza]), geven we een kaart met relevante locaties weer. Bovendien kunnen naast de kaart ook relevante afbeeldingen worden weergegeven (bij een zoekopdracht naar Rotterdam plaatsen we er bijvoorbeeld een afbeelding van de Euromast naast).

Als u een bedrijfslocatie of andere locatie heeft die niet op een kaart wordt weergegeven in de zoekresultaten, moet u zich ervan verzekeren dat de locatie is toegevoegd aan Google Places.

Informatie verwijderen uit de zoekresultaten van Google

Hoe kan ik een pagina verwijderen van Google?

Google heeft geen controle over de inhoud van internet, dus voordat we een pagina uit onze zoekresultaten verwijderen, moet de eigenaar deze pagina wijzigen of verwijderen. Als u de eigenaar bent, kunt u gewoon de gewenste wijzigingen aanbrengen. We vinden de wijzigingen de volgende keer dat we uw site crawlen en werken dan onze index bij.

Nadat u de wijzigingen heeft aangebracht, kunt u het verwijderingsproces versnellen door een verzoek voor het verwijderen van een URL te verzenden. Als u niet de eigenaar van de site bent, en de webmaster de inhoud niet wil verwijderen, kunt u nog steeds een verwijdering voor bepaalde vertrouwelijke of persoonlijke informatie, zoals uw overheidsidentificatienummer, bankrekeningnummer of handtekening, aanvragen.

Hoe kan ik de gecachte versie van een pagina verwijderen?

Als een pagina is gewijzigd en u de verwijdering van verouderde informatie moet versnellen, kunt u een verwijderingsverzoek indienen en de optie 'Pagina alleen verwijderen uit cachegeheugen' selecteren. Als u niet wilt dat Google ooit een gecachte link voor een pagina weergeeft, gebruikt u de noarchive-metatag.

Iemand gebruikt mijn inhoud of schendt mijn auteursrecht. Hoe kan ik deze pagina's laten verwijderen?

Als u een andere site ontdekt die uw inhoud kopieert door middel van 'scraping' (de inhoud zonder toestemming overnemen en opnieuw publiceren), is de kans klein dat dit een negatieve invloed heeft op de positie van uw site op de pagina's met zoekresultaten van Google. Als u echter een zeer vervelend geval ontdekt, kunt u een DMCA-verzoek indienen om het eigendom van de inhoud op te eisen en de andere site uit de index van Google te laten verwijderen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn inhoud niet wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google?

Als uw inhoud privé is, moet u verificatie aan de serverzijde (wachtwoordbescherming) gebruiken om de toegang tot deze inhoud te blokkeren. Vertrouw niet op robots.txt of meta-/headertags om te voorkomen dat privé-inhoud openbaar wordt. Deze video geeft enkele aanbevelingen voor de manieren waarop u kunt voorkomen dat Google en andere zoekmachines privé-inhoud crawlen.

U kunt ook een noindex-metatag gebruiken om zoekmachines te laten weten dat een bepaalde pagina niet mag worden geïndexeerd. In dit geval moet u ervoor zorgen dat die pagina niet wordt geblokkeerd in uw robots.txt-bestand. Als we de pagina niet mogen crawlen, kunnen we de metatag op de pagina niet zien en deze niet naleven.

U kunt ook de X-Robots-Tag-richtlijn gebruiken, waarmee ondersteuning voor de REP-metatag (Robots Exclusion Protocol) wordt toegevoegd aan niet-HTML-pagina's. Met deze richtlijn krijgt u dezelfde controle over uw video's, spreadsheets en andere geïndexeerde bestandstypen.

Waarom is mijn aanvraag voor het verwijderen van een URL geweigerd?

Naast de weigering moet een pictogram of een link voor meer informatie worden weergegeven. Hier vindt u informatie over waarom uw specifieke verwijdering is geweigerd.

Als u de verwijdering van een directory of een gehele site heeft aangevraagd, kan uw verzoek alleen worden geaccepteerd als u die inhoud heeft geblokkeerd met uw robots.txt-bestand. (Alleen 404-meldingen weergeven is niet voldoende.)

Als u een verwijdering uit het cachegeheugen heeft aangevraagd, moet u controleren of u de URL van de pagina (bijvoorbeeld http://www.example.com) en niet de URL van het Google-cachegeheugen (bijvoorbeeld http://209.85.273.132/search?q=cache:VE9bONM_7xsJ:www.example.com) heeft opgegeven.

Controleer of uw URL voldoet aan de vereisten voor verwijdering. Als u nog steeds niet weet wat u moet doen, post u een nieuwe vraag op ons forum met de details, inclusief wat u probeert te verwijderen en welke reden voor de weigering wordt weergegeven.

Met aanvullende vragen en feedback kunt u terecht op het Google webmaster forum.