Verkkovastaavan UKK

Tässä artikkelissa esitellään vastauksia useimmin kysyttyihin maksutonta hakua koskeviin kysymyksiin.

Tässä artikkelissa:

Sivustosi sijoitus hakutuloksissa

Miten saan ihmiset lisäämään sivustolleni johtavia linkkejä?

Paras tapa saada sivustollesi johtavia linkkejä on luoda yksilöllistä ja hyödyllistä sisältöä, johon muut käyttäjät haluavat linkittää. Sivustosi sisällön on oltava laadukasta. Google on erittäin hyvä havaitsemaan luonnottomia linkkejä, jotka rikkovat verkkovastaavien ohjeita (esimerkiksi linkinvaihto-ohjelmista tulevat, maksetut linkit tai automaattisesti luodut linkit), joten tällaisiin ohjelmiin osallistumisesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tässä videossa on joitain ideoita, joiden avulla voit saada ihmiset linkittämään sivustollesi:

Sivustoni sijoittui ennen todella hyvin, mutta jostain syystä ei enää. Mitä tapahtui?

Internet on orgaaninen ja jatkuvasti muuttuva ekosysteemi. Sivustosi suoriutuminen hakutuloksissa voi muuttua useista syistä. Googlella saattaa olla ongelmia sivustosi indeksoinnissa tai sisältösi voi aiheuttaa ongelman. Voit aloittaa vianetsinnän tutustumalla ohjeaiheeseen sivustoni ei suoriudu hyvin hakutuloksissa.

.com, .org, .gov, .ponies – vaikuttaako ylätason verkkotunnukseni sivustoni suoriutumiseen haussa?

Google pyrkii palauttamaan käyttäjille parhaat ja osuvimmat hakutulokset ylätason verkkotunnuksesta riippumatta. Jos järjestelmämme määrittää, että paras tulos löytyy uudelta gTLD-sivulta, näytämme kyseisen sivun hakutuloksissa.

Voiko kilpailija vahingoittaa jotenkin sivustoni sijoitusta hakutuloksissa?

Pyrimme varmistamaan, että kilpailijat eivät voi vaikuttaa muiden sivustojen sijoitukseen haitallisesti. Jos olet huolissasi jostakin toisesta sivustosta, joka sisältää linkkejä sivustollesi, suosittelemme, että otat yhteyttä kyseisen sivuston ylläpitäjään. Google kokoaa ja järjestelee verkossa julkaistua tietoa, mutta ei hallitse sivujen sisältöä.

Minkä tekniikoiden vuoksi Google voi merkitä sivustoni roskapostiksi hakutuloksissa?

Googlen tavoitteena on tarjota käyttäjien hakukyselyihin parhaita ja osuvimpia tuloksia. Joskus verkkovastaavat käyttävät tarkoituksella tai tahattomasti tekniikoita, joiden tarkoituksena on huijata järjestelmää. Sivustolla saattaa esimerkiksi olla piilotekstiä tai -linkkejä tai se saattaa käyttää sisällön naamiointia tai harhaanjohtavia uudelleenohjauksia. Verkkovastaavien ohjeidemme laatusäännöissä kuvataan joitakin haitallisia käytäntöjä, joista voi aiheutua manuaalisia toimenpiteitä.

Tein sivustooni muutoksia, eikä se enää riko verkkovastaavan ohjeita. Miten voin vahvistaa, että Google tietää sivustoni olevan taas kunnossa?

Lähetä uudelleenarviointipyyntö. Huomaa kuitenkin, että sen käsittely saattaa kestää useita viikkoja. Valitettavasti emme voi tällä hetkellä vastata yksittäisiin uudelleenarviointipyyntöihin. Jos uudelleenarviointipyynnön lähettämisestä on kulunut useita viikkoja eikä sivustosi suosio hakutuloksissa ole muuttunut, todennäköisesti sivustosi ei edelleenkään noudata verkkovastaavan ohjeita, tai sitten sivustosi ei vain pärjää niin hyvin kuin toivoisit.

Miksi kuviani ei näy Google Kuvahaussa?

Voit yleensä parantaa kuviesi suoriutumista kuvahaussa antamalla Googlelle kuvistasi mahdollisimman paljon tietoja. Voit antaa tietoja antamalla kuville yksityiskohtaiset ja hyödylliset tiedostonimet tai alt-tekstit tai lähettämällä kuvasivustokartan.

Miksi videoitani ei näy Google-haussa?

Voit auttaa meitä löytämään ja indeksoimaan videosisältösi luomalla ja lähettämällä videosivustokartan. Videosivustokartta kertoo Googlelle sivustosi videoista, joita emme muuten välttämättä löytäisi. Sen avulla voit myös antaa videoista hyödyllistä tietoa, kuten niiden nimet tai kestoajat.

Sivustosi hakutulos

Sivuni kohdalla näkyy väärä otsikko

Kaikkien hakutuloksien ensimmäinen rivi on verkkosivun otsikko. Tämä teksti otetaan yleensä sivun <title> (otsikko) -tagista, ja se näkyy myös selaimen otsikkopalkissa. Joskus (yleensä kun otsikkotagin teksti ei merkitse mitään tai sivua ei voi indeksoida) Google ottaa otsikon sivulle johtavan linkin ankkuritekstistä tai Open Directory Projectista.

Sivusi otsikko antaa Googlelle myös lisätietoja sivun sisällöstä. Osuvat ja hyödylliset otsikot auttavat käyttäjiä päättämään, mitä tulosta he klikkaavat hakutulossivulla.

En halua, että sivustoni hakutuloksissa näkyy katkelma sivustostani.

Google yrittää automaattisesti käyttää sivun osaa, joka vastaa parhaiten käyttäjän hakua. Voit estää Googlea näyttämästä katkelmia sisällönkuvauskentän avulla tai voit auttaa meitä valitsemaan hyvän katkelman kirjoittamalla hyödyllisiä sisällönkuvaustietoja.

Miten saan tähdet (tai hinnat tai arvostelut) näkymään sivustoni hakutuloksessa?

Jotkin sivustot, erityisesti laajat arvostelusivustot, käyttävät RDFa-, mikrotiedot- tai mikromuodot-merkintöjä sisältönsä jäsennellyn tiedon, kuten arvostelujen, tuotetietojen tai yhteystietojen, merkitsemiseen. Tämä voi auttaa käyttäjiä, mutta sinun ei tarvitse välttämättä merkitä sivustosi sisältöä jäsennellysti.

Mikä on sivun välimuistiin tallennettu versio?

Google luo linkin sivun nykyiseen versioon ja tallentaa välimuistiin kopion sivun viimeaikaisesta versiosta. Välimuistikopiosta näet, miltä sivu on näyttänyt viime aikoina, ja välimuistikopio on katsottavissa myös silloin, kun nykyinen versio ei ole saatavilla. Voit myös katsoa tekstimuotoista versiota välimuistiin tallennetusta sivusta. Koska hakukoneet indeksoivat lähinnä tekstiä, tämä on hyvä tapa kokeilla, miten Google näkee sivun. (Jos esimerkiksi tärkeä sisältö ei näy sivun tekstimuotoisessa versiossa, syynä voi olla se, että sisältö on upotettu kuvaan tai se on muutoin hakukoneiden saavuttamattomissa.)

Miten voin muuttaa linkkejä, jotka näkyvät sivustoni hakutuloksessa?

Sivustolinkit ovat algoritmien avulla luotuja linkkejä, jotka auttavat käyttäjiä siirtymään nopeasti heidän hakukyselyynsä liittyviin sivustosi osiin. Kaikilla sivustoilla ei ole sivustolinkkejä, eivätkä ne ole aina käytettävissä. Sivustolinkkejä näytetään tulosten yhteydessä vain silloin, kun niiden arvioidaan olevan hyödyllisiä käyttäjille.

Jos algoritmimme eivät löydä hyviä sivustolinkkejä sivustosi rakenteen vuoksi tai jos sivustosi sivustolinkit eivät liity hakijan kyselyyn, niitä ei näytetä. Voit kuitenkin parantaa sivustolinkkiesi laatua parhaiden käytäntöjen avulla. Voit esimerkiksi varmistaa, että sivustosi kaikilla sisäisillä linkeillä on kuvaava, tiivis ja toistoa välttävä alt-teksti ja ankkuriteksti.

Miksi sivustoani ei näy paikallisyritystuloksissa?

Jos Google huomaa, että hakusi liittyy johonkin sijaintiin (esimerkiksi [helsinki pizza]), näytämme hakutuloksien yhteydessä kartan, jossa näkyvät osuvat sijainnit. Saatamme myös näyttää kartan vieressä aiheeseen liittyviä kuvia, esimerkiksi Helsinkiä koskevien tuloksien yhteydessä kuvan eduskuntatalosta.

Jos sinulla on yritys tai muu sijainti, joka ei näy hakutuloksen kartassa, varmista että se on lisätty Google My Businessiin.

Tietojen poistaminen Googlen hakutuloksista

Miten voin poistaa sivun Googlesta?

Google ei hallitse verkon sisältöä, joten ennen kuin sivu poistetaan hakutuloksistamme, sen omistajan täytyy muuttaa sitä tai poistaa se. Jos omistat sivun itse, tee siihen haluamasi muutokset. Näemme muutokset sivun seuraavan indeksoinnin yhteydessä ja päivitämme hakemistomme.

Voit nopeuttaa poistoprosessia muutosten tekemisen jälkeen lähettämällä URL-osoitteen poistopyynnön. Jos et ole sivuston omistaja eikä verkkovastaava poista sisältöä, voit silti vaatia tiettyjen luottamuksellisten tai henkilökohtaisten tietojen poistoa. Niitä ovat esimerkiksi henkilötunnus, pankkitilin numero tai allekirjoitus.

Miten voin poistaa välimuistiin tallennetun version sivusta?

Jos sivu on muuttunut ja haluat nopeuttaa vanhentuneen tiedon poistamista, voit lähettää poistopyynnön ja valita Poista sivu vain välimuistista -vaihtoehdon. Jos et halua Googlen näyttävän sivusta koskaan välimuistiin tallennettua versiota, käytä noarchive-sisällönkuvauskenttää.

Joku käyttää sisältöäni tai loukkaa tekijänoikeuttani. Miten saan tällaisen sivun poistettua?

Jos huomaat, että jokin toinen sivusto kopioi sisältöäsi keräämällä ja julkaisemalla sitä uudelleen ilman asiaankuuluvia viittauksia, on todennäköistä, että tämä vaikuttaa negatiivisesti sivustosi sijoitukseen Googlen hakutulossivuilla. Jos löydät sivuston, joka räikeästi kopioi sisältöäsi, voit lähettää DMCA-pyynnön, jonka avulla vahvistat tekijänoikeutesi sisältöön ja pyydät toisen sivuston poistamista Googlen hakemistosta.

Miten voin pitää sisältöni poissa Googlen hakutuloksista?

Jos sisältösi on yksityistä, estä sen käyttö palvelimella salasanasuojauksella. Älä luota siihen, että robots.txt-tiedosto, sisällönkuvauskenttä tai header-osion tunnisteet estävät yksityisen sisällön julkistamisen. Tällä videolla annetaan suosituksia eri tavoista, joilla voit estää Googlea ja muita hakukoneita indeksoimasta yksityistä sisältöä.

Voit myös käyttää noindex-sisällönkuvauskenttää, joka kieltää hakukoneita indeksoimasta tiettyä sivua. Varmista tällöin, ettei kyseisen sivun käyttöä ole kielletty robots.txt-tiedostossa. Jos sivun indeksointi ei ole sallittua, emme voi lukea ja noudattaa siihen lisättyä noindex-sisällönkuvauskenttää.

Voit myös käyttää X-Robots-Tag-sääntöä, joka lisää muille kuin HTML-sivuille Robots Exclusion Protocol (REP) -sisällönkuvauskenttien tuen. Tällä säännöllä voit hallita myös videoita, taulukoita ja muita indeksoitavia tiedostotyyppejä.

Miksi URL-poistopyyntö evättiin?

Pyynnön eväämisen vieressä näkyy lisätietokuvake () tai -linkki. Sen kautta saat lisätietoja siitä, miksi poistopyyntösi evättiin.

Jos olet pyytänyt kokonaisen hakemiston tai sivuston poistamista, poisto ei onnistu, ellei kyseisen sisällön käyttöä ole estetty robots.txt-tiedostossa. (404-koodin palauttaminen ei riitä.)

Jos olet pyytänyt välimuistiversion poistamista, varmista, että olet kirjoittanut pyyntöön poistetun sivuston URL-osoitteen (esim. http://www.esimerkki.com) etkä Googlen välimuistikopion osoitetta (esim. http://209.85.273.132/search?q=cache:VE9bONM_7xsJ:www.esimerkki.com).

Varmista, että URL-osoite täyttää poistovaatimukset. Jos poisto ei onnistu vieläkään, lähetä uusi kysymys keskusteluryhmään ja anna lisätietoja, kuten poistettavan sisällön ja epäyspyynnön tiedot.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi tältä sivulta, tutustu Googlen verkkovastaavien ohjeisiin, joissa kerrotaan myös, miten voit ottaa Googleen yhteyttä. Googlen verkkovastaavien ohjekeskusteluryhmässä saat neuvoja Googlen työntekijöiltä ja muilta verkkovastaavilta.

Tarjoamme viralliset Google-keskusteluryhmät seuraavilla kielillä: Deutsch • Español • Français • Italiano • Nederlands • Polski • Português • Türkçe • Русский • العربية • 中文(简体) • 日本語 • 한국어

Tämän lisäksi voit tutustua kattaviin UKK-lisäartikkeleihin keskusteluryhmämme kumppanisivustolla. Uusimmat uutiset voit lukea Googlen ylläpitokeskuksen virallisesta blogista.