Browsercompatibiliteit

Gebruikers geven uw site gewoonlijk weer met een browser. Elke browser interpreteert de code van uw website net iets anders. Dit betekent dat uw site wellicht anders wordt weergegeven aan bezoekers met verschillende browsers. In het algemeen moet u niet vertrouwen op het specifieke gedrag van een browser en niet ervan uitgaan dat een browser een inhoudstype of codering juist detecteert wanneer u de relevante informatie niet heeft opgegeven. Verder zijn er enkele stappen die u kunt volgen om ervoor te zorgen dat uw site zich niet op onverwachte wijze gedraagt.

Test uw site in zoveel mogelijk browsers

Zodra u uw webontwerp heeft gemaakt, moet u het uiterlijk en de functionaliteit van uw site in meerdere browsers controleren. Dit is om ervoor te zorgen dat alle bezoekers uw site kunnen gebruiken zoals u heeft bedoeld. Het beste dat u kunt doen, is zo vroeg mogelijk in het ontwikkelingsproces van uw site beginnen met testen. Verschillende browsers (en zelfs verschillende versies van dezelfde browser) kunnen uw site anders weergeven. U kunt services als Google Analytics gebruiken om een goed idee te krijgen van de meest populaire browsers die worden gebruikt om uw site weer te geven.

Schrijf correcte, eenvoudige HTML

Hoewel uw site mogelijk correct wordt weergegeven in sommige browsers als uw HTML niet geldig is, bestaat er geen garantie dat dit ook in alle browsers (of in alle toekomstige browsers) het geval zal zijn. De beste manier om ervoor te zorgen dat uw pagina in alle browsers op dezelfde wijze wordt weergegeven, is door uw pagina te maken met geldige HTML en CSS. Vervolgens test u uw pagina in zo veel mogelijk browsers. Eenvoudige, geldige HTML is een goede basis en met CSS wordt presentatie gescheiden van inhoud waardoor pagina's sneller worden weergegeven en geladen. Hulpprogramma's voor validatie, zoals de gratis online HTML- en CSS-validatieprogramma's van het W3 Consortium, zijn handig bij het controleren van uw site. Een hulpprogramma zoals HTML Tidy kan u helpen bij het snel en eenvoudig opschonen van uw code. (Hoewel we u aanraden om geldige HTML te gebruiken, is dit waarschijnlijk niet van invloed op de manier waarop Google uw site crawlt en indexeert.)

Geef uw tekencodering op

U moet altijd een codering voor uw document opgeven om browsers te helpen de tekst op uw pagina weer te geven. Deze codering moet boven in het document (of het frame) staan omdat sommige browsers geen tekensetdeclaraties herkennen die zich diep in het document bevinden. Verder moet u ervoor zorgen dat uw webserver geen conflicterende HTTP-headers verstuurt. Een header als content-type: text/html; charset=ISO-8859-1 overschrijft elke tekensetdeclaratie op uw pagina.

Houd rekening met de toegankelijkheid

Niet alle gebruikers hebben JavaScript ingeschakeld in hun browsers. Verder worden technologieën zoals Flash en ActiveX wellicht niet goed (of helemaal niet) in elke browser weergegeven. We raden u aan onze richtlijnen voor het gebruik van Flash en andere rich media te volgen en uw site te testen in een tekstbrowser, zoals Lynx. Daarnaast maakt het leveren van tekstalternatieven voor rich media-inhoud en -functionaliteit het eenvoudiger voor zoekmachines om uw site te crawlen en te indexeren. Dit maakt uw site ook toegankelijker voor gebruikers die alternatieve technologieën gebruiken, zoals schermlezers.