Kleur toevoegen aan een object

U kunt de vul- en lijnkleuren van elementen op verschillende manieren wijzigen:

• Het deelvenster Kleur
  • Het deelvenster Eigenschappen
  • De tools Lijn en Opvullen op de werkbalk
  • De kleurchips op de werkbalk

Actieve kleuren

De actieve vul- en lijnkleuren worden weergegeven in de kleurchips onderaan de werkbalk links. De lijnkleur (die ook de randkleur is) wordt aangeduid met een niet-gevulde chip.

In het onderstaande voorbeeld zijn de kleurchips ingesteld op de standaardkleuren: witte opvulling en zwarte lijn.

De actieve kleuren worden toegepast als u de volgende tools gebruikt:

• De tool Element
  • De tools Pen en Vorm
  • De tools Opvullen en Lijn

Als één element is geselecteerd, komen de actieve kleuren overeen met de vul- en lijnkleuren van dat element.

Met de knoppen boven de kleurchips op de werkbalk kunt u snel de actieve kleuren wijzigen:

•  Standaardkleuren : Reset de actieve kleuren naar de standaardwaarden (witte opvulling en zwarte lijn).
  • Vulkleur en lijnkleur omwisselen : Wissel de vul- en lijnkleur om. (U kunt ook op X drukken.)

De kleurmixer

Met de kleurmixer kunt u een kleur selecteren in een visueel dialoogvenster, dat altijd beschikbaar is in het deelvenster Kleur. De kleurmixer wordt ook weergegeven als u op een kleurchip op de werkbalk klikt of in het veld voor een op kleur gebaseerde eigenschap.

Een kleur selecteren in de kleurmixer:

1. Gebruik de schuifregelaar voor kleur om de tint te selecteren.
  2. Klik in het kleurveld om de gewenste nuance te selecteren.
  3. Gebruik de alfaschuifregelaar om de transparantie van de kleur te wijzigen.

U kunt de kleur- en alfawaarden opgeven met de tekstvelden in het dialoogvenster van de kleurmixer:

• #: Typ de hexadecimale waarde van een kleur (zoals 26C6DA).
  • % (of A in het deelvenster Kleur): Typ de alfawaarde (transparantie). 0 is volledig transparant, terwijl 100 volledig ondoorzichtig is.
  • RGB (alleen in het deelvenster Kleur): Typ de RGB-waarden (rood, groen en blauw) van een kleur.

Er zijn extra opties beschikbaar in de kleurmixer, waarbij de actieve selectie geel is gemarkeerd:

De tool Druppelaar

Met de tool Druppelaar kunt u een bestaande kleur op het werkvlak selecteren.

Als u deze tool wilt gebruiken, selecteert u de tool Druppelaar  op de werkbalk of drukt u op I. De druppelaar wordt ook automatisch geactiveerd als u de kleurmixer opent om een kleur te selecteren, bijvoorbeeld voor de vul- of lijnkleur van een element. (De druppelaar kan niet worden gebruikt om een kleur in te stellen voor de tool Tekst.)

U kunt de druppelaar niet gebruiken voor de werkbalk, deelvensters, tijdlijn of menu's van Google Web Designer. Klik op een van deze delen van de interface of druk op Esc om de automatische druppelaar te deactiveren.

De tool Druppelaar houdt geen rekening met alfawaarden (transparantie). Als een element bijvoorbeeld roze wordt weergegeven omdat het element rood en doorschijnend is op een witte achtergrond, selecteert de druppelaar roze met 100% ondoorzichtigheid als het op het element wordt gebruikt.

Kleurelementen

Als u de achtergrondkleur van een pagina wilt wijzigen, gebruikt u het veld Opvullen in het deelvenster Eigenschappen als er geen elementen zijn geselecteerd.

U kunt de lijn- en vulkleur van elementen wijzigen met de kleurtools U kunt kleuren aanpassen met het deelvenster Kleur, het deelvenster Eigenschappen of de tool Lijn of Opvullen op de werkbalk.

Een kleur toepassen via het deelvenster Kleur:

1. Selecteer het element dat u wilt inkleuren.
  2. Klik op Opvullen of Rand bovenaan het deelvenster Kleur.
  3. Selecteer een kleur in de kleurmixer of via het palet voor kleurstalen.

Een kleur toepassen via het deelvenster Eigenschappen:

1. Selecteer het element dat u wilt inkleuren.
  2. Klik in het gedeelte Stijl van het deelvenster Eigenschappen op de kleurstaal in het veld Vulkleur of het veld Randkleur. De kleurmixer wordt geopend.
  3. Selecteer een kleur in de kleurmixer, via het palet voor kleurstalen of op het werkvlak met de druppelaar.

De tool Opvullen gebruiken:

1. Selecteer de tool Opvullen  op de werkbalk of druk op F. (Als u in plaats daarvan de tool Lijn  of Kleurovergang  op de werkbalk ziet, klikt u op de knop en houdt u deze ingedrukt om de tool Opvullen in het pop-upmenu te selecteren.)
  2. Selecteer een kleur door op de kleurchip op de werkbalk te klikken of via het deelvenster Kleur.
  3. Plaats de muisaanwijzer op het element dat u wilt inkleuren. Er wordt een groene omtrek rond het element weergegeven.
  4. Klik op het element.

De tool Lijn gebruiken:

1. Klik op de tool Opvullen op de werkbalk en houd dit ingedrukt. Selecteer de tool Lijn in het pop-upmenu. (Als u in plaats daarvan de tool Kleurovergang op de werkbalk ziet, klikt u op de knop en houdt u deze ingedrukt om de tool Lijn in het pop-upmenu te selecteren.) U kunt ook op K drukken.
  2. De lijn aanpassen:
    • Klik op de kleurchip op de werkbalk om de kleur van de lijn of rand te selecteren.
    • Specificeer de breedte voor de rand (voor de meeste elementen) of de lijn (voor vormen voor lijnen en ovalen) op de balk met toolopties.
    • Kies voor randen een randstijl in het dropdownmenu Stijl op de balk met toolopties.
  3. Plaats de muisaanwijzer op het element waarvan u de rand wilt wijzigen. Er wordt een groene omtrek rond het element weergegeven.
  4. Klik op het element.

Het palet voor kleurstalen

Het palet voor kleurstalen bevat standaard een aantal kleuren. Ook kunt u hiermee kleuren of kleurovergangen opslaan zodat u ze gemakkelijk opnieuw kunt gebruiken binnen het document. U kunt ook kleurstalen genereren op basis van de kleuren in een afbeelding. Meer informatie over het gebruik van kleurstalen.

Kleurovergangen

Een kleurovergang is een meerkleurige opvulling waarbij elke kleur geleidelijk overloopt in de volgende. Meer informatie over het gebruik van kleurovergangen.