Audio in videoadvertenties

U kunt audio opnemen in videoadvertenties door audioclips toe te voegen. Naast de standaard mediaclipfunctie kunt u ook het volume van uw audio controleren en aanpassen.

Ontbrekende audio-opties

Als u de piekmeters, de volumeregelaar, de omhullendelijn of de golfvormen voor een audiotrack niet kunt zien, vouwt u de hoogte van de track uit door de onderrand omlaag te slepen.

Voorbeeld van audio beluisteren

U kunt de audio van uw videodocument beluisteren door een voorbeeld van het document te bekijken. Druk op de knop Afspelen in de tijdlijnbediening.

Tijdens het afspelen van het voorbeeld kunt u het huidige decibelniveau van elke audiotrack in meerdere piekmeters bekijken:

• Eén voor elke audiotrack, aan de linkerkant van de tijdlijn
  • Eén voor algemene audio, inclusief volumeaanpassingen en vervagingsovergangen, aan de rechterkant van de tijdlijn (samen te vouwen door op de knop samenvouwen te klikken)

Piekmeters meten het volume in decibel ten opzichte van volledige schaal (dBFS), waarbij 0 dBFS het maximale niveau is. Elke piekmeter heeft de volgende componenten:

1. Huidig decibelniveau, getoond als gekleurde staven.
  2. Meest recente maximumniveau (elke 1,5 seconden gereset), getoond als gele lijnen na de gekleurde staven.
  3. Clipping-indicator, getoond als rode indicatoren aan het einde van de piekmeter. Deze blijven tijdens het afspelen zichtbaar als het decibelniveau het maximum overschrijdt.

Piekmeters zijn alleen actief als er een voorbeeld wordt afgespeeld.

Volume aanpassen

U kunt het volume van de audio wijzigen voor een volledige track of tijdens een clip.

Trackvolume

Pas het basisvolume van een audiotrack aan met de volumeschuifregelaar onder de piekmeter van de track op de tijdlijn, of klik op de decibelwaarde en geef een nieuwe waarde op. Als u de schuifregelaar helemaal naar links sleept (naar -Oneindig dB), wordt het geluid van de track uitgezet.

Clipvolume

U kunt het volume van een clip op elk moment instellen met volume-omhullenden, aangegeven door horizontale lijnen in elke audioclip. De hoogte van de omhullendelijn geeft het volumeniveau op dat punt in de clip aan.

De volumewijzigingen die u aanbrengt in een audioclip, zijn relatief ten opzichte van het basisvolume dat u heeft ingesteld voor de audiotrack.

Omhullendelijnen zonder nodes

Standaard geven audioclips een horizontale omhullendelijn zonder nodes weer. U kunt deze lijn omhoog of omlaag slepen om het clipvolume te wijzigen. Verplaats de lijn naar de onderkant van de track om het geluid van de clip uit te zetten.

Als een clip geen omhullende-nodes bevat, kunt u een vervagingsovergang toevoegen aan een van de uiteinden van de clip door de muisaanwijzer op de clip te plaatsen en op de knop Overgang toevoegen te klikken. Nodes worden automatisch toegevoegd aan de omhullende en de omhullendelijn ertussenin heeft de vervagingsvorm die u selecteert.

Nodes toevoegen

Als u het volume op een bepaald punt binnen een clip wilt instellen, voegt u een node toe. Klik met de rechtermuisknop op de omhullendelijn waar u de node wilt plaatsen en selecteer Node toevoegen in het pop-upmenu. Voeg minstens 2 nodes aan een clip toe om het volume tussen deze nodes te wijzigen.

Nodes verplaatsen

Sleep een node verticaal om het volume aan te passen, of horizontaal om de timing van de volumewijziging te wijzigen. Nodes kunnen worden uitgelijnd op grenzen van clips, sleutelframes van alle tracks, de schuifregelaar en de voorbeeldbereikgrepen. Zo kunt u de timing van volumewijzigingen synchroniseren. Nodes kunnen niet voorbij elkaar worden gesleept.

U kunt nodes niet alleen afzonderlijk verplaatsen, maar ook de omhullendelijn tussen 2 nodes omhoog of omlaag slepen. Hiermee wordt het volume op beide nodes tegelijk aangepast.

Volumeovergangen

U kunt de vorm van de omhullendelijn tussen twee nodes wijzigen om verschillende soorten overgangen van het ene volumeniveau naar het volgende toe te passen. Klik met de rechtermuisknop op de eerste node en selecteer een vervagingstype in het pop-upmenu:

•  Lineair (standaard)
  •  Snel
  •  Langzaam
  •  Vloeiend
  •  Scherp
  •  Aanhouden

Nodes verwijderen

Verwijder een node door met de rechtermuisknop te klikken en Verwijderen te selecteren. U kunt alle nodes uit een clip verwijderen door Alles verwijderen te selecteren.

Bij ingekorte clips gaan alle nodes in het ingekorte gedeelte verloren. Met gesplitste clips (waaronder een vastgezet frame) voegt u een node op het splitsingspunt met een lineaire vervaging toe.

Omhullendevormen worden automatisch aangepast voor wijzigingen in nodes.

Geluid uitzetten

U kunt het geluid van een volledige audiotrack uitzetten door op de knop Dempen  te klikken. Hiermee wordt het geluid van de track uitgezet in zowel het voorbeeld als de gepubliceerde bestanden. U kunt het volume in gedempte tracks niet bewerken.

Als u een audiofragment wilt dempen, sleept u de omhullendelijn naar de onderkant van de track.