Malware, phishing, spoofing

Software tegen malware gebruiken

Malware is software die zich toegang verschaft tot uw persoonlijke gegevens of die andere ongewenste opdrachten op uw computer uitvoert. Ga naar ons Beveiligingscentrum voor meer informatie over het voorkomen en verwijderen van malware.

Phishing voorkomen

Phishing is een bericht of website die u via misleiding probeert over te halen persoonlijke gegevens te verstrekken doordat het afkomstig lijkt te zijn van een betrouwbare bron, zoals een bank (of Google). Als u een verdacht bericht ontvangt, moet u de gevraagde informatie niet geven. Phishingberichten of -websites kunnen om de volgende gegevens vragen:

• Gebruikersnamen en wachtwoorden
  • Burgerservicenummers
  • Bankrekeningnummers
  • Pincodes
  • Volledige creditcardnummers

Betrouwbare berichten afkomstig van Google kunnen u vragen om op een link te klikken om uw e-mailadres te verifiëren. Als de gegevens in uw Google Wallet-account niet kunnen worden geverifieerd, stuurt Google u een e-mail met als afzender noreply@wallet.google.com of noreply@Wallet.l.google.com, waarin u om aanvullende documentatie wordt gevraagd. In deze e-mail wordt u gevraagd u aan te melden bij uw Google Wallet-account en documenten te verstrekken waarmee uw factuurgegevens kunnen worden geverifieerd. Google vraagt u pas om dergelijke informatie nadat u zich bij uw account heeft aangemeld.

Gevallen van phishing melden

Als u twijfelt aan de echtheid van een door Google verzonden e-mail, kunt u de verdachte e-mail melden. Klik op 'Ja' wanneer u wordt gevraagd of het leek alsof het bericht afkomstig was van iemand die zich voordeed als Google.

Als u Gmail gebruikt, kunt u een bericht als phishing melden via de link in de berichtkop. Meer informatie.

Spoofing herkennen

Spoofing is het vervalsen van het 'Van'-adres van een e-mail door een valse afzender weer te geven. U kunt de ware afzender van een e-mail in Gmail vinden door te klikken op de vervolgkeuzelijst naast het tijdstempel met de naam 'Beantwoorden' en 'Origineel weergeven' te selecteren. Het adres voor beantwoorden en het 'Van'-adres moeten overeenkomen. Ook moeten de bericht-ID en het domein van het 'Van'-adres overeenkomen. Als u geen Gmail gebruikt, vraagt u bij uw e-mailhost na hoe u de afzender kunt controleren.

Zorg dat u weet waar een bericht vandaan komt voordat u de afzender beantwoordt, bijlagen downloadt of op een link klikt.

Als u een bericht ontvangt dat zogenaamd van Google afkomstig is, kunt u de verdachte e-mail melden. Klik op 'Ja' wanneer u wordt gevraagd of het leek alsof het bericht afkomstig was van iemand die zich voordeed als Google.