Phishing- en spoofingmails identifceren

Met phishingmails wordt geprobeerd u persoonlijke gegevens te ontfutselen. Deze e-mails lijken van een legitieme bron afkomstig te zijn, zoals uw bank of Google, maar dat zijn ze niet. Bij spoofing is specifiek het 'Van'-adres in een e-mail vervalst, zodat het erop lijkt dat u de e-mail heeft ontvangen van iemand die u kent.

Vervalste berichten herkennen

Verzend nooit persoonlijke gegevens via een e-mail, tenzij u absoluut zeker weet aan wie u de e-mail stuurt. Phishingberichten of -websites kunnen om de volgende gegevens vragen:

• Gebruikersnamen en wachtwoorden
  • Burgerservicenummers
  • Bankrekeningnummers
  • Pincodes
  • Volledige creditcardnummers

In echte berichten van Google wordt u mogelijk gevraagd op een link te klikken om uw e-mailadres te verifiëren, maar u hoeft geen gegevens op te geven. Als we uw Google Wallet-gegevens niet kunnen verifiëren, sturen we u mogelijk een e-mail vanaf noreply@wallet.google.com of noreply@wallet.l.google.com en vragen we u in te loggen bij uw Wallet en bepaalde documenten te versturen waarmee uw factureringsgegevens kunnen worden geverifieerd. Google vraagt u nooit om gegevens totdat u op wallet.google.com bent ingelogd.

De werkelijke afzender van een e-mail zoeken in Gmail

1. Klik op het dropdown-menu naast de knop 'Beantwoorden' en klik op 'Origineel weergeven'.
  2. Zorg ervoor dat het 'Van'-adres ('From') en het 'Antwoord aan'-adres ('Reply-to') overeenkomen.
  3. Controleer of het adres bij de 'Bericht-ID' ('Message-id') ook overeenkomt met het 'Van'-adresdomein.

Als u geen gebruikmaakt van Gmail, vraagt u uw e-mailhost om informatie over het verifiëren van een afzender.

Wat te doen met verdachte e-mails

Als u een verdachte e-mail ontvangt, moet u nooit de informatie doorgeven waarom wordt gevraagd. Zorg ervoor dat u weet waar het bericht vandaan komt voordat u de afzender beantwoordt, bijlagen downloadt of op links klikt. Als in het bericht wordt beweerd dat het van Google afkomstig is, rapporteert u de e-mail.