Arkiv-ordlista

Här är de viktigaste termerna du behöver känna till när du använder Google Arkiv.

granskningslogg En logg över alla åtgärder som Arkiv-användare har utfört under en viss tidsperiod. Arkiv-åtgärder loggas i en databas som inte kan raderas eller ändras av en Arkiv-användare eller Google medan din Google Workspace-prenumeration är aktiv. Granskningsloggen raderas ungefär en månad efter att organisationens Arkiv-tjänst har stängts av.
radera När användare flyttar meddelanden eller objekt till papperskorgen. I Gmail klickar de på Radera och på Drive klickar de på Ta bort, men båda innebär samma process.
radera permanent När användarna tömmer papperskorgen i Gmail eller Drive. Användarna kan inte återställa denna data. När användarna raderar Gmail-meddelanden permanent markeras meddelandena som redo att raderas permanent (^raderat) från Googles produktionssystem.
^raderat- Den interna etikett som Google tillämpar för Gmail-meddelanden som har tagits bort från papperskorgen och som är redo att raderas permanent. Gmails lagringspolicy på 30 dagar lagrar meddelanden med etiketten ^raderat i 30 dagar. Under denna period kan en administratör eventuellt återställa data. Data som har etiketten ^raderat i 30 dagar och som inte omfattas av en lagringsregel eller spärr rensas från Googles system.
eDiscovery Processen att identifiera elektroniskt lagrad information som är relevant för ett ärende eller en utredning och sedan bevara, samla in och analysera data.
exportera En nedladdningsbar uppsättning Google Workspace-data som matchar din sökfråga.
Gmails 30-dagars lagringspolicy I Gmail är meddelanden som har tagits bort från papperskorgen fortfarande tillgängliga för Arkiv-användare via Arkiv i ytterligare 30 dagar. Denna lagringspolicy ersätter alla lagringsregler i Arkiv som löper ut under denna period. Om en lagringsregel är inställd på att radera meddelanden efter att lagringsperioden löper ut, men lagringsregeln inte har löpt ut, rensas inte meddelanden förrän lagringspolicyn upphör att gälla.
lagrad data All data som är spärrad. Denna data skyddas från radering och är undantagen från lagringsregler tills alla spärrar har tagits bort.
håll nere En policy som du skapar som förhindrar att Google Workspace-tjänster raderar data. Spärrar används vanligen för att spara data av juridiska skäl eller för utredningsändamål:
  • Du kan ställa in spärrar på data som ägs eller delas med specifika konton eller alla konton i en viss organisationsenhet.
  • Spärrar åsidosätter lagringsregler.
  • Data som omfattas av en spärr och en lagringsregel kan enbart raderas permanent efter att spärren har tagits bort.
  • Det är enbart Arkiv-användare med åtkomstbehörigheter till ett ärende som kan hantera spärrar och se vad som är spärrat.
obestämd För lagringspolicyer är data permanent tillgänglig via Arkiv tills du ändrar policyn eller under varaktigheten för din Google Workspace-prenumeration. Data som lagras på obestämd tid lagras inte när prenumerationen sägs upp eller inte förnyas.
informationsförvaltning Processen att utveckla och implementera policyer för lagring och radering av data för organisationen i enlighet med juridiska skyldigheter och föreskrifter. I Arkiv ställer du in lagringsregler som gör att data lagras i tjänster som stöds en viss tid. Du kan även ställa in att denna data ska raderas efter den angivna tiden.
ärende En behållare för eDiscovery-aktivitet som rör ett specifikt rättstvistärende eller utredning. Ett ärende omfattar:
  • Sparade sökfrågor (i förekommande fall)
  • En lista över konton som omfattas av en spärr (i förekommande fall)
  • en lista över de konton som har åtkomst till ärendet
  • exportuppsättningar för ärendet
  • redovisningsspårning för ärendet.
meddelande En allmän term som inkluderar e-post och offentliga chattar.
har tagit bort permanent Data som raderas permanent, dvs. data som tas bort från papperskorgen i Gmail och papperskorgen för Drive.
rensa När data tas bort helt från Googles produktionslagringssystem. När data har raderats permanent är den inte tillgänglig i något produktionssystem och är inte längre tillgänglig i Arkiv.
ta bort När meddelanden tas bort från papperskorgen i Gmail och objekt tas bort från papperskorgen för Drive. Dessa uppgifter har markerats som klara för permanent radering. Den här åtgärden är inte densamma som när användare klickar på Ta bort på Drive, vilket flyttar objekten till papperskorgen men inte markerar dem som redo för permanent radering. Användarna kan inte få åtkomst till meddelanden och objekt som tas bort, men Arkiv-användare kan fortfarande söka efter och visa denna data i Arkiv.
lagringsregel En Arkiv-policy som förhindrar att Google-tjänster raderar data som matchar angiven omfattning och angivna villkor. Data kan lagras i ett visst antal dagar eller på obestämd tid. Arkiv-användare kan ställa in vad som händer med data när lagringsperioden för en lagringsregel löper ut. Läs mer
lagringstid Antalet dagar som data är garanterat tillgänglig via Arkiv och inte raderas av en Google-tjänst.
Arkiv-användare En Google Workspace-användare som har de nödvändiga behörigheterna för att konfigurera Arkiv-lagringspolicyer, hantera spärrar eller söka efter och exportera data.