Åtgärd krävs: Ändringar av sökoperatorer på Drive

Den 27 april 2021 förändras sättet som Drive-sökoperatorerna to: och from: matchar filer i Google Arkiv. Filer som har delats före mars 2021 matchas då inte längre. Från och med februari 2021 är den nya sökoperatorn sharedwith: tillgänglig. Den erbjuder likvärdig matchning som den befintliga to:-operatorn.

Vem som berörs, vad du ska göra och när

Om din organisation använder Drive-sökoperatorerna to: eller from: bör du utvärdera sparade sökningar i Google Arkiv för att säkerställa att sökningarna returnerar de förväntade resultaten.

• Om du vill behålla samma sökbeteende som med den nuvarande to:-operatorn ändrar du sökfrågan till sharedwith:.
  • Om du vill behålla samma sökbeteende som med den nuvarande from:-operatorn ändrar du sökfrågan till sharedwith:.

Sökoperatorns beteende distribueras i faser enligt beskrivningen i nästa avsnitt. Du kan uppdatera dina sökfrågor direkt. Du får en avisering i Arkiv när en sökning som använder to: eller from: följer det nya beteendet.

Tidslinje för övergång

Fas 1: Drive-lanserar sökoperatorn sharedwith: – februari 2021

Sökoperatorn sharedwith: är tillgänglig för alla organisationer i Drive och Arkiv. Vi rekommenderar att du uppdaterar dina sparade sökningar när den första fasen har slutförts. I utgångsläget matchar sharedwith: samma filer som as to:, men en mindre förändring görs i nästa fas.

Fas 2: sharedwith: matchar fler filer – mitten av mars 2021

Sökoperatorn sharedwith: matchar filer som det angivna kontot kan visa, kommentera eller redigera samt plus filer som det angivna kontot äger. Om du jämför sökresultaten mellan sharedwith: och to: inkluderar sökresultaten från sharedwith: fler filer eftersom den även matchar filer som ägs av kontot.

Fas 3: Beteendet för to: och from: förändras på Drive – mars 2021 till april 2021

Det nya beteendet lanseras gradvis till sökningar på Drive först. Under denna fas följer sökningar efter Drive-filer i Arkiv som använder to: eller from: det nuvarande beteendet. Om du jämför sökresultat mellan Drive och Arkiv matchar inte resultaten när ändringen på Drive har tillämpats på organisationen.

Fas 4: Beteendet för to: och from: förändras i Arkiv – 27 april 2021

Den 27 april 2021 gäller det nya beteendet för to: och from: på alla Drive-sökningar i Arkiv.

Så här förändras sökoperatorns beteende

Det nya beteendet för to: och from: för Drive-sökningar gör dessa sökoperatorer mer intuitiva. Det gör även att du kan avgöra både vem som har åtkomst till en fil, men även vem som gett dessa användare åtkomst. Dock uppfylls kanske inte dina behov av elektronisk bevisanskaffning. Läs mer om hur beteendet förändras och läs några exempel i följande tabell:

Sökoperator för Drive Befintligt beteende Nytt beteende (från och med 27 april 2021)
to:

Matchar alla filer som det angivna kontot har behörighet att visa, kommentera eller redigera men inte äger.

Om filen finns i en mapp som har delats med det angivna kontot, men filen inte har delats direkt med det angivna kontot är filen en matchning.

Exempel

Om användare1@exempel.com har redigeringsbehörighet för fil1 och mappA, som innehåller filA:

• to:användare1@exempel.com matchar fil1 och filA

Matchar filer som har delats direkt med det angivna kontot.

Matchar inte filer som har delats före mars 2021.

Om filen finns i en mapp som har delats med det angivna kontot, men filen inte har delats direkt med det angivna kontot är filen inte en matchning.

Exempel

Om användare1@exempel.com har redigeringsbehörighet för fil1 och mappA, som innehåller filA:

• to:användare1@exempel.com matchar fil1 men inte filA
from:

Matchar filer som det angivna kontot är ägare till (samma som owner:). För filer på delade enheter matchas filer som det angivna kontot har skapat.

Exempel

Om en fil ägs av användare1@exempel.com och delas av användare2@exempel.com:

• from:användare1@exempel.com matchar filen
  • from:användare2@exempel.com matchar inte filen

Matchar filer som har delats av det angivna kontot.

Matchar inte filer som har delats före mars 2021.

Exempel

Om en fil ägs av användare1@exempel.com och delas av användare2@exempel.com:

• from:användare1@exempel.com machar inte filen
  • from:användare2@exempel.com matchar filen
sharedwith: Inget – ny operator

Matchar alla filer som kontot har direkt eller indirekt behörighet att visa, kommentera eller redigera på Drive, inklusive filer som kontot äger.

Om du vill få samma beteende som to:, använder du sharedwith:konto ‑owner:konto.