Utsläppsberäkningar efter färdsätt

Nu kan du hitta utsläppsberäkningar och jämförelser mellan olika färdsätt.

Så beräknar vi koldioxidutsläpp

För att beräkna utsläppen för tåg använder Google en metod som tar hänsyn till hur många kilometer tåget färdas och antalet passagerare i sökningen. Enligt International Energy Agency (IEA) är livscykelutsläppen för tåg i genomsnitt 19 gram koldioxidekvivalenter per passagerarkilometer. Exakta utsläpp beror på tåg och operatör. IEA:s data uppdateras årligen, och Google arbetar för att samla in korrekt information från tågoperatörer.

Tågutsläpp jämfört med att flyga och köra bil

Google kallar tåg för ”klimatvänligt” eftersom de släpper ut cirka 85 % mindre koldioxid per passagerare jämfört med flyg på samma sträcka. Jämfört med att köra bil samma sträcka släpper tåget vanligtvis ut cirka 87 % mindre koldioxid per passagerare. De exakta besparingarna beror på tåget. Med fjärrtåg kan det gå att minska utsläppen ännu mer.

Färdsätt Utsläppsfaktor Källa
Tåg 19 gram CO2e-livscykelutsläpp
per passagerarkilometer
Enligt IEA
Flygplan 23 gram CO2e-livscykelutsläpp
per passagerarkilometer
Enligt IEA
Bil (liten/mellan) 148 gram CO2e-livscykelutsläpp
per passagerarkilometer
Enligt IEA

Vad är CO2e-livscykelutsläpp?

CO2e står för koldioxidekvivalenter och är ett branschmått som används för att beskriva olika växthusgaser utifrån deras globala uppvärmningspotential. Det är en vanlig enhet som används för att standardisera jämförelsen av olika utsläpp av växthusgaser. CO2e beräknas genom att omvandla mätningar av andra gaser till motsvarande mängder koldioxid med samma globala uppvärmningspotential.

Livscykelutsläpp är den sammanlagda mängden utsläpp från bränsleförbrukning, från början till slut. Det inkluderar de direkta utsläppen från bränsleförbrukningen samt de utsläpp som produceras under varje steg i bränsleproduktionen.